Leesuitdaging historische jeugdboeken #3: Verschoppelingen (Suzanne Wouda)

Het derde boek voor de historische leesuitdaging is Verschoppelingen van Suzanne Wouda. Zij heeft nog niet heel veel boeken op haar naam staan, maar met dit boek won ze wel mooi een Vlag en Wimpel van de Griffeljury. En ze heeft duidelijk een voorliefde voor historische boeken, want dat zijn al haar tot nu toe verschenen boeken.

Tijd voor een nieuw interview met mezelf!

Verschoppelingen Suzanne Wouda

Wat is het voor boek?

Verschoppelingen is historische fictie voor jongeren vanaf circa 11 jaar.

Waar gaat het over?

Ik citeer een deel van de achterflap:

“1664. De elfjarige Daniel woont in een van de armste buurten van Amsterdam als de pest uitbreekt. Binnen een paar weken is Daniel iedereen van wie hij houdt kwijt, behalve Saartje, zijn zusje. Maar waar zij is, weet niemand. Hij verlaat Amsterdam om haar te zoeken en trektnaar Haarlem. Tevergeefs. Saartje is nergens te vinden. Wel stuit hij op een bende verschoppelingen onder leiding van een duivelse man. Vanaf dat moment lijkt de kans om zijn zus te vinden kleiner dan ooit.”

Wat vind je van de voorkant?

Het lijkt een schilderij van vroeger (illustratie van Bas Mazur). Met een leijke man op een kist, die zijn waar in een flesje aanprijst. Tenminste, dat denk ik nu ik het boek heb gelezen. Je zou ook kunnen denken dat het een dronkenlap is die over zijn fles drank vertelt. Vooral omdat de meeste mensen niet naar hem lijken te luisteren.

Op de voorgrond staat een jongen met een versierde kist in zijn handen. Die gaat duidelijk een rol spelen in het verhaal. Het is geen heel zware kist, dat zie je ana de manier waarop hij hem vassthoudt. En hij is mooi versierd, duidelijk niet zomaar een kist om spullen in te verpakken. Hoe die jongen kijkt, dat kan ik niet goed omschrijven. Beetje bang, beetje open blik, alsof hij iets wil vragen?

Hoe ziet het boek er verder uit?

Het is een redelijk, maar niet heel dik boek. Kleine letters. Op de schutbladen staat een plattegrond van het gebied Haarlem, Amsterdam, Utrecht, Leiden (tekening van Jan Braamhorst). Verder staan er geen tekeningen in het boek.

Het heeft drie delen: “Amsterdam 1664”, “Verschoppelingen van de duivel” en “Leiden”. Elk deel bestaat uit genummerde hoofdstukken van maximaal vijf bladzijdes. Die hoofdstukken hebben ook weer titels.

Aan het eind van het boek vind je meer informatie, per hoofdstuk. Mocht je lesideeën of wat meer achtergrondinformatie willen, dan vind je die op de site van de auteur.

In welke tijd speelt het? Wist je al iets van die tijd?

In 1664.

Ik kan me niet letterlijk herinneren of ik eerder boeken heb gelezen die rond 1664 spelen. Vast wel, het is een belangrijke periode voor Amsterdam. Wel heb ik meerdere boeken gelezen waarin de pest heerst, of een andere epidemie… Bijvoorbeeld Schijndood van Simone van der Vlugt (speelt o.a. in de 17e eeuw in Alkmaar, waarin een hoofdpersoon melaats wordt).

Waar speelt het?

Het speelt op verschillende plaatsen in Nederland, vooral Amsterdam, Haarlem, Leiden en het gebied daar tussen. Dat zijn plaatsen en gebieden die ik goed ken, vooral Amsterdam. Daardoor valt des te meer op hoeveel ze lopen. Van hot naar her in Amsterdam. En ook is opvallend hoe langzaam het reizen gaat. Fiets ik zo van Amsterdam naar Leiden, de bende verschoppelingen doet er dagen over.

Wie is de hoofdpersoon?

Daniel, een jongen van 11. Ook belangrijk is zijn blinde zusje Saartje, die 8 is. Ze zijn arm. Hun vader is voddenboer, ze hebben niet genoeg te eten. Gek genoeg krijgt Daniel wel papier en houtskool om te tekenen. Papier werd natuurlijk gemaakt van vodden, maar toch. Hij probeert wat geld bij te verdienen door portretten te tekenen op de Dam. Zijn zusje probeert dan tegelijk geld in te zamelen door fluit te spelen.

Welke historische gebeurtenissen spelen een rol?

Er breekt weer pest uit. Dat heeft dramatische gevolgen: half Amsterdam is ziek of op de vlucht. Daniels ouders en babybroertje overlijden. Hij heeft niemand om naar toe te gaan en Saartje is ook nog eens spoorloos verdwenen. Die blijkt als een soort slaaf in Leiden te worden vastgehouden, waar ze moet helpen in een weverij.

Er zijn veel mensen op de been door de pest. Er wordt veel heen en weer gereisd tussen steden. Daniel komt dan ook bekenden tegen in Haarlem bijvoorbeeld. Ook zijn er veel mensen bang, en dat komt de bende verschoppelingen juist wel goed uit. Die verkopen tenslotte flesjes hoop…

Serieus of (ook) om te lachen? Zielig, spannend, mooi, saai, verrassend? Wat vond je ervan?

Het is een serieus boek, dat redelijk spannend is. Het is geen hap-slik-weg-boek, ik nam ook graag de tijd om te genieten van mooie zinnen.

Het is leuk om te lezen hoeveel Daniel over heeft voor zijn zusje (en als moeder hoop ik dan dat mijn oudste zoon zoiets ook over zou hebben voor de jongste, hoewel ik natuurlijk hoop dat ze nooit in zo’n situatie zouden komen).

Stel dat er een tweede deel geschreven zou worden, waar wil je dan dat dit over gaat?

Ik vind dit geen boek voor een tweede deel. Het kan wel, Daniel trekt namelijk verder. Daar zou een volgend boek over kunnen gaan. Maar zijn grootste probleem lijkt nu wel voorbij. Hoewel hij natuurlijk nog wel heel arm is. Het blijft overleven.

Interessanter zou het zijn om te lezen over Kaat. Die zorgde voor Saartje toen die werd vastgehouden in Leiden. Waarom ontsnapt Kaat niet? Hoe gaat het verder met haar?

Heeft het boek een link met de actualiteit?

Met dank aan www.twitter.com/bibliotheek voor de vraag.

Eigenlijk is het heel actueel: terwijl ik het boek las, hield ebola West-Afrika in zijn greep en barstte in Nederland de Vogelgriep uit (onder dieren dan wel, maar toch).

Over dit jeugdboek

titel: Verschoppelingen
auteur: Suzanne Wouda
uitgeverij: Ploegsma, 2012
aantal pagina’s: 216
leeftijd: vanaf 12 jaar
bekroond: met een Vlag en Wimpel van de Griffeljury

Meer lezen

Het goud van de Navajo (Suzette Boyer)

Een Reactie op “Leesuitdaging historische jeugdboeken #3: Verschoppelingen (Suzanne Wouda)

  1. Ik heb dit boek net gelezen voor de kinderleesclub. Eigenlijk pak ik uit mezelf nooit historische kinderboeken, wat raar is omdat ik in mijn jeugd de boeken van Thea Beckman verslond. Nu ”moest” het dus en ik vond het een prettig boek. Het was echt spannend! En goed geschreven. Bekentenis: ik heb iets gedaan wat ik bijna nooit doe, ik heb gekeken hoe het afliep met het zusje, want ik vond het zo zielig en het ging steeds slechter met haar… Daarna kon ik met een gerust hart verder lezen 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s