Sprookjes voor jong en een beetje oud

“Sprookjes” is nu het maandthema van de kinderboekensite Ik vind lezen leuk. Een paar maanden geleden zaten we hier thuis tot over onze oren in de sprookjes. Aangemoedigd door Ik vind lezen leuk pik ik de sprookjes weer op tijdens de kerstvakantie. Want sprookjes zijn leuk voor jong en oud – en ideaal in een gezin waarin de kinderen vier jaar schelen, zoals bij ons thuis. Toch? Nou, uh… dat bleek niet helemaal waar.

Ik wilde Tim (toen 4, nu 5 jaar) en Tijmen (toen 8, nu 9 jaar) graag samen voorlezen. Iets met een gezellig, intiem gezinssfeertje rondom het haardvuur. Ik heb meerdere sprookjesboeken in huis, maar ze vielen allemaal af. Te lang, te moeilijk, te ouderwetse woorden, te weinig plaatjes (Tim) of getekend voor meisjes of geschreven voor kleuters (Tijmen). Gelukkig sprongen er twee boeken wel uit! Daaruit mag ik heerlijk lang voorlezen van Tim en Tijmen.

Roodkapje; mijn mooiste sprookjes

auteur/illustrator: Lucy Cousins

De naam Lucy Cousins komt je misschien bekend voor, en dat kan heel goed. Ze maakt ook de boeken over Muis. Des te opvallender dat Tijmen deze sprookjesbundel niet kinderachtig vond. Er is dan ook geen Muis-muis in het boek te bekennen. Het is wel de typische Cousins-stijl: felle, krachtige kleuren met stevige zwarte contouren. De sprookjes zijn lekker to the point, lekker kort maar precies waar het om gaat. Een geweldige eerste kennismaking met sprookjes (en kennelijk ook een tweede of derde kennismaker).

Roodkapje Lucy Cousins

De bundels van de Sprookjesverteller

auteur/illustrator: Thé Tjong-Khing

Hij heeft meerdere sprookjesbundels geschreven en geïllusteerd. Zijn illustraties zijn zeker niet kinderachtig, soms hebben ze zo’n echte grimmige sprookjessfeer. Mij staan vooral de duistere bossen op heuvels bij… Als ik de sprookjes van Thé Tjong-Khing voorlees, voel ik me de verteller die de natgeregende gasten verwarmt, samen met de potten bier en de vlammen van een vuur waarop een stoofput pruttelt (en zonder mijn gebruikelijke ik-kan-niet-tegen-rook-genies). Deze sprookjes zijn echt van een verteller, een die het niet erg vindt een minder bekende variant te nemen (of te verzinnen), een die humor door de grimmige verhalen spint.

Eerder schreef ik al over zijn De sprookjesverteller. Nu hebben we ook Meer verhalen van de sprookjesverteller in huis. Daar vertel ik over een paar weken graag meer over.

Sprookjesbundels voor kleuters

Zoek je sprookjes speciaal voor kleuters? Denk dan ook aan deze vriendelijke sprookjesbundels:

Sprookjes voor kleuters/De bekendste sprookjes voor kleuters (auteur: Vivian den Hollander, illustrator: Daniëlle Schothorst)
Grootmoeders grote oren (auteur: Jacques Vriens, illustraties: Alex de Wolf). Deze lekker dikke bundel verschijnt in januari 2015, met extra veel sprookjes.
Het grote sprookjesboek voor jong en oud/Het grote sprookjesboek voor groot en klein (auteurs: Marianne Busser & Ron Schröder, illustrator: Dagmar Stam)

Tips voor kleine sprookjeskenners

Martine Letterie schreef varianten op de bekende sprookjes, onder de noemer Sprookjesreis. Els Vermeltfoort, Rick de Haas en Nicolle van den Hurk illustreerden deze serie. Een paar voorbeelden:

Roodkapje, maar dan anders (lees hier wat Rixt (5 jaar) van dit boek vond)
De gelaarsde kat
De kikkerkoning
 Klein Duimpje

Sprookjes voor beginnende lezers

Onder de noemer “Sprookjes opnieuw verteld” maken Annemarie Bon (auteur) en Sandra Klaassen (illustraties) een boekenserie op avi-niveau. Bekende sprookjes op leesniveau van kinderen uit groep 4. Een paar voorbeelden:

Joris en de draak (avi E3)
 De nieuwe kleren van de keizer (avi M4)
 Aladdin en de wonderlamp (avi E4)

Sprookjesbundels voor wat oudere kinderen

Zoek je sprookjesboeken voor oudere kinderen? Kijk dan zeker ook uit naar deze boeken:

Grimm (illustrator: Charlotte Dematons)
 Andersen (illustrator: Jan Jutte)
Het grote Grimm boek (auteur: Kristien Dreesen, diverse illustratoren)

6 Reacties op “Sprookjes voor jong en een beetje oud

  1. Zelfs Max Velthuis heeft op een verfrissende manier een sprookje/fabel verwoord: Het rode kippetje. In ons gezin een zeer geliefdsprookje dat we allevier uit ons hoofd kende en ook zonder boek regelmatig ‘lazen’.

  2. Bedankt voor de tips! Ik was als kind verzot op sprookjes. En nu had ik hetzelfde idee opgevat om voor mijn jongens (5 en 7) voor te lezen. Het was best een moeilijke zoektocht want de jongste heeft prenten nodig en de oudste wil al wat meer vlees aan een verhaal. Maar uiteindelijk bij Thé Tjong-Khing uitgekomen met zijn Sprookjesverteller. Ze krijgen het met kerstmis, ik ben benieuwd!

  3. Heel fijn al je boekentips! Maar naar aanleiding van je opmerkingen over de moeilijke taal in sprookjes: bekende Sprookjes zijn een uitgelezen kans om eens een verhaal te vertellen ipv voor te lezen.
    Je kent het verhaal goed en kunt je taalgebruik aanpassen en zelfs het verhaal een iets vriendelijkere wending geven als je dat wilt.Hoewel ik dol ben op Kinderboeken, geniet ik ook altijd erg van de reacties van kinderen na een verteld verhaal. Het is heel intiem en ze kunnen hun eigen beelden invullen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s