Boekenplank-leesuitdaging 2015

Er staan altijd veel boeken op me te wachten. Sommige boeken weten hoe graag ik ze wil lezen. En toch staan ze daar maar in die speciale boekenkast te wachten en te wachten en te wachten. (Meneer Kinderboek noemt die boekenkast dan ook de wachtkamer.) Dat wachten duurt soms jaren. Ze begrijpen het niet. Ze zijn toch prachtig, grappig, interessant, ontroerend of spannend?

Heb ik dan geen zin om die boeken te lezen? O jawel. Vaak juist wel. De boeken die het langst in de wachtkamer staan wil ik het liefst lezen. Alsof ik ze bewaar voor een speciaal moment. Ik heb er een paar weken over nagedacht (zeg maar gewacht…) Maar het is zover. 2015 is dat speciale moment.

Daarom nu de top tien van de boeken die al lang op me wachten (of waarvan ik bang ben dat ze hetzelfde lot zouden ondergaan). In volgorde van wachttijd, dus langst wachtende eerst.

1) Dichtbij ver van hier

Dichtbij ver van hier Tonke Dragtauteur/illustrator: Tonke Dragt

Waarom ik het nog niet heb gelezen

Ik was zo blij dat er een nieuw boek verscheen van Tonke Dragt. Een nieuw juweeltje. Maar welk moment is speciaal genoeg om eraan te beginnen?

Flaptekst

“Er zijn meer werelden dan deze en veel ervan zijn heel dichtbij al zijn ze ver van hier. Je kunt een nieuwe wereld vinden aan de andere kant van iedere deur, zoals die van de JANUARAANSE AMBASSADE. Er zijn ontelbare deuren en allemaal hebben ze een andere kant. Ook het kattenluikje. Heb je je wel eens afgevraagd waar de poezen zijn gebleven die wegliepen en nooit zijn teruggekomen? Die zou je best eens kunnen vinden in de Januaraanse Ambassade, waar men over Zeeën van Tijd beschikt omdat alle klokken er van hun wijzers zijn beroofd. Katten hebben negen levens en die komen daar dus graag. In een huis dat is gegroeid en niet gebouwd, met een wijd uitzicht op weer andere werelden

Achttien fascinerende collages die je verplaatsen in een andere wereld. De wereld van Tonke Dragt, die heel veel lezers al een beetje denken te kennen door haar boeken, maar die altijd weer nieuwe en verrassende aspecten biedt. Laat je meeslepen door de platen en de teksten en wees welkom in haar wereld. Maar denk niet dat je die helemaal kent als je het boek uit hebt, want de wereld van Tonke Dragt is onbegrensd.”

2) Inkt; Word een tekentalent

inkt ceciel de bieauteur: Ceciel de Bie

Waarom ik het nog niet heb gelezen

Van de andere boeken kreeg ik zo’n zin om zelf te gaan tekenen. Maar ik heb geen inkt in huis. (Behalve dan in pennen.) Dus.

Flaptekst

Teken je ook zo graag, maar kun je best wat tips gebruiken? Speciaal voor jou openen zeven bekende Nederlandse illustratoren de deuren van hun studio’s. Ontdek waarom deze tekenaars graag inkt gebruiken. Alex de Wolf doet voor hoe je grappige dieren tekent. Bas Blankevoort leert je van heel dichtbij te kijken. Wouter Tulp maakt karikaturen, Georgien Overwater schetst ongewone, grappige situaties en Alice Hoogstad laat zien wat je met verschillende materialen kunt doen. Thé Tjong-Khing vertelt hoe je uit het niets een eigen wereld schept en Barbara Stok legt precies uit hoe je een strip maakt. Ga aan de slag en beleef plezier aan de vele opdrachten in dit boek. Want tekenen is en blijft een groot avontuur!

Ceciel de Bie schreef kunstboeken voor kinderen en volwassenen voor het Van Goghmuseum, de Hermitage in Amsterdam, het Museum of Modern Art in New York en het J. Paul Getty Museum in Los Angeles. Haar Rembrandt doe-boek werd bekroond met een Zilveren Griffel.

3) Tekenaars

tekenaars Joukje Akveldauteur: Joukje Akveld

Waarom ik het nog niet heb had uitgelezen

Nog een boek over illustreren. Ik ben er al een tijd in bezig. Heerlijk om meer te lezen over een aantal kinderboekillustratoren. Alleen is het geen “doorleesboek”. Na een illustrator wil ik weer even wat anders lezen. Zo is het denk ik ook wel bedoeld, maar ik vergeet het boek soms weer op te pakken. Nu ga ik ervoor zorgen tussen de fictieboeken door dit boek uit te lezen. Misschien leer ik er nog van, hoe ik naar illustraties in kinderboeken kan kijken (sprak het Letterenmeisje).

Dit boek heb ik intussen gelezen! Je leest er meer over in dit bericht.

4) Overstroomd

Overstroomd Eva Moraalauteur: Eva Moraal

Waarom ik het nog niet heb gelezen

Dat weet ik eigenlijk niet. De dikte? Misschien het bruine omslag? Maar ik vind de cover helemaal niet lelijk…

Flaptekst

Een onverbiddelijke pageturner: een dystopische roman, een liefdesverhaal – een droomdebuut!

We bevinden ons in de tijd na de Grote Overstromingen. Het land is verdeeld in veilige, droge gebieden, en terreinen die gevaar lopen als het water weer stijgt. Ook de bevolking leeft strikt gescheiden: de Drogen vormen de rijke elite, de Natten het werkvolk dat een hard bestaan leidt om te overleven – en van waaruit steeds sterker verzet optreedt.

Nina is een Droge, de dochter van de Gouverneur. Tijdens de laatste overstroming is haar school getroffen en haar zusje verdronken. Daardoor is ze gedwongen om, zij het onder een andere naam, lessen te volgen op een school in het Natte gebied.

Op school wordt ze verplicht om met Max, een Natte, een werkstuk te maken. Wat met wederzijdse achterdocht begint, groeit al snel uit tot een fascinatie voor elkaars wereld en een ontluikende vriendschap. Maar de situatie is complex. Max’ vader is omgekomen bij de laatste overstroming, en er worden vraagtekens gezet bij de rol die de Gouverneur daarbij speelde. Max’ broer Li is nauw betrokken bij een gewelddadige verzetsgroep.

In afwisselende hoofdstukken lezen we door de ogen van Max en Nina hoe de situatie escaleert en uitmondt in een onontkoombare apotheose.

5) Aan de kant, ik ben je oma niet!

Aan de kant ik ben je oma niet Westera Weveauteur: Bette Westera
illustrator: Sylvia Weve

Waarom ik het nog niet heb gelezen

Deze dichtbundel is zo bejubeld, dat me dat tegenhoudt. Dat is een vreemde eigenschap van me. Soms moet je je eigenschappen echter overwinnen!

Flaptekst

Het grappige voorleesboek Aan de kant, ik ben je oma niet! vertelt over de bewoners van een verzorgingstehuis, die – en dat vergeten kinderen nog wel eens – ooit ook jong zijn geweest en een heel leven achter zich hebben. Bette Westera portretteert elk van de 12 bewoners in twee verzen: een over hoe hij of zij vroeger was en een over nu. Duidelijk wordt dat ze allemaal zo hun eigenaardigheden hebben, want een vos verliest misschien wel zijn haren, maar niet zijn streken. Zo slaapt meneer Van Dam, die vroeger dakloos was, niet in zijn bed maar tussen de violen. En mevrouw De Vries haalt gevaarlijke capriolen uit op de ladder omdat ze vroeger acrobate was.

Weer een geweldig boek van het succesvolle duo Westera/Weve dat bij Gottmer verschijnt. Voor Ik leer je liedjes van verlangen ontving Bette Westera in 2011 een Zilveren Griffel.

6) Atlas

Atlasillustratoren: Aleksandra en Daniel Mizielinscy

Waarom ik het nog niet heb gelezen

Oh, ik heb er al heel veel ingekeken, in deze fantastische getekende atlas. Maar ook dit is een boek om af en toe in te kijken, lekker lang per spread, verdeeld over een heel jaar bijvoorbeeld.

Flaptekst

Groot, kleurrijk, verrassend: een adembenemende atlas Boordevol boeiende weetjes over fauna, flora, cultuur, bevolking, enz. Wat zijn de populairste voornamen in China? Welke vissen vind je in de Indische Oceaan? Wat zijn de nationale sporten van Canada? Waar eten ze kötbullar? In welk land ligt de historische stad Petra? Waar doen ze aan zandboarding?

7) De waanzinnige boomhut van 26 verdiepingen

De waanzinnige boomhut van 26 verdiepingenauteur: Andy Griffith
illustrator: Terry Denton

Waarom ik het nog niet heb gelezen

Het eerste boek, De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen, vond ik hilarisch. Ik had het ook zo uit. Delen uit dit boek heb ik wel al gelezen, namelijk voorgelezen aan Tijmen. Dat is gek, als je alleen flarden uit een boek meekrijgt omdat je kind het zelf verder leest. Het volgende deel staat ook al te wachten! Dat voert de druk alleen maar op… 🙂

Flaptekst

Deel 2 van de waaaaaaaaaaanzinnig succesvolle boomhutreeks;;;Je kan onze knotsgekke kleurplaten terugvinden onder ‘Downloads’ Ga op bezoek bij Andy en Terry in hun uitgebouwde boomhut, nu met 13 gloednieuwe verdiepingen, waaronder een botsautobaan, een skate-ramp, een arena voor moddergevechten, een antizwaartekrachtkamer, een ijssalon met 78 smaken,waar een ijs-opscheppende robot werkt, die Edward Schephand heet, en het Labyrint des Doods, dat zo ingewikkeld is dat niemand die er naar binnen is gegaan er ooit weer uit is gekomen… althans, tot nog toe niet. Dus waar wacht je op? Kom naar boven!

8) Robijn

Robijn John StephensDe boeken van het begin 2
auteur: John Stephens

Waarom ik het nog niet heb gelezen

Deel 1, Smaragd, vond ik een heerlijk en humoristisch boek. Het duurde lang voordat ik deel 2 kocht. Ik had eerst niet eens zo door dat het verschenen was. De cover vind ik lelijk, dat helpt niet. (En dat terwijl ik wel weg was van het winterse landschap op Smaragd). Maar de echte reden om het niet te lezen is dat ik bang ben dat het niet aan mijn verwachtingen kan tippen, zo geweldig vond ik deel 1…

Overigens is aangekondigd dat deel 3, Onyx, in maart zal verschijnen.

Flaptekst

Deel één in de razendspannende, onovertroffen serie De boeken van het Begin.

Het is een witte kerstnacht. Drie jonge kinderen vluchten van huis voor een gewetenloos en duister gevaar. Tien jaar later wonen Kate, Michael en Emma in een weeshuis. Ze weten nog altijd niet waarom ze van hun ouders werden gescheiden. Het antwoord blijkt verborgen te liggen in een betoverd boek.

Wanneer de macht van dit boek is ontketend, komen de kinderen in een wereld waar een goudharige gravin en haar leger zielloze Krijsers heersen. Daar wordt duidelijk dat er nog meer betoverde boeken zijn met weergaloze krachten. Kate, Michael en Emma moeten naar deze boeken op zoek als zij ooit hun ouders terug willen vinden…

9) De labyrintrenner

labyrintrenner james dashnerauteur: James Dashner

Waarom ik het nog niet heb gelezen

Nog zo’n onhandige denkafwijking van me: “Als het een bestseller is, is het vast niks voor mij.” Meneer Kinderboek heeft van zulk soort bedenkingen gelukkig nooit last en testte het alvast voor me uit. Conclusie? Lezen, jij!

Flaptekst

Nadat zijn geheugen is gewist, wordt Thomas wakker in een grote open ruimte met gigantische muren eromheen. De jongens die er al wonen hebben geen idee wat ze er doen of waar ze vandaan komen. Als Thomas beseft dat ze gevangen zitten in een labyrint, sluit hij zich aan bij de Renners. Overdag proberen de Renners een uitgang te vinden, maar ’s nachts is het levensgevaarlijk buiten de muren en wacht onherroepelijk de dood. Thomas zet alles op het spel om uit het labyrint te ontsnappen, en om het ijzingwekkende geheim dat schuil gaat achter hun lot te ontrafelen.

10) Vrije val

Vrije val Tunnels 3Tunnels, deel 3
auteurs: Roderick Gordon en Brian Williams

Waarom ik het nog niet heb had gelezen

(Update, ik heb hem nu wel al gelezen. Lees hier wat ik ervan vond.)

Ik ontdekte de serie pas vrij laat en wilde toen wachten tot er meer delen waren verschenen. En toen waren de vervolgdelen “opeens” bijna niet meer leverbaar. Oeps! (Als e-books wel natuurlijk…)

Al een paar weken weet ik dat ik mezelf dit jaar de boekenplank-leesuitdaging zal stellen, en dat dit boek erop staat. Ik ben al begonnen! Zodra dit blogbericht klaar is, kruip ik weer in mijn boek. En deel 4 en 5 heb ik ook al…

Flaptekst

Graf der levenden

Deel drie in de briljante, succesvolle serie Tunnels

Will Burrows bevindt zich nog steeds ondergronds. In zijn zoektocht naar zijn vader wordt hij inmiddels niet alleen meer door de boosaardige Styx opgejaagd, maar krijgt hij ook te maken met reusachtige vleesetende spinnen, de dodelijke schijners en een zeer wraakzuchtige tweeling… Zal Will ooit het daglicht weer zien?

Gelezen!

Ja, het boek is uit! Benieuwd hoe ik hem vond? Dat kun je hier lezen.

5 Reacties op “Boekenplank-leesuitdaging 2015

  1. O wat een herkenbaar stukje! En wat goed dat je de uitdaging aangaat. Niet aan denken dat er dan weer nieuwe boeken de wachtkamer bennenkomen! 😉

  2. Ik begrijp dus dat mijn ‘Achter de draad’ van de leesuitdaging historische boeken wordt doorgeschoven naar een plaatsje ergens onderaan deze nieuwe lijst?
    Geen probleem. De Eerste Wereldoorlog blijft gelukkig nog ruim drie jaar precies een eeuw geleden!

    • Haha, nee hoor. Ik lees nu Tunnels 3 (Vrije val), inderdaad van deze lijst. Daarna is Achter de draad aan de beurt.
      Ik loop inderdaad enorm achter met de Leesuitdaging historische jeugdboeken. Vooral met erover bloggen trouwens. Gaat helemaal goed komen komende weken. 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s