Kinderjury 2012 Tiplijst 6-9 jaar

Update: De Tiplijsten voor 2013 zijn bekend.

↑ ↑ ↑ ↑ ↑ ↑ ↑ ↑ ↑ ↑ ↑ ↑ ↑ ↑ ↑ ↑ ↑ ↑ ↑ ↑ ↑ ↑ ↑ ↑ ↑ ↑ ↑ ↑ ↑ ↑ ↑ ↑ ↑ ↑ ↑ ↑ ↑ ↑ ↑ ↑ ↑ ↑ ↑ ↑ ↑ ↑ ↑ ↑ ↑

Update: de winnaars van de 2012 Kinderjury zijn bekend! Wil je weten welke boeken op de shortlist stonden? Dat lees je hier.

******************************************************************************

Ook in 2012 kunnen kinderen bij de Kinderjury stemmen op het kinderboek dat ze het allerbeste vinden.  Om het hen makkelijk te maken, hebben jeugdbibliothecarissen Tiplijsten samengesteld met boeken die volgens hen erg zullen aanslaan bij kinderen.

Op de Tiplijst 6-9 jaar staan wel 25 boeken! Kinderen mogen trouwens ook op een ander boek stemmen, als het maar in 2011 is verschenen. Het is dus een echte publieksprijs. Benieuwd naar deze prijs? Lees dan mijn bericht Voor kinderen, door kinderen.

En hieronder de Tiplijst met de kinderboeken die volgens jeugdbibliothecarissen zullen aanslaan bij kinderen. Zit er een boek bij voor jouw kind?
(Heb je een ouder kind?  Dan vind je vast een leuk boek op de Tiplijst voor kinderen van 10-12 jaar.)

Tiplijst Kinderjury 6-9 jaar

Het geheim van de zoenende gasten

Serie: De Bende van De Korenwolf
Auteur: Jacques Vriens
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
Als de ouders van Pepijn, Joost, Eefie en Nina  een weekend weg zijn, heeft oma de leiding in het hotel. Wanneer er een mysterieuze baron komt logeren en er opeens allemaal vreemde dingen gebeuren, wordt het bepaald geen rustig weekend.

Donders! Onze hond is een heldOnze hond is een held!

Serie: Donders!
Auteur: Selma Noort
Uitgeverij: Leopold
Het hondje van Karel, het vriendje van Dani en Jan Donder, loopt weg van huis. En dan verdwijnt Karel ook! DONDERS! Een superspannend Donders! avontuur.

Superhelp!Superhelp!

Auteur: Benny Lindelauf
Uitgeverij: Querido
Immo is de superzoon van twee superhelden, maar hij brengt er zelf nog weinig van terecht. Als er op school opeens allerlei gevaarlijke dingen gebeuren, moet Immo in actie komen om zijn klas te redden. Maar durft hij dat? Help! Driedubbel help!

Opa en het geheim van des mokkelaarsOpa en het geheim van de smokkelaars

Auteur: Per Olov Enquist
Uitgeverij: De Fontein
Marcus en zijn nichtje en neefje logeren bij opa en zijn vrouw. De kinderen gaan op expeditie naar de Berg met de Drie Grotten.  Maar dan worden ze gegijzeld door vier Russen. Zal het lukken aan de smokkelaars te ontkomen?

Sokkenthee en chocola

Sokkenthee en chocolaLees de bespreking en de doetips bij dit boek.

Auteur: Mariken Jongman
Uitgeverij: Lemniscaat
Het is zomervakantie, maar Wieske verveelt zich te pletter. Dan krijgt ze een megamietisch idee: ze huurt de villa naast haar huis en zoekt leuke mensen die er willen wonen. De zomer kan beginnen!

Mees Kees gaat verhuizenMees Kees gaat verhuizen

Lees wat Hilde (8) vond van Mees Kees; Een pittig klasje.

Serie: Mees Kees
Auteur: Mirjam Oldenhave
Uitgeverij: Ploegsma
Mees Kees’ moeder vindt dat hij maar eens op kamers moet. Gelukkig blijft hij in de buurt. Maar Tobias heeft een probleem: bakt mees Kees wel even lekkere omeletjes als zijn moeder?

Superjuffie!

Superjuffie!Lees de bespreking en de doetips bij dit boek.

Auteur: Janneke Schotveld
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
Juf Josje is geen gewone juf. Wanneer er een dier in gevaar is, neemt ze een hap van haar krijtje en krijgt ze superkrachten! Dit leidt maar al te vaak tot maffe situaties.

Oma verdachtOma verdacht

Auteur: Mieke van Hooft
Uitgeverij: Holland
Kiek en Zus ontdekken dat hun oma regelmatig bij de bakker taartjes zit te eten. Terwijl ze tegen hen steeds zegt dat ze niet zoveel mag snoepen. Dat oma een beetje jokt vinden ze al raar, maar gekker is dat ze oma ook steeds op de meest vreemde plaatsen tegenkomen: wat doet ze bijvoorbeeld in die zwarte taxi?

Het geheim van de vergiftigde hondHet geheim van de vergiftigde hond

Serie: Het geheim van…
Auteur: Ruben Prins
Uitgeverij: Leopold
Mikes hond wordt opeens heel ziek. Volgens de dierenarts is ze vergiftigd. Wie doet nou zoiets? Samen met zijn vriend Mo gaat Mike op zoek naar die gestoorde hondenhater. Of is er toch iets heel anders aan de hand?

De piraten van hiernaastDe piraten van hiernaast

Auteur: Reggie Naus
Uitgeverij: Ploegsma
Michiel heeft nieuwe buren: echte piraten! In de greppel rond hun huis zwemt een waakhaai, en eten doen ze met handen en dolk. Maar niet iedereen is blij met de nieuwkomers.

Fantasia VIFantasia VI

Serie: Fantasia
Auteur: Geronimo Stilton
Uitgeverij: De Wakkere Muis
Geronimo bindt de strijd aan met de heksenkoningin Kuruvinda, die de vrede in het rijk bedreigt. Ze wil een tweede magische edelsteen bemachtigen om over heel Fantasia te kunnen regeren.

Mikis de ezeljongenMikis de ezeljongen

Auteur: Bibi Dumon Tak
Uitgeverij: Querido
De opa van Mikis heeft een ezel gekocht voor het zware werk. Mikis is de enige die ziet dat het veel te zwaar is voor Tsaki. Een verhaal over de vriendschap tussen een jongen en een ezel.

Dummie de Mummie en de sfinx van ShakabaDummie de mummie en de sfinx van Shakaba

Serie: Dummie de Mummie
Auteur: Tosca Menten
Uitgeverij: Van Goor
Dummie krijgt te horen dat hij nooit groot zal worden en ook geen koning. Daarom wil hij beroemd worden en besluit hij mee te doen aan een hele bijzondere wedstrijd.

Meester Jaap is een held (op sokken)Meester Jaap is een held (op sokken!)

Serie: Meester Jaap
Auteur: Jacques Vriens
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
Meester Jaap weet nog steeds originele oplossingen te verzinnen als er iets vervelends gebeurt. Wanneer hij en de klas op kamp gaan, gebeuren er de grappigste dingen.

Dr Prokter redt de wereld (misschien)Dr. Proktor redt de wereld (misschien)
Auteur: Jo Nesbo
Uitgeverij: Lemniscaat
De wereld vergaat! Kwaadaardige maankameleons en een Uiterst Spannende zangwedstrijd nemen het land over. Bulle, Lisse en de knotsgekke doktor Proktor proberen de wereld te redden. Als het lukt.

Elvis de draak en het ei ZirzoelElvis de Draak en het ei van Zirzoel

Auteur: Stefan Boonen
Uitgeverij: Clavis
Elvis de Draak wordt ontvoerd door de vreemde man Freddy Viervingers! Kan Elvis ontsnappen, dokter Wankel tegenhouden en bovendien uit de klauwen blijven van Zirzoel, een wrede zwarte vogel?

Ika en IbsenIka en Ibsen, het boze oog

Auteur: Mikael Engström
Uitgeverij: Van Goor
Ibsen en Ika mogen eindelijk naar groep drie. Ika vindt dat heel leuk, maar Ibsen is vooral heel bang voor Jings en Jangs én voor Hangende Hassan.

Toen kwam Sam

Auteur: Edward van de Vendel
Uitgeverij: Querido
Als het leven van Kix’ nieuwe hond in gevaar komt, gaat hij er midden in de nacht op uit om hem te redden. Een verhaal over een bijzondere vriendschap.

Lees de bespreking en doetips bij Toen kwam Sam.

Faiza is mijn held!

Lees de recensie van kinderen van dit boek.

Auteur: Netty van Kaathoven
Uitgeverij: Clavis
Als vluchteling Faiza de hond Spetter redt uit het water, wordt ze een echte held in de krant en op tv. Nu moet Faiza zichzelf en haar familie nog redden…

Superdolfje

Lees ook de doetips bij Weerwolvenbende.

Serie: Dolfje Weerwolfje
Auteur: Paul van Loon
Uitgeverij: Leopold
De supercoole Gregor laat Noura en Dolfje niet toe in zijn groepje, omdat ze anders zijn. Maar Gregor kan niet weten dat zij weerwolf zijn. Of toch wel?

De heksen van Westwijk

Serie: De vijf van Westwijk
Auteur: Manon Spierenburg
Uitgeverij: Pimento
Chris, Jack, Tessa en Koesja ontdekken dat er in Westwijk een kasteel heeft gestaan en dat er misschien wel een schat verborgen ligt. De Vier van Westwijk gaat op onderzoek uit!

Een echt zwijn is stoer

Serie: Vos en Haas
Auteur: Sylvia Vanden Heede
Uitgeverij: Lannoo
Ever heeft een strak pakje aan. Wat ziet hij er stoer uit! Hij rent en springt. ‘Wat doe je toch, Ever?’ vraagt Vos. ‘Ik trein’, zegt Ever. Maar dat vindt Vos onzin. Want er is geen station in het bos.

Hockeydromen

Auteur: Vivian den Hollander
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
Britt mag bij de E1 gaan spelen en mist haar oude teamgenootjes. Gelukkig begint het seizoen met een slaapweekend op de hockeyclub. Daar staat iedereen een grote verrassing te wachten.

Spekkie en Sproet en de vreemde ontvoering

Serie: Spekkie en Sproet
Auteur: Vivian den Hollander
Uitgeverij: Ploegsma
Als Spekkie en Sproet op straat gegil horen en zien hoe een meisje een auto in wordt gesleurd, komt het dappere duo meteen in actie.

Mijn opa en ik en het varken Oma

Auteur: Marjolijn Hof
Uitgeverij: Querido
Logeren bij opa is altijd bijzonder. Soms begint hij met pannenkoeken bakken en kan dan niet meer stoppen. Er moet een varken aan te pas komen om alle pannenkoeken weg te werken. En dat varken krijgt natuurlijk ook een naam: Oma!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s