Nieuwsarchief

Gouden Griffel bekend!

Simon van der Geest heeft de Gouden Griffel gekregen voor zijn boek Spinder.
Lees hier welke boeken een Zilveren Griffel of Vlag en Wimpel kregen.

Leespluim oktober 2013

De leespluim van deze maand gaat naar het prentenboek Ik wil ook! van Bibi Dumon Tak en Annemarie van Haeringen. Lees hier wat Tim (toen bijna 3 jaar) van het prentenboek vond, met speltips.

Gouden Penseel uitgereikt

Het Gouden Penseel is uitgereikt aan Sylvia Weve, voor het boek Aan de kant, ik ben je oma niet! (tekst: Bette Westera).

Thea Beckmanprijs

Agave Kruijssen heeft voor haar historische jeugdboek De keerzijde van de Keizer de Thea Beckmanprijs ontvangen.

Gouden Lijsten

Rotmoevie van Marian De Smet heeft de Gouden Lijst ontvangen. De Gouden Lijst voor vertaald werk ging naar Ik zal er zijn (Holly Goldberg Sloan).

Griffels en Penselen

Zie hier voor de Zilveren Griffels, Zilveren Penselen, Zilveren Paletten en Vlag en Wimpels 2013!

Winnaars Kinderjury

De prijswinnaars van de Kinderjury 2013 zijn bekend!

Bekroningen Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen

De Vlaamse Kinder- en Jeugdjury heeft deze kinder- en jeugdboeken bekroond:

Groep 1 (4-6 jaar): Boem (auteur/illustrator: Leo Timmers)
Groep 2 (6-8 jaar): Fred en de wolk (auteur: Dirk Nielandt, illustrator: Tom Schamp)
Groep 3 (8-10 jaar): Hotel Tussentijd (auteur: Lisa Boersen, illustrator: Lars Deltrap)
Groep 4 (10-12 jaar): Kulanjango (auteur: Gill Lewis)
Groep 5 (12-14 jaar): Erebos (auteur: Ursula Poznanski)
Groep 6 (14-16 jaar): Schaduwliefde (auteur: Ruta Sepetys)

Kerntitels Kinderboekenweek 2013

Over sport en spel gaat de Kinderboekenweek in oktober. Er staan 20 kerntitels centraal, voor de groepen 1-8. Hier zie je welke titels dat zijn.

Prentenboek van het Jaar 2014 bekend

Net bekend gemaakt: het Prentenboek van het Jaar 2014 en de rest van de Prentenboek Top Tien. Lekker om voor te lezen dus!

Kinderjury start

De Kinderjury is begonnen! Kinderen van 6-12 jaar kunnen op hun favoriete kinderboek uit 2012 stemmen. Weet je niet waar je moet beginnen met lezen? Misschien krijg je inspiratie van de Tiplijsten Kinderjury.

Leespluim maart voor Buurman leest een boek

De nieuwste Leespluim is voor het prentenboek Buurman leest een boek van Koen Van Biesen.

De jury: “Een herkenbaar verhaal, voor volwassenen die geïrriteerd raken door de herrie van de buren en voor kinderen, die, zeker als ze in een flat wonen, vaak te horen krijgen dat ze bij spelletjes aan de buren moeten denken. Tot zo ver niets opmerkelijks maar de illustraties maken er iets bijzonders van. Door een geslaagde combinatie van tekening en collega tegen een witte achtergrond en ondersteund door een krachtige typografie. Bovendien zijn er nog tal van details die de kijker verrassen.”

Woutertje Pieterseprijs

20130307-202308.jpgKelderkind van Kristien Dieltiens wint de Woutertje Pieterseprijs.

De jury: “Kelderkind is een boek dat genres overstijgt: het is een historische roman maar ook een psychologische thriller en een indringend coming of age verhaal met hier en daar magische elementen. Het boek is ambitieus en misschien zelfs een beetje pretentieus. Maar het maakt de pretenties waar.”

Leespluim februari 2013 voor Nog een keer!

Nog een keer Emily GravettDe Leespluim van februari is voor Nog een keer! van Emily Gravett.

Uit het juryrapport: “Het begint heel rustig. Voor het jonge draakje zit de dag er bijna op en nu komt de vraag aan mama draak een verhaaltje voor te lezen. Een idyllisch tafereel: moeder en kind komen knus bij elkaar, verdiept in een boek. Op de achtergrond het opengeslagen boek met illustraties. Dat voorleesverhaal gaat over het draakje Fred dat niet wil slapen, ’s nachts allerlei streken uithaalt en aan het eind uitroept: ‘Dat wil ik morgen dus NOG EEN KEER!’ Een verhaal in een verhaal. (…)

Op ingenieuze wijze laat Emily Gravett de twee verhalen zich gelijktijdig op de pagina’s afspelen. Naarmate het verhaal vordert neemt ook de heftigheid van de illustraties toe en als het draakje in vlammende woede uitbarst, ben je geneigd je vingers terug te trekken. Bang ze anders te branden. Ja, een heerlijk heftig verhaal.”

Leespluim januari 2013 voor Gewoon gek

Gewoon gek (Ingrid en Dieter Schubert) | Leespluim januari 2013Het prentenboek Gewoon gek van Ingrid en Dieter Schubert wint de Leespluim van januari 2013.

Uit het juryrapport: “Ingrid en Dieter Schubert hebben twaalf tegenstellingen bijeengezocht en die op twaalf dubbelprenten in beeld gebracht. Boven naast beneden, groot naast klein, nat – met een tropische regenbui – naast droog, verstoppen naast vinden en zo verder om te eindigen met slapen naast wakker. Al die prenten worden bevolkt door een uiterst gevarieerd gezelschap dieren dat haar best doet om de kijklezer de tegenstellingen duidelijk te maken.”

Voorleesdagen

Hier vind je de Prentenboek Top Tien voor de Voorleesdagen 2013, natuurlijk ook met het Prentenboek van het Jaar 2013.

Tiplijst Kinderjury 2013 bekend!

In maart start de Kinderjury, maar de Tiplijsten zijn nu al bekend. Dus zoek je een lekker boek voor kinderen van 6-12 jaar, dan vind je hier heel veel nieuwe boekentips.

Kinderboekenweek 2013: Klaar voor de start!

Harmen van Straaten gaat het Kinderboekenweekgeschenk schrijven. Loes Riphagen maakt het prentenboek van de Kinderboekenweek.

Het thema wordt sport en spel, met als motto ‘Klaar voor de start’! De CPNB schrijft over dit thema: ‘Al spelende leert men, of het nu gaat om zaklopen, gamen, een spelletje straatvoetbal of dammen: sport & spel zijn niet alleen belangrijk, maar we kunnen er ook nog eens veel plezier aan beleven. En wat is er nu (bijna) nog leuker dan sporten en spelen? Lezen over sporten en spelen! De aankomende Kinderboekenweek staat dan ook volledig in het teken van boeken over bewegen, over winnen en verliezen en over talent en training.’

Constantijn Huygensprijs

Joke van Leeuwen ontvangt de Constantijn Huygensprijs voor haar hele oeuvre. De jury is vooral te spreken over de wisselwerking tussen haar tekst en haar tekeningen.

Gouden Penseel en Boekensleutel

Sieb Posthuma wint het Gouden Penseel voor Een vijver vol inkt. De Boekensleutel gaat naar Het dierelirium.

Uitreiking Gouden Lijsten

Vandaag werden ook twee Gouden Lijsten uitgereikt, de literaire prijs voor jeugdboeken voor jongeren van 12-15. Er zijn twee Gouden Lijsten, een voor een oospronkelijk Nederlandstalig jeugdboek en een voor vertaald boek.

De Nederlandse auteur Martha Heesen wint een Gouden Lijst voor haar jeugdboek Bajaar.
Andy Mulligan wint de Gouden Lijst voor vertaalde boeken, voor Trash.

Anna Woltz wint Thea Beckmanprijs

De Thea Beckmanprijs, de prijs voor het beste historische kinderboek, is door Anna Woltz gewonnen. Ze kreeg de prijs voor haar boek Ik kan nog steeds niet vliegen.

Het Hoogste Woord

Kinderboekenschrijfster Helga Warmels won Het Hoogste Woord, de prijs voor het beste christelijke kinderboek. Ze won de prijs met haar boek De boot.

Shortlist Thea Beckmanprijs

Vijf historische kinderboeken maken nog kans op de Thea Beckmanprijs en zijn dus de beste historische kinderboeken van de afgelopen twee jaar.

Kerntitels

Kerntitels voor de Kinderboekenweek 2012
Kerntitels Voorleesdagen 2013

Griffels en Kinderjury-prijzen

Zilveren Griffels en Vlag en Wimpels van de Griffeljury
Prijs van de Kinderjury en Pluim van de Kinderjury

Shortlist Kinderjury 2012 bekend

Zie het bericht hier.

Nog 100 nachtjes slapen is Prentenboek van het jaar 2013

De volgende Voorleesdagen zijn pas in januari 2013, maar nu is al bekend wat het Prentenboek van 2013 is: Nog 100 nachtjes slapen van Milja Praagman.

Nog negen andere prentenboeken staan dan in het zonnetje. Wil je ze nu al voorlezen? Dat kan natuurlijk. Bekijk de Prentenboek Top Tien.

Heerlijk duurt het langst beste Luisterboek

Gewonnen prijs: Esta Luisterboek Award
Voor: Heerlijk duurt het langst – luisterboek
Voorlezer: o.a. Pierre Bokma, Huub van der Lubbe en Tjitske Reidinga
Auteur: Annie M.G. Schmidt
Componist: Harry Bannink
Uitgeverij: Rubinstein
Uit het juryrapport: ‘Een verhaal dat de kinderen intens kunnen meebeleven doordat ze al gauw kunnen raden wat er gaat gebeuren. Met de figuurtjes op de schutbladen kunnen zij hun eigen verhaal samenstellen’

Leespluim mei voor bijzonder prentenboek

Vast (prentenboek van Oliver Jeffers)Gewonnen prijs: Leespluim mei
Voor auteur: Oliver Jeffers
Voor: Vast
Uitgeverij: Pimento, 2012
Uit het juryrapport: ‘Een verhaal dat de kinderen intens kunnen meebeleven doordat ze al gauw kunnen raden wat er gaat gebeuren. Met de figuurtjes op de schutbladen kunnen zij hun eigen verhaal samenstellen’

Sjoerd Kuyper wint Theo Thijssen-prijs

Gewonnen prijs: Theo Thijssen-prijs
Voor auteur: Sjoerd Kuyper
Voor: gehele oeuvre
Uit het juryrapport: ‘Hij kan moeilijke dingen, grootse dingen zelfs, vertellen in een eenvoudige taal, die zich nestelt in je hoofd en blijft rondzingen als een liedje. Een erg mooi liedje.’

Groot nieuws: Guus Kuijer wint ‘Nobelprijs voor de jeugdliteratuur’

Guus Kuijer heeft de Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) gewonnen. Dit is de grootste, wereldwijde prijs voor kinder- en jeugdboeken en wordt gezien als de Nobelprijs voor de jeugdliteratuur.

In het filmpje met de jurytoespraak kun je zien welke boeken hij geschreven heeft en waarom de jury de boeken zo goed vindt.

Gewonnen prijs: Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA)
Voor auteur: Guus Kuijer
Voor: gehele oeuvre

Kikkertiendaagse

Kikker verdient een eigen week, wat zeg ik, tien dagen! Op 21 maart start de Kikkertiendaagse. Vier jij het feest van Kikker mee?

Op hun site vind je meer informatie en materialen voor in de klas en thuis.

Het Muizenhuis wint de Leespluim april

Het muizenhuis

De kinderboek-bestseller Het Muizenhuis wint de Leespluim van de maand april. Het is een verhaal over een muizenfamilie, gefotografeerd in een nagebouwd poppenhuis – uh, muizenhuis.

Gewonnen prijs: Leespluim april
Voor auteur/illustrator: Karina Schaapman
Titel: Het Muizenhuis – Sam en Julia
Uitgeverij: Rubinstein, 2011
Uit het juryrapport: ‘De kinderen en volwassenen die het boek lezen, kunnen zich eindeloos bezig houden met het bekijken van de foto´s waarop zoveel te zien is.’

Woutertje Pieterseprijs voor Ted van Lieshout

Ted van Lieshout heeft de Woutertje Pieterseprijs ontvangen voor zijn boek Driedelig Paard.
Leesgoed besteedt extra aandacht aan het boek. Op hun website staan gratis lessuggesties rond het boek.

Gewonnen prijs: Woutertje Pieterseprijs
Voor auteur/illustrator: Ted van Lieshout
Titel: Driedeling paard
Uitgeverij: Leopold, 2011
Uit het juryrapport: ‘Je zou het een parodie op literatuur kunnen noemen, maar dan wel een parodie die diep ingrijpt, aan het lachten maakt en aan het denken zet. (…) Kinderen vanaf acht jaar kunnen aan dit boek hun hart ophalen omdat ze erin kennis kunnen maken met bewerkingen en uiterst grappige toespelingen op verhalen die ze dagelijks voorgeschoteld krijgen. Je kunt bijvoorbeeld geweldig plezier beleven aan een opsporingsbericht voor een kaboutertje. Maar ook voor oudere kinderen is dit meester een eye-opener. Dit is een boek waarin je kunt groeien.’

Nieuwe webshop: t-shirts met illustaties van Loes Riphagen

Eenogig monster (Loes Riphagen)Dit is ontzettend geinig: t-shirts voor kinderen en volwassenen met Slaapkamernachtdieren of Superheldjes. Gekke monstertjes of wezentjes op je t-shirt dus.
Loes Riphagen heeft een webshop geopend voor shirts met haar eigen illustraties. Een aanrader! Ik hoop dat meer illustratoren volgen.

Edward van de Vendel en Fleur van der Weel maken Prentenboek van de Kinderboekenweek

Illustrator Fleur van der Weel en auteur Edward van de Vendel gaan het Prentenboek van de Kinderboekenweek 2012 maken. Eerder maakten ze samen al de boeken rondom Superguppie, waarvoor ze in 2004 de Woutertje Pieterse Prijs ontvingen. Het vierde Superguppie-boek kreeg een Zilveren Griffel.

Het Prentenboek is tijdens de Kinderboekenweek (3 t/m 13 oktober) tegen een laag bedrag te koop en is bedoeld voor kinderen die nog te jong zijn voor het Kinderboekenweekgeschenk. Later wordt bekend gemaakt hoe het boek gaat heten en waar het over gaat.

Leespluim maart voor ‘nonsensboek’

tarariGewonnen prijs: Leespluim maart 2012
Voor auteur/illustrator: Emmanuela Bussolati
Titel: Tararì tararera
Uitgeverij: Tutti
Leeftijd: vanaf 2 jaar
Uit het juryrapport: ‘‘Piripu Pà, Piripu Mà, Piripu Sò, e Piripu Bé su sero gnamgnam. Piripu Bibi no-no-no: sesa ino ino ino!’
Zo maar een stukje tekst uit het prentenboek Tararì tararera. Ongetwijfeld hebt u al begrepen dat het geschreven is in de Piripu-taal. Als u destijds op school geen les in deze taal hebt gekregen, staat u met een mond vol tanden. Tenminste, dat zou je denken, maar niets is minder waar. Want zoals het een goed prentenboek betaamt, is ook hier een onlosmakelijk verband tussen tekst en illustratie. En als u de illustraties bekijkt die bij bovenstaande Piripu-tekst horen, begint er waarschijnlijk iets bij u te dagen.’

Prentenboekenmaker Coby Hol overleden

Op zondag 29 januari 2012 is Coby Hol plotseling overleden.

Zij illustreerde en schreef meer dan dertig prentenboeken. Haar debuut De Zonnehoeve verscheen in 1989. De meest recente boeken zijn haar Apie-boeken.

De meeste boeken illustreerde Coby Hol met collages van gescheurd of geknipt papier en soms ook stukjes stof. Ze volgde de opleiding vrij tekenen en schilderen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag. Met het maken van prentenboeken begon ze toen haar kinderen nog klein waren.

pietje pedro (coby hol)

Vier kinder-luisterboeken op de longlist voor Esta Luisterboek Award

Vandaag werd bekend welke luisterboeken op de longlist staan voor de Esta Luisterboek Award. Vier daarvan zijn kinderboeken (of zijn gebaseerd op een kinderboek):

Titel: Minoes
Voor voorlezer: Theo Maassen
Auteur: Annie M.G. Schmidt
Uitgeverij: Rubinstein

Titel: De Bremer stadsmuzikanten
Voor voorlezer: Warre Borgmans
Auteurs: Paul Wauters, Philip Maes, Koen Brandt
Uitgeverij: Het Geluidshuis

Titel: Mijn naam is Stilton, Geronimo Stilton
Voor voorlezer: Jan Meng
Auteur: Geronimo Stilto
Uitgeverij: Rubinstein

Titel: Bibi’s bijzondere beestenboek
Voor voorlezers: Toon Tellegen, Midas Dekkers, Diewertje Blok en Jeroen Kramer
Auteur: Bibi Dumon Tak
Uitgeverij: Rubinstein

Vanaf 26 maart kun je stemmen op je favoriete luisterboek. De winnaar wordt bekendgemaakt op de eerste dag van de Week van het Luisterboek: 23 april.

Leespluim februari is voor….

Rapido | winnaar van de Leespluim februari 2012Rapido, een tekstloos kijk- en zoekboek over het rode bestelbusje Rapido dat grote en kleine pakketten moet afleveren. Zo gaat hij door de hele stad en komt hij o.a. bij een veerboot in de haven, bij een vuurtoren en een fabriek. Sla de flappen om en je ontdekt wat er in de pakketten zit en hoe de vuurtoren er van binnen uitziet.

Gewonnen prijs: Leespluim februari 2012
Voor auteur: Jean-Luc Fromenthal
Voor illustrator: Joëlle Jolivet
Titel: Rapido
Uitgeverij: De Harmonie, 2011
Leeftijd: circa 2 t/m 6 jaar
Uit het juryrapport: ‘Er valt aan dit boek veel te bekijken, te beleven en te benoemen. Er zijn zoveel details te zien dat je niet uitgekeken raakt en ze vragen om er kleine verhaaltjes bij te bedenken. Een verrukkelijk boek om lang plezier van te hebben.’

Best bezochte pagina’s in 2011

Welke pagina’s werden het meest bezocht in 2011? Oftewel, wat waren de ‘bestsellers’ van het jaar? Hieronder de top-10:

  1. Geen verrassing: gewoon de homepage! Met daarop steeds een wisselend bericht
  2. Over Mevrouw Kinderboek
  3. Getest door kinderen
  4. Matilda is een echt Roald Dahl
  5. Nieuws (deze pagina dus…)
  6. Superjuffie: een heldin op hakken
  7. Thema’s (met de lijst van de verschillende maandthema’s)
  8. Stuur je vraag!
  9. Getest door Hilde: Mees Kees; Een pittig klasje
  10. Win Het Kleine boek van Beer en Egel (een winactie, nu afgesloten)

Leespluim van de maand januari 2012

Lieve kleine rolf (Nadia Shireen)Lieve kleine Rolf wint de Leespluim van januari. De Leespluim is een bekroning van kwalitatief goede en veelzijdig bruikbare boeken voor jonge kinderen.

Gewonnen prijs: Leespluim januari 2012
Voor auteur/illustrator: Nadia Shireen
Titel: Lieve kleine Rolf
Uitgeverij: C. de Vries-Brouwers, 2011
Leeftijd: vanaf 4 jaar
Uit het juryrapport: ‘Rolf is een figuurtje dat kinderen zal aanspreken. Hij is aardig, maar weet ook kordaat op te treden. In het verhaal staan de zachte kleuren tegenover de zwarte boze wolf. Maar zelfs met in het achterhoofd de gedachte aan de slechtheid van wolven, blijf je tot aan het eind geloven dat de zachte krachten zullen overwinnen. Maar ja, een verhaal met een wolf erin, dat moet wel, zoals in sprookjes, slecht aflopen.’

Groot nieuws over Kinderboekenweek 2012

Weet je al wie het kinderboekenweekgeschenk van 2012 aan het schrijven is? Tosca Menten, de schrijfster van de Dummie de Mummie-boeken en de boeken over Knor. Dat ze daar heel blij mee is, kun je zien in dit filmpje:

En ook het thema van volgende Kinderboekenweek is bekend: Hallo wereld – het ontmoeten van andere culturen in en door verhalen. Bijvoorbeeld door ontmoetingen tussen kinderen uit verschillende culturen, zoals in Rosie en Moussa. Of over kinderen die erop uittrekken en zo nieuwe werelden ontdekken.

Leespluim december voor Vrolijk
Vrolijk (Mies van Hout)

De Leespluim is een bekroning van kwalitatief goede en veelzijdig bruikbare boeken voor jonge kinderen. En deze maand is hij gewonnen door een prentenboek over emoties.

Gewonnen prijs: Leespluim december 2011
Voor auteur/illustrator: Mies van Hout
Titel: Vrolijk
Uitgeverij: Lemniscaat, 2011
Leeftijd: vanaf 2 jaar
Uit het juryrapport: ‘Een bijzonder boek, niet alleen omdat het kinderen een veelheid aan emoties voorzet, maar ook omdat het op onnadrukkelijke en speelse wijze de wondere wereld van kleuren laat ervaren.’

Kinderboekwinkelprijs voor Poten omhoog!
Poten omhoog (Catharina Valckx)

Catharina Valckx wint de Kinderboekwinkelprijs voor haar prentenboek Poten omhoog! De Kinderboekwinkelprijs is een initiatief van De Samenwerkende Kinderboekwinkels. Ieder jaar bekronen zij een boek dat in de kinderboekwinkels enorm aanslaat, maar niet eerder in ons land een prijs ontving.

Gewonnen prijs: Kinderboekwinkelprijs 2011
Voor auteur/illustrator: Catharina Valckx
Titel: Poten omhoog!
Uitgeverij: Gottmer, 2010
Leeftijd: vanaf 4 jaar
Uit het juryrapport: ‘Wie nu verwacht een uiterst gewelddadig boek te gaan lezen heeft het mis. Al doet het begin wel iets in die richting verwachten. Geef toe, het is ook wel eens prettig om op een verkeerd been te worden gezet. (…) Wij, van de Kinderboekwinkels hebben Billy al in ons hart gesloten. We verwachten dat kinderen dat ook zullen doen als ze eenmaal met hem hebben kennisgemaakt.’

Leespluim november voor Kleine Ezel en Sinterklaas

De Leespluim is een bekroning van kwalitatief goede en veelzijdig bruikbare boeken voor jonge kinderen. En deze maand is hij gewonnen door een prentenboek over sinterklaas.

Kleine Ezel en Sinterklaas (Rindert Kromhout en Annemarie van Haeringen)Gewonnen prijs: Leespluim november 2011
Voor auteur Rindert Kromhout en illustrator Annemarie van Haeringen
Titel: Kleine Ezel en Sinterklaas
Uitgeverij: Leopold, 2010
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Uit het juryrapport: ‘Een verrukkelijk boekje dat er volledig in geslaagd is het bijzondere van het Sinterklaasfeest voelbaar te maken. Niet alleen voor Kleine Ezel maar voor allen, jong en oud, die in de magie van Sinterklaas geloven.’

Dissus (Simon van der Geest) - winnaar van de Gouden Griffel 2011Gouden Griffel voor Dissus

Gisteren, tijdens het Kinderboekenbal, werd bekend dat Simon van der Geest de Gouden Griffel 2011 ontvangt voor zijn Dissus.

Gewonnen prijs: Gouden Griffel 2011
Voor auteur: Simon van der Geest
Titel: Dissus
Uitgeverij: Querido, 2010
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Uit het juryrapport: ‘Dissus getuigt van vakmanschap, passie, verbeeldingszin en schrijflust. Een dynamisch avontuur dat laat zien hoe zeer de literatuur leeft en hoe volwassen de jeugdliteratuur kan zijn.’

Gouden Penseel voor Seizoenen van BlexbolexSeizoenen (Blexbolex)

Gewonnen prijs: Gouden Penseel 2011
Voor illustrator: Blexbolex
Titel: Seizoenen
Uitgeverij: Clavis, 2010
Leeftijd: vanaf 5 jaar
Uit het juryrapport: ‘Seizoenen is een even rauw als poëtisch boek met ogenschijnlijk minimale beeld- en tekstelementen dat de lezer op een associatieve manier meesleept door een verrassende, zelfs vervreemdende wereld.’

Een uitgebreide recensie over dit boek vind je op de site Leesfeest.

Er zijn ook twee Zilveren Penselen uitgereikt, zeg maar de tweede prijzen voor de beste illustraties in kinderboeken.

Kleuralles (Joelle Jolivet)Gewonnen prijs: Zilveren Penseel 2011
Voor illustrator: Joëlle Jolivet
Titel: Kleuralles
Uitgeverij: De Harmonie, 2010
Leeftijd: vanaf 4 jaar
Uit het juryrapport: ‘Bijna zonde is het om dit boek in te kleuren, maar de papiersoort, het grote formaat, het encyclopedische karakter en de eigenzinnige stijl en ordening nodigen er onweerstaanbaar toe uit.’

Armandus de zoveelste (auteur: Dimitri Leue, illustrator: Vanessa Verstappen)Gewonnen prijs: Zilveren Penseel 2011
Voor illustrator: Vanessa Verstappen
Titel: Armandus de Zoveelste
Auteur: Dimitri Leue
Uitgeverij: Lannoo, 2010
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Uit het juryrapport: ‘Zestig grote en kleine prenten drukte ze, in rood en donkerbruin, waarin de liefde van de koning voor zijn koningin bijna tastbaar is.’

De Penseeljury heeft ook Vlag & Wimpels gegeven, dat zijn een soort Eervolle Vermeldingen. Dit zijn de gelukkige winnaars!

De staart van meneer Kat (illustrator: Tjalling Houkema) Roodkapje was een toffe meid (auteur: Marjet Huiberts, illustrator: Wendy Panders) Avonturen van baron von Munchhausen (auteur: Nicolaas Matsier, illustrator: 18 illustratoren!)

Het Hoogste Woord en de EigenWijsPrijs uitgereikt

Tropisch complot (Corien Oranje)Tropisch complot van Corien Oranje is bekroond met Het Hoogste Woord, de prijs voor het beste christelijke kinderboek.

Gewonnen prijs: Het Hoogste Woord
Voor auteur: Corien Oranje
Titel: Tropisch complot
Uitgeverij: Columbus, 2010

Overval in Oosterflank (Ben de Raaf)Overval in Oosterflank van Ben de Raaf is door de christelijke kinderjury bekroond en ontving dus de EigenWijsPrijs.

Gewonnen prijs: de EigenWijsPrijs
Voor auteur: Ben de Raaf
Titel: Overval in Oosterflank
Uitgeverij: Mes, 2010

Glazen Globe voor Janneke Schotveld

Janneke Schotveld krijgt voor haar kinderboek De flat van Fatima de Glazen Globe, de prijs voor het beste kinderboek waarin aandacht wordt besteed aan een aardrijkskundig onderwerp.

Gewonnen prijs: Glazen Globe
Voor auteur: Janneke Schotveld
Titel: De flat van Fatima
Illustrator: Annet Schaap
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf, 2011
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Uit het juryrapport: “De onderwerpen ‘achterstandswijk’ en ‘multiculturele smeltkroes’ worden door Janneke Schotveld in lichtvoetige taal met veel humor geschetst. De dialogen zijn leuk, de taal fris en de verrassende wendingen zorgen ervoor dat de lezer tot het eind geboeid blijft. De tekeningen van Annet Schaap geven de lezer dat hartververoverende extra’s om het verhaal perfect af te maken.”

Gouden Appel en Gouden Plaquette voor twee Nederlandse illustratoren

Twee prijzen werden er maar liefst aan Nederlandse illustratoren gegeven op de  Bienále Ilustrácií Bratislava: de Gouden Appel voor Wouter van Reek en een Gouden Plaquette voor Marit Törnqvist.

Gewonnen prijs: Gouden Appel
Voor auteur en illustrator: Wouter van Reek
Titel: Keepvogel en Kijkvogel in het spoor van Mondriaan
Uitgeverij: Leopold, 2011
Leeftijd: vanaf 7/8 jaar

Gewonnen prijs: Gouden Plaquette
Voor illustrator: Marit Törnqvist
Titel: Wat niemand had verwacht
Auteur: Toon Tellegen
Uitgeverij: Querido, 2009
Leeftijd: vanaf 6 jaar

Leespluim september voor Milja Praagman

De leespluim van september gaat naar het prentenboek Nog 100 nachtjes slapen van Milja Praagman. De leespluim wordt maandelijks uitgereikt aan een boek dat kwalitatief goed en veelzijdig bruikbaar is voor jonge kinderen.

Gewonnen prijs: Leespluim september 2011
Voor auteur en illustrator: Milja Praagman
Titel: Nog 100 nachtjes slapen
Uitgeverij: Leopold, 2011
Leeftijd: vanaf 4 jaar
Uit het juryrapport: “Jarig zijn, een hoogtijdag in het leven van een kind. Dit prentenboek maakt van het wachten op die dag ook al een feest.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s