Klop klop klop (Lucy Cousins)

Eind januari zijn de Voorleesdagen. Tien boeken zijn uitverkoren in de Prentenboek Top Tien. Klop klop klop van Lucy Cousins is een van die boeken.

Die tien getipte prentenboeken zijn door een jury uitgekozen, met als criteria:
een goed verhaal
aantrekkelijke illustraties
voldoende aanknopingspunten voor interactie met peuters en voor verwerking in hun spel

Hoe zit dat met dit boek?

klop klop klop lucy cousins

Over het prentenboek

Boeken met gaten erin zijn hot. Ben je een fan, dan zul je genieten van Rupsje Nooitgenoeg, Kleine muis zoekt een huis en Pas op! Dit boek bijt! Dat laatste boek staat trouwens ook in de Prentenboek Top Tien.

De gaten in Klop klop klop (Lucy Cousins) zijn de schuld van papa specht. Die wil wel eens weten of zijn kleine specht al kloppen kan. Nou, kloppen, gaatjes maken dus, dat vindt de kleine specht geweldig. Hij gaat gauw op pad om overal gaatjes in te maken. In een deur, een hoed, een stoel, een onderbroek, de wc, de wasmachine…

Ik klop,
klop,
klop,
klop,
klop,
klop,
klop,
tot er niets meer over is!

Criterium 1: Een goed verhaal

Dit is een heel overzichtelijk verhaal; fijn voor peuters. Kleine Specht moet leren kloppen en dat doet hij het hele boek lang. Waarin heeft de specht nu weer geklopt? Dat kun je makkelijk zien, want elke keer als de specht klopt, zit er een gaatje in de bladzijde. Het kloppen gaat kennelijk steeds beter, want op elke bladzijde zijn er meer gaatjes. Het einde van het boek is heerlijk geruststellend: papa is trots en nu gaan we slapen. Morgen is er weer een dag vol spelen en plezier!

Criterium 2: Aantrekkelijke illustraties

Wie de boeken van Muis kent, weet hoe de illustraties van Lucy Cousins zijn. Grote kleurvlakken, sterke contouren in zwart en soms een motiefje in kleur. Veel peuters en hun ouders zullen die duidelijke en herkenbare tekenstijl weten te waarderen.

Criterium 3: mogelijkheid tot interactie en spel

Daar zijn zeker veel mogelijkheden voor. Een paar ideeën:

Aanwijzen en woorden leren

Eigenlijk is dit vooral een aanwijsboek. Je praat al snel met je peuter over de dingen waarin de specht gaatjes heeft geklopt. Dat staat ook in de tekst, maar er zijn nog veel meer dingen te zien en te benoemen. Er zijn verschillende categorieën: dingen in de tuin, meubels/interieur van je huis, kleren, de badkamer, voedsel…

Praten

Is de Kleine Specht stout? Hij maakt toch alles kapot? Toch is Papa Specht trots op hem en moedigt hij hem zelfs aan om gaatjes te maken. Hoe kan dat?

Voelen

Hoe voelt zo’n gat in een boek? Past je vinger er doorheen? Kun je er doorheen kijken en wat zie je dan?

Kloppen

Bij kloppen denk ik in eerste instantie niet in gaatjes maken. Je peuter wil vast ook wel eens kloppen zonder gaatjes te maken. Hoe klinkt een tafel als je er op klopt? De stoel, je shirt, je buik, de grond, een boom, je fiets, een boek?

Gaatjes maken

Maar je kunt ook echt gaatjes maken. Met een perforator in papier bijvoorbeeld, met een stokje in klei een vork in deeg. Of als je kind motorisch al wat verder is, door te prikken in papier of door spijkers in een plank te slaan.
Ben je daarna net zo trots als je kind als Papa Specht?

Over dit prentenboek

titel: Klop klop klop
oorspronkelijke titel: Peck, peck, peck
auteur/illustrator: Lucy Cousins
vertaler: studio Bos
uitgeverij: Leopold, 2013
isbn: 9789025862671
leeftijd: vanaf 2/3 jaar (afhankelijk van hoe graag je peuter papier verkreukelt, het is geen kartonboek)
bekroond: opgenomen in de Prentenboek Top Tien 2015

Meer lezen

Ik ben de beste | een van de tien mooiste en leukste prentenboeken van het jaar | 3 t/m 6 jaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s