Wij samen op stap

elke dag om
klokslag zeven
komt de hele
stad tot leven
lekker weertje
wij naar buiten
buurman groeten
liedje fluiten

wij samen op stap

Het is geen typische peuter- en kleutertekst in Wij samen op stap. Volgens mij heb ik nog niet eerder zulke korte zinnen heb gezien in een prentenboek. Korte zinnen die zoveel zeggen. Misschien is het maar goed ook dat er weinig tekst is. Er is veel te zien in dit prentenboek, waarin een moederkonijn met haar kleintje op stap gaat door de stad. Niet alleen alle voertuigen en wat daarmee gebeurt. Ook de rondrit door de stad. Waar gaan ze allemaal naar toe, waarom? En waar gaan moeder en kind konijn eigenlijk naar toe?

Ken je andere boeken van illustrator Leo Timmers? Dan weet je vast dat hij een voorliefde lijkt te hebben voor actie met voertuigen. Als jouw kind gek is op auto’s en aanverwante zaken, dan moet je zeker op zoek gaan naar zijn boeken. Houd je zelf van een verrassende schrijfstijl, kijk dan ook naar Wij samen op stap.

De illustraties van Leo Timmers vol en plasticachtig fel. En toch slaagt hij erin de hoofdpersonen, konijnen, er harig-knuffelig uit te laten zien. Zo knap!

Enig minpuntje: het hoofdpersoon-kind komt erg jong over. Hij zit in zo’n lig-kinderwagen en lijkt daardoor een baby of dreumes. Maar het boek zelf vind ik meer voor kleuters, of vooruit, oudere peuters.

Doetips

Samen boekje kijken

kijk samen met je kind wat die brandweerwagen doet, er met die boeken gebeurt? Waar gaan ze naar toe? Wat is de belangrijkste bestemming en waarom?

Rijmen

Wij samen op stap nodigt zeer uit om te spelen met rijm. Laat horen wat rijmt. Misschien kan je kind (na een paar keer voorlezen bijvoorbeeld) de rijmwoorden invullen. Of kunnen jullie samen andere rijmwoorden bedenken?

Tellen

Vinden jullie tellen leuk? Kom maar op! Hoeveel groentes in de tuinen, hoeveel broodjes bij de bakker, hoeveel ijsjes, brandweerwagens…

Beweegspelletje

Teken een paar van de bestemmingen na. Of gebruik foto’s van jullie eigen bibliotheek, ziekenhuis, station, favoriete eetplekje. Hang die foto’s op. En roep: en nu gaan we naar de markt, bakker, huis, en nu gaan we pannenkoeken eten… Wie is er het eerst bij de bestemming?

Prima spelletje voor buiten. Of op regenachtige dagen binnen, als je een ruim huis hebt.

Over dit prentenboek

titel: Wij samen op stap
auteur: Jean Reidy
bewerker: Bart Moeyaert
illustrator: Leo Timmers
uitgeverij: Querido, 2013
isbn: 9789045115894
leeftijd: vanaf 3 jaar
bekroond: Zilveren Griffel en Kiddo Leespluim

Meer lezen

Meneer Rene | een prentenboek over surrealisme | vanaf circa 4 jaarMonsterboek (Alice Hoogstad)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s