Leesuitdaging historische jeugdboeken #6: Zwemmen er haaien in de slotgracht? (Herman Pleij)

Afgelopen week lazen we Tijmen (9 jaar) voor uit Zwemmen er haaien in de slotgracht? (Herman Pleij, illustraties Irene Goede). Het zesde boek van mijn Leesuitdaging historische jeugdboeken. Aanleiding voor dot boek was Tijmens schoolreisje naar Archeon en de belofte van de juf dat het daar nog leuker is als je tevoren meer weet over de tijd van de Romeinen of de middeleeuwen. Aldus geschiedde, over de middeleeuwen dus.

Zwemmen er haaien in de slotgracht Herman Pleij

Wat is het voor boek?

Het is informatief boekje, steeds een weetje op twee pagina’s. De weetjes zijn antwoorden op vragen die kinderen aan het Muiders,ot hebben gesteld.

Hoe ziet het er uit?

Het is een dun boek dat er vriendelijk uitziet en prettig in de hand ligt. Heel,overzichtelijk vormgegeven: steeds een vraag met antwoord over twee pagina’s, ruime marge, wel redelijk kleine letters en rood als steunkleur. De illustraties van Irene Goede zijn in zwart, rood en bruin (en dus ook grijs en roze). Saai. Welnee! Meer kleuren heeft ze gewoon niet nodig om te laten zien hoe twee mensen naast elkaar op de wc zitten, welke rangen en standen er in de middeleeuwen waren en wat jonkvrouwen deden tijdens een toernooi.

In welke tijd speelt het? Wist je al iets van die tijd?

De vragen zijn van kinderen van nu, maar gaan over het Muiderslot en/of de middeleeuwen. En ja, daar wist al wat van. Het is een enorm lange periode natuurlijk, dus je kunt er moeilijk niets van weten. Toch heb ik ik van het boek geleerd, zeker! Ik had bijvoorbeeld niet bedacht dat middeleeuwers niet graag alleen waren, omdat dit gevaarlijk is (dan wel zou zijn). Of dat die prachtige harnassen jn kastelen er slechts voor de sier waren. De vechtharnassen zijn intussen allang versleten.

Vooral de antwoorden over het alledaagse leven vond ik interessant.

Lekker doorlezen of af en toe een stukje?

Het kan per stukje, steeds twee pagina’s. Maar ik vond het zo leuk dat ik er altijd meer achter elkaar las. Tijmen wil er ook altijd meer achter elkaar horen.

Een paar leuke vragen?

Is een harnas zwaar?
Hoeveel wc’s waren er in een kasteel?
Had een kasteel ook verwarming?
Aten ridders pannenkoeken?
Moest je je vaak vervelen?

Over dit boek

titel: Zwemmen er haaien in de slotgracht?
auteur: Herman Pleij
illustrator: Irene Goede
uitgeverij: Nieuw Amsterdam, 2008
aantal pagina’s: 69107
leeftijd: vanaf 9 jaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s