De topboeken van september-oktober 2014

Zo, dan is het nu tijd voor een inhaalslag van onze topboeken. Elke maand houd ik keurig bij welke boeken we lezen. De bedoeling is eens in de twee maanden te laten weten welke drie boeken daarvan we het meest bijzonder vonden. Ik merk dat het makkelijker is om de topboeken uit te kiezen als je daar langer mee wacht. Dus nu tromgeroffel voor onze topboeken van september en oktober…

De Topboeken volgens Tim (5 jaar)
De Topboeken volgens Tijmen (9 jaar)
De Topboeken volgens Mevrouw Kinderboek

De topboeken van Tim

Feestmaal voor de koning

Feestmaal voor de koningauteur: Marlies Verhelst
illustrator: Linde Faas

Het was een feest om dit boek voor te lezen aan Tim. Al die wilde dieren! En dat – ahum – lekkere eten. De clou vond hij ook om te smullen. Ik las dit prentenboek in de klas voor tijdens de Kinderboekenweek. Tim kon zich niet inhouden en verklapte de afloop al na twee bladzijdes – en daar schrok hij zo van dat hij bijna in tranen uitbarstte. Ja, het is spannend als je moeder op school komt voorlezen!

Lees hier hoe de andere kleuters in de klas op het boek reageerden.

Mijn eerste boek over uitgestorven dierenMijn eerste boek over uitgestorven dieren

Tijdens de herfstvakantie deden we opeens een opgraving naar lang overleden dieren. Goede timing! We wisten alles over uitgestoven dieren door dit informatieve boek.

Hoe je een wollige mammoet moet wassen in tien lessen

auteur: Michelle Robinson
illustrator: Kate Hindley
vertaler: Imme Dros

Hoe je een wollige mammoet moet wassenOver dit frisse, bruisende prentenboek had ik nog niet geschreven. Onterecht, want Tim was er dol op! Het is grappig en aandoenlijk, vooral voor Tim die op dat moment helemaal met 1) olifanten en 2) uitgestorven dieren bezig was. Uit die tijd stamt ook een mammoetenknuffel, die nog steeds een ereplekje in Tims bed heeft.

Gelukkig wordt een knuffelmammoet niet snel vies, want het valt nog niet mee om een wolharige mammoet te wassen! Ook al doet het boek net alsof het maar een paar lesjes duurt voor je dat onder de knie hebt.

Val je niet voor mammoeten? Dan ‘moet’ je toch ook naar dit boek uitkijken als je kind van wild badderen houdt (of juist niet natuurlijk…)

De topboeken volgens Tijmen

Indringers op Drakeneiland

Indringers op Drakeneiland Rood De Boerauteur: Lydia Rood
illustrator: Kees de Boer

Van oudsher worden mijn kinderboekenkasten vooral bevolkt door boeken voor 10+, 12+ en 14+. Nu Tijmen 9 is, openen mijn boekenkasten zich steeds meer voor hem. Een van den ontdekkingen is de Drakeneiland-serie van Lydia Rood en Kees de Boer. (Goed, ik geef toe dat een kinderboekenactie van een bepaald tankstation ook heeft geholpen.)

Tijmen was zo enthousiast over dit boek, dat hij er zijn boekbespreking over heeft gehouden. Ja, dat ging goed, dank voor de belangstelling. 🙂 (Leuk als je in het kinderboekenvak zit: je kunt je kind vertellen dat in zijn PowerPoint weliswaar een foto van een Kees de Boer staat, maar dat dit echt niet DE Kees de Boer is.)

Goed, over de serie lees je hier iets meer. In Indringers op Drakeneiland meren er een paar jongeren aan op een luxe jacht, die er niets te zoeken hebben. Althans, dat vinden de Drakeneilanders. De rijke stinkerds zelf denken daar heel anders over.

De verschrikkelijke badmeester

De verschrikkelijke badmeesterauteur: Jozua Douglas
illustrator: Elly Hees

Goed dat Tijmen zijn zwemdiploma’s en niet verder hoeft van zijn ouders. Want dat had hij vast niet gedurft, nu hij De verschikkelijke badmeester heeft gelezen. Hoewel, ik hoop dat ik niet zo raar ben als zijn vader, die alles overheeft voor zijn miniatuurauto’s en die niet luistert naar zijn zoon. Maar het “voordeel” daarvan kan wel weer zijn dat je een enorm avontuur meemaakt. En dat wil Tijmen misschien juist wel.

Toen ik het boek zelf las, raakte ik aan de “praat” met een peuter die mij De verschikkelijke badmeester voorlas. Hoe dat kan? Lees het hier!

De topboeken volgens Mevrouw Kinderboek

De vreselijke tweeling

De vreselijke tweeling douglas heesauteur: Jozua Douglas
illustrator: Elly Hees

Na het succes van De verschrikkelijke badmeester was zijn volgende boek voor 8+ aan de beurt: De vreselijke tweeling. Ik vond hem net zo geweldig. Volgens Tijmen is de tweeling in kwestie helemaal niet vreselijk, maar hun ouders wel. En dan vooral hun moeder. Ik bespeur een thema bij Jozua Douglas: vreselijke ouders die totaal overtrokken in hun eigen angsten en interesses opgaan. Mensen om uit te lachen (en heel hard te denken dat jij heel anders bent) of om te zuchten (als je zelf een kind bent met ouders).

In De vreselijke tweeling tovert een tweeling hun vader om in een hond. Tja, klinkt toch wel vreselijk, niet? Maar het gaat eigenlijk per ongeluk en ze willen hem heel graag weer terugtoveren. Maar dat gaat zomaar niet. En ze moeten hem ook nog uit de handen van de haarmiddelfabriek houden waar hun vader zelf directeur heeft. Want Papa Hond heeft een prachtig glanzende vacht. En die haren moeten in het nieuwe haargroeimiddel, vindt de uitvinder van de fabriek. En tja, daar moet die hond natuurlijk voor dood.

Het raadsel van alles wat leeft en de stinksokken van Jos Grootjes uit Driel

Het raadsel van alles wat leeftauteur: Jan Paul Schutten
illustrator: Floor Rieder
bekroond: Gouden Griffel, Gouden Penseel, Gouden Tulp

Het “Gouden boek” ben ik het gaan noemen. Uitgeverij Gottmer wist kennelijk al snel dat ze met dit boek goud in handen hadden en hebben het dus ook echt goud gemaakt. Met onder andere en gouden voorkant en goud op de zijkant van de bladzijdes.

Al die pracht en praal, al die bekroningen…  Het zorgde ervoor dat ik het niet ging lezen. Ik was denk ik bang dat het zou tegenvallen, iedereen had het er al over, wie wat bewaart heeft wat – zoiets? Maar ik heb het dus gelezen en het viel niet tegen.”-) Ik vond het heerlijk om te lezen over het ontstaan van leven. Heel toegankelijk en plezierig. Misschien nam ik het gewoon wat te serieus en ernstig door dat prachtige uiterlijk en die prijzenregen? Kortom, laat je er ook door weerhouden, niet doen! Gewoon een wasknijper op je neus (tegen die stinksokken) en lezen!

Andere topboeken

De topboeken van juli en augustus 2014
De topboeken van mei en juni 2014
De topboeken van maart-april 2014
De topboeken van januari-februari 2014
De topboeken van najaar 2013

Zie ook de eerdere verzamelberichten met alle gelezen boeken.
Ook leuk: kinderen vertellen over hun lievelingsboeken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s