Snel naar huis, kleine muis (Britta Teckentrup)

De Voorleesdagen zijn in volle gang. Tien boeken zijn uitverkoren in de Prentenboek Top TienSnel naar huis, kleine muis van Britta Teckentrup is een van die boeken.

Die tien getipte prentenboeken zijn door een jury uitgekozen, met als criteria:
een goed verhaal
aantrekkelijke illustraties
voldoende aanknopingspunten voor interactie met peuters en voor verwerking in hun spel

Hoe zit dat met dit boek?

snel naar huis, kleine muis Teckentrup

Over het prentenboek

Weer een boek met gaten! Het lijkt bijna een voorwaarde te woorden in prentenboekenland. Ja, dat is overdreven. Maar ze komen veel voor de laatste tijd. Een van die boeken is Klop klop klop (Lucy Cousins), dat ook in de Prentenboek Top Tien staat.  Tim (5 jaar) gaan die boekgaten nog lang niet vervelen. Ze nodigen juist uit tot spelen.

In Snel naar huis, kleine muis zijn de gaten vooral angstaanjagend. Het kleine muisje is ’s nachts helemaal alleen in bos verzield. Hij wil naar huis, maar hij ziet steeds ogen in het donker. Niet van vriendjes, maar van enge roofdieren! Maar welk dier? Dat zie je niet… tot je de bladzijde omslaat. Brrr… snel naar huis, kleine muis!

Criterium 1: Een goed verhaal

Het is bijna geen verhaal te noemen: een muisje wil naar huis om komt enge roofdieren tegen, maar het komt goed. De kracht zit hem juist ook in de herhaling. Steeds een bladzijde waarop je de muis en dreigende ogen ziet. Sla je die bladzijde om, dan zie je het gevaarlijke dier. En ja, het eindigt goed. Gelukkig maar. Dit boek wordt vast veel voorgelezen aan peuters (het is ook een kartonboek), maar zelfs Tim van 5 noemde dit “het spannende boek”.

Criterium 2: Aantrekkelijke illustraties

Snel naar huis, kleine muis is een grafisch sterk boek. Ook in de illustraties zit de kracht in de eenvoud. Het boek is zwart, met gaten en stevig opgezette kleuren, ik denk in een stempeltechniek (lino?). Lege, zwarte bladzijdes (met alleen de muis, gaten en ogen achter die gaten) worden afgewisseld met de bladzijdes waarop de grote dieren staan.

Criterium 3: mogelijkheid tot interactie en spel

Hoe simpel het boek ook is, het nodigde Tim enorm uit tot spelen. Het leukste vond hij het om met de gaten te spelen en zelf het boek voor te lezen.

Door de gaten kijken

Simpel: houd de ooggaten voor je eigen ogen. Kun je er doorheen kijken? Wat zie je dan? En wat ziet de ander dan? Ben jij dan ook zo’n eng dier?

Raden: welk dier komt eraan?

Als je het boek al eens (of een paar keer) hebt voorgelezen, kan je kind al snel voorspellen voor welk dier de muis nu moet uitkijken. Door de vorm en de kleur ogen, maar ook door de tekst. Raadt hij het al?

Zelf voorlezen

Vlak voordat ik het boek voorlas aan Tim vroeg hij: “Mag ik zelf eens voorlezen?” Nou, dan hadden we net een gouden boek in handen. De tekst herhaalt zich steeds zo, dat het al snel in Tims hoofd zat.

Pas op,
kleine muis!
Daar loopt een… <bladzijde omdraaien>
…vos!
Snel naar huis, kleine muis.
Loop zo snel als je kunt!

Alleen de marter gaf even wat problemen. Hij kende het dier nog niet. Maar ach, hoe vertederend is het als je je kleuter driegend hoort voorlezen: “Pas op, kleine muis! Daar staat een… smartie!”

Letters herkennen

“Weet je welke letter dit is?
“De ssssss.”

Letters herkennen kan natuurlijk met elk boek, maar toch is dit er wel een fijn boek voor. De letters zijn lekker strak en tamelijk groot. En er staan ook niet zoveel letters in. Je wijst ze dus makkelijk aan.

Stempelen

Lino’s maken met je kleuter, ik zie dat nog niet zitten. Maar stempelen kan wel. Heb je stempels en een inktkussen? Of stempel je liever met een halve aardappel en verf? Als je zwart papier hebt, gaan jullie tekeningen misschien wel een beetje lijken op het boek…

Over dit prentenboek

titel: Snel naar huis, kleine muis
oorspronkelijke titel: Lauf nach Haus, klein Maus
auteur/illustrator: Britta Teckentrup
uitgeverij: Gottmer, 2013
isbn: 97890754495
leeftijd: vanaf 2/3 jaar (afhankelijk van hoe graag je peuter papier verkreukelt, het is geen kartonboek)
bekroond: opgenomen in de Prentenboek Top Tien 2015

Meer lezen

vriendjes hout

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s