Het boekenliefje (Helen en Thomas Docherty)

Eind januari zijn de Voorleesdagen. Tien boeken zijn uitverkoren in de Prentenboek Top Tien. Het boekenliefje van Helen en Thomas Dochterty is een van die boeken.

Die tien getipte prentenboeken zijn door een jury uitgekozen, met als criteria:
een goed verhaal
aantrekkelijke illustraties
voldoende aanknopingspunten voor interactie met peuters en voor verwerking in hun spel

Hoe zit dat met dit boek?

boekenliefje docherty

Over het prentenboek

Ik zou bijna zeggen: hou je van voorlezen, dan hou je van Het boekenliefje. Het prentenboek is een ode aan voorlezen. Wat zeg ik, een lofzang!

Bedtijd in Holletje-in-‘t-bos. Buiten is het donker en stormachtig. Maar in alle dierenholen is het een en al huiselijkheid en knusheid want alle dieren lezen hun kinderen voor. Alleen Lisa Langoor leest zelf in haar bed.

Je kunt zo verdiept zijn in een boek, dat je het niet eens merkt als het wordt gestolen. Nou ja, tot het boek weg is en je het dus niet meer kunt lezen… Dat overkomt Lisa. Alle voorleesboeken verdwijnen uit de holen. Wat is dat voor mysterie? Terwijl alle dieren treuren om de verdwenen boeken, is Lisa vastbesloten uit te zoeken wie de dief is. Dat lukt haar ook. Ik verklap het maar vast: het boek heeft een gelukkig einde. En ze lazen nog lang en gelukkig voor…

Criterium 1: Een goed verhaal

Ken je die boeken waarin een schrijver worstelt met een writers block? Sommige mensen smullen daarvan. Ik ben er niet dol op. Een metaniveau dat voor mij ongemakkelijk blijft voelen. Met kinderboeken over de lol van kinderboeken heb ik datzelfde ongemakkelijke gevoel: ze balanceren op het randje van propaganda. Maar ik moet het toegeven: het raakt een gevoelige snaar bij me.

Tim (5 jaar) vond het een leuk boek. Lief, hij kroop tijdens het voorlezen net zo dicht tegen me aan als de uiltjes op de schoot van papa of mama uil. Spannend, hij was op precies de juiste momenten geschokt en vond het einde meer dan terecht. Tim voldeed keurig aan de verwachtingen van de boekenmakers. 🙂

Wil je meer reacties van kinderen op dit boek? Op de Engelstalige blog There’s a Book for that kun je de reacties van heel veel kinderen lezen. Bijvoorbeeld van Grace: “Why doesn’t Snatchabook have a Mom or Dad?” Wat ze eigenlijk bedoelt: waarom leest niemand het Boekenliefje voor? Precies wat Tim mij vroeg.

Criterium 2: Aantrekkelijke illustraties

De illustraties van Thomas Docherty in Het boekenliefje zijn redelijk traditioneel. En daar bedoel ik niks negatiefs mee hoor. Misschien draagt dat zelfs wel bij aan het gevoel van geborgenheid en knusheid.

Wat mij bijbleef van de illustraties:

• de tegenstelling tussen de knusse leesholen en de stormachtige buitenwereld van de eerste bladzijdes
• de uitdrukkingen van de voorgelezen dierenkinderen. Je ziet duidelijk het soort voorgelezen verhaal terug op hun snuitjes
• de dreigende schaduw van het Boekendiefje, vlak voor Lisa Langoor ontdekt wie of wat hij/zij is

Criterium 3: mogelijkheid tot interactie en spel

Voorlezen

Ik krijg niet spontaan heel veel spelideeën bij Het boekenliefje. Ik krijg wel veel zin in voorlezen, voorlezen, voorlezen. En o ja, in praten over voorlezen. En dat is ook heel handig.

Praten over boeken

Vind je kind het fijn om voorgelezen te worden, alleen of samen met andere kinderen? Wat is de fijnste voorleesplek? Wat vind je kind fijne boeken, piratenverhalen of prinsessenverhalen? Een boek over toverende heksen of vuurspuwende draken?

Meedenken: wie heeft het gedaan?

Eigenlijk is Het boekenliefje een whodunnit. Wedden dat je kind ideeën heeft over wie de dief is! En kloppen die een beetje?

Over dit prentenboek

titel: Het boekenliefje
oorspronkelijke titel: The snatchabook
auteur: Helen Docherty
illustrator: Thomas Docherty
uitgeverij: Clavis, 2013
isbn: 9789044820270
leeftijd: vanaf 4 jaar
bekroond: opgenomen in de Prentenboek Top Tien 2015

Meer lezen

Morgen komt de zon weer op (Mieke van Hooft)Raf Anke de Vries Charlotte Dematons

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s