Mekkeren en goochelen door Het doorgezaagde zusje (Corien Oranje en Willeke Brouwer)

Afgelopen maandag takelde Tim (5 jaar) me toe met een zaag. Het was nog best een klus voor hem om me in twee stukken te zagen. De zweetdruppels stonden op zijn voorhoofd. Zielig… Misschien moet ik hem volgende keer toch een echte zaag geven in plaats van zo’n geval van foam.

Een paar dagen later wachtten Tim, Tijmen en ik vol ongeduld tot Meneer Kinderboek thuis zou komen. Een uitgelopen vergadering en een gemiste aansluiting zorgden voor een uur extra gespannen wachttijd. Maar hij kwam. Het huis vulde zich met gegiechel en een verraste kreet van Meneer Kinderboek: ‘He, een portemonnee! Wat goed, ik was die van mij net kwijt!’ En toen hij hem wilde pakken…. Floep! Weg portemonnee! Twee jongens renden gierend van net lachen naar de slaapkamer.

Wat hebben die twee voorvallen met elkaar te maken? Simpel, een boek.

20150219-222856.jpg

Het doorgezaagde zusje van Corien Oranje (auteur) en Willeke Brouwer (illustrator) is een verhalenbundel voor kleuters. Tenminste, dat vind ik. Tijmen (9 jaar) vindt de verhalen – en de bijbehorende trucs – ook geweldig. Soms is het fijn om een jonger broertje te hebben en dus een goed excuus om nog ‘kleuterboeken’ te kunnen bekijken!

Pablo en Sophie zijn een tweeling, een soms best wel stoute tweeling. Dat is belangrijker dan dat ze prins en prinses zijn – letterlijk met een paleistuin en lakeien enzo. Hoewel, ondeugende acties van een echte prins en prinses zijn wel meer bijzonder. Je moeder foppen met iets aan een wegfloeptouwtje is spannender als dat iwegfloepiets een peperdure kroon is en je moeder de koningin. Een vergadering van je vader storen is nog ‘gevaarlijker’ als je vader de koning is die met de belangrijkste mensen van het land praat. En dan spelen ze ook nog het spelletje steeds mee. Althans, de koningin want de koning heeft het meestal maar druk.

Behalve verhalen staan er ook trucjes in Het doorgezaagde zusje. Dat kunnen van die ‘ouderwetse’ spelletjes zijn als iets aan een touwtje wegtrekken. De meeste zijn echter goocheltrucs als een konijn uit een hoed of een pop (niet) doormidden zagen. Tim en Tijmen willen ze heel graag uitproberen. Het zorgt voor veel leuke spelmomenten. En ik geniet erg van het boek aan Tim voorlezen. Soms is het net of ik een geit voorlees – zo zit hij van het lachen te mekkeren.

Over dit kinderboek

titel: Het doorgezaagde zusje
auteur: Corien Oranje
illustrator: Willeke Brouwer
uitgeverij: Columbus, 2010
aantal pagina’s: 48
leeftijd: vanaf 4 jaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s