De topboeken van november en december 2014

Eind vorig jaar lazen Tim (5 jaar), Tijmen (9 jaar) en ik mooie, leuke, spannende en bijzondere boeken. Dit waren onze favorieten!

Lees over:
de topboeken volgens Tim (5 jaar)
de topboeken volgens Tijmen (9 jaar)
de topboeken volgens Mevrouw Kinderboek

De topboeken volgens Tim (5 jaar)

Wij samen op stap

wij samen op stapoorspronkelijke titel: All through my town
auteur: Jean Reidy
illustrator: Leo Timmers
bewerker: Bart Moeyaert

Veel illustratie, een korte, poëtische tekst. Ook nog eens heel herkenbaar voor jonge ouders: je kind maakt je natuurlijk veel te vroeg wakker, zelfs de bakker is nog maar net klaar met zijn broden bakken. Slaperig doe je een tochtje door de stad: beetje drinken en wat lekkers voor je kind in een café, lopen (kind in de kinderwagen), langs de school waar je kind later ook opkomt.. Er is van alles te zien.

Tim keek graag mee op de wat plasticachtig aandoende illustraties. Zoveel voertuigen te zien, en zoveel “mensen”. De tekst is poëtisch kort, even wennen bij het voorlezen. Gegarandeerd rijmplezier!

Bekroond met een Zilveren Griffel.

Tellen en zoeken met de kleine piraat

tellen en zoeken met de kleine piraatoorspronkelijke titel: Mein Zahlen-Wimmelbuch mit dem kleinen Piraten
auteur/illustrator: Joachim Krause
vertaler: Marieke Hoogland

Een tamelijk klein kartonnenboek speciaal voor Tim. Elders op internet vond ik de kritiek dat de doelgroep voor dit boek niet duidelijk is. Tellen tot 5 zou voor jonge peuters zijn, maar de zoekplaten zouden te vol zijn voor die leeftijd. Juist daardoor leek het me een perfect boek voor Tim.

Tim wilde namelijk niet tellen. Tim weigerde te tellen. Wat zeg ik: Tim rende altijd weg of ging gillen als we gingen tellen. Maar langzaam leek er wat te veranderen: eerst vond hij het wel oke als ik telde. Dan luisterde hij (soms). Later wilde hij wel eens meetellen (eerst heel zachtjes, zo bang was hij dat we een fout zouden horen). En toen was het tijd voor Tellen en zoeken met de kleine piraat. Op school was het thema ook nog piraten, dus wat zeg ik: een perfect telboekje voor Tim.

Het boekenliefje

boekenliefje dochertyoorspronkelijke titel: The snatchabook
auteur: Helen Docherty
illustrator: Thomas Docherty

Hierover schreef ik al eerder een blog, zie hier! Het is een van de boeken uit de Prentenboek Top Tien 2015.

De topboeken volgens Tijmen (9 jaar)

Donderkat vs Kettingzaag

donderkat vs kettingzaag goverde heesserie: Donderkat, deel 2
auteur: Thijs Goverde
illustrator: Elly Hees

Deel 1, Donderkat, was een paar maanden geleden al een groot succes. Nu dus deel 2! Ik heb er nauwelijks uit kunnen voorlezen, omdat Tijmen er zelf zoveel in las. Wat ik wel meekreeg: Donderkat is in het oerwoud, in Boeroeboeroe. Tot groot genot van Michael en Gaby.

Wat mij het meest is bijgebleven: het spetterende plezier waarmee de boeroenezen een heftige brand blussen. En het gierende gevaar van een kettingzaag die er met een jongen vandoor gaat.

Deel 3 is ook al verschenen, Donderkat op de vlucht: welkom in huis.

Hylas en de roep van de dolfijn

hylas en de roep van de dolfijn paverserie: Tijden van goden en gevechten, deel 1
oorspronkelijke titel: Gods & Warriors, The Angry Ones
auteur: Michele Paver
vertaler: Ellis Post Uiterweer

Toen ik bekeek welke boeken Tijmen in deze maanden had gelezen, was ik eerst verbaasd dat het er zo weinig waren. Toen zag ik dat het de maanden waren waarin hij Hylas las. Aha! Dik boek, moeilijke woorden, eigenlijk voor oudere kinderen! Geen wonder dat hij daar lang over deed.

Hylas was een aanwinst van de Kinderboekenweek. Tijmen had het samen met Meneer Kinderboek gekocht. Altijd goed als een kind eens een boek uitkiest zonder Mevrouw Kinderboek erbij. Dat leidt tot heel andere keuzes, blijkt maar weer. Sterker nog: mijn mond zakte open toen ik zag dat hij dit boek had uitgekozen. Ik moest op mijn tenen te gaan staan om niet uit te roepen: “Maar dat boek is toch 12+?” (Overigens heeft de uitgever dit boek in de categorie 10-12 jaar laten plaatsen, dus misschien vergis ik me gewoon? Maar goed, dan kan het toch nog steeds 11+, best pittig voor Tijmen van nog maar net 9.)

Pittig was het inderdaad. Dat merkten we bij het voorlezen. Zelf moest ik ook wennen aan de langere, wolligere zinnen maar ik bedoel meer het aantal woorden dat we moesten uitleggen (goed voor Tijmens woordenschat dus). Ook als Tijmen zelf een paar zinnen voorlas was dat even zweten.

Tijmen heeft erg genoten van Tijmen en de roep van de dolfijn. Voor Tijmen was het vooral een spannende en gevaarlijke zoektocht van een eenzame jongen naar zijn zusje. En het mythische verhaal van een behulpzame dolfijn natuurlijk, heel aantrekkelijk voor dierenvriend Tijmen.

Hylas leeft in een land rondom de Middellandse Zee, in een ver verleden (bronstijd). Daardoor was het boek voor mij een revival van mijn studie van lang lang lang geleden. Iets met Grieken, goden, gevechten, priesters, mysteries en oude tijden.

Schattenjagers

schattenjagers pattersonserie: Schattenjagers, deel 1
oorspronkelijke titel: Treasure hunters
auteurs: James Patterson en Chris Grabenstein
vertaler: Roger Vanbrabant

Spanning, spanning, spanning. Actie, actie, actie! Schattenjagers is een dik boek, maar je hebt (of Tijmen had) het zo uit. Het leest als een trein met al die spannende gebeurtenissen en actie. Het is ook een aansprekend onderwerp: vier kinderen en hun ouders die op schatten jagen, in scheepswrakken die op de bodem van de zee liggen. En dan verdwijnen die ouders… Ze beginnen een zoektocht, maar er wordt ook naar hen en hun schatten gezocht…

Deel 2 van deze serie, Gevaar op de Nijl verschijnt binnen een paar weken (april 2015).

De topboeken volgens Mevrouw Kinderboek

Zwemmen er haaien in de slotgracht?

Zwemmen er haaien in de slotgracht Herman Pleijauteur: Herman Pleij
illustrator: Irene Goede
leeftijd: vanaf 9 jaar

Dun boekje met fijne uitstraling en veel inhoud: steeds een vraag van een kind, met antwoord van Herman Pleij. Onderwerpen: kastelen (het Muiderslot), ridders en nog veel meer over de middeleeuwen, bijvoorbeeld over het alledaagse leven, de angsten en het nut van riddertournooien. Hier vind je het bericht over dit boek!

De outsiders

De outsiders Flanaganoorspronkelijke titel: The outcasts
serie: Broederband, deel 1
auteur: John Flanagan
vertaler: Wybrand Scheffer
leeftijd: vanaf 10 jaar

Gewoon een lekker avontuur, een fijn dik boek waar je niet veel bij hoeft na te denken. Heerlijk boek om te lezen als je ziek bent – zoals ik deed in november.

Je leest hier meer over dit boek.

Verschoppelingen Suzanne WoudaVerschoppelingen

auteur: Suzanne Wouda
leeftijd: vanaf 12 jaar

Een van de boeken uit mijn Leesuitdaging historische jeugdboeken. Je leest hier meer over het boek.

De test

de test charbonneauserie: De test-trilogie, deel 1
oorspronkelijke titel: The Test
auteur: Joelle Charbonneau
vertaler: Carolien Metaal

Er was eens een nacht waarin ik niet kon slapen (iets teveel koffie ’s avonds, afrader). Ik sloop de trap af om niemand in huis wakker te maken en pakte een half glas melk (ik noem dat mijn babymethode om weer in slaap te vallen). Er lonkte een boek naar me, De test. Voor ik het wist, zat ik midden in de nacht op de bank met dat boek en las ik twee uur door. Je kunt dus gerust stellen dat De test me nachtrust heeft gekost.
Het was fijn me weer een dystopische wereld in te lezen. Hoofdpersoon Malencia is net klaar met school en wil graag naar de universiteit. Dat klinkt niet erg dystopisch. Maar wie in haar wereld verder wil studeren, moet eerst een toelatingsexamen doen. Er is al jaren niemand uit haar kolonie geselecteerd voor deze Test. Tot vreugde van Malencia gebeurt dat nu toch: vijf jongeren uit haar kleine kolonie mogen meedoen, waaronder zij zelf. Maar de Test blijkt heel anders te zijn dan ze zich had voorgesteld (en dan andere mensen denken dat het is). Het is gevaarlijk – dodelijk gevaarlijk zelfs.

Hoofdpersoon Malencia is een soort mix van naïviteit en zelfredzaamheid. Ik vond het leuk om over iemand te lezen die graag werktuigen maakt, graag wil laten gelden en wil bewijzen dat ze slim is. Dat ik ´s nachts maar bleef doorlezen toont aan dat het een spannend doorleesboek is!

Intussen heb ik ook deel twee en drie gelezen. Dat wilde ik graag. In die delen kreeg ik wel steeds meer moeite met de verteltoon. Malencia vertelt zelf en geeft erg uitleg bij de beslissingen die ze neemt. Tegelijk twijfelt ze zo weinig, vooral aan zichzelf. Daardoor vond ik haar steeds minder sympathiek. Eigenlijk gewoon irritant. Jammer.

Andere topboeken

De topboeken van september en oktober 2014
De topboeken van juli en augustus 2014
De topboeken van mei en juni 2014
De topboeken van maart-april 2014
De topboeken van januari-februari 2014
De topboeken van najaar 2013

Een Reactie op “De topboeken van november en december 2014

  1. Mooi overzicht! Ik vond “Wij samen op stap” leuk om voor te lezen aan mijn voorleeskinderen. Zij vonden de illustraties erg mooi.

    “Hylas” heb ik ook gelezen en ik kan me voorstellen dat dat een best moeilijk boek was voor Tijmen.

    En deel 1 van “De Test” heb ik ook met veel plezier gelezen. Ben nog niet toegekomen aan deel 2 & 3, maar ze liggen al wel klaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s