Leesuitdaging historische jeugdboeken #2: Het oude Egypte

Is je kind nieuwsgierig naar mummies en piramides? Dan is het nu tijd voor het tweede boek van de Leesuitdaging historische jeugdboeken: Het oude Egypte informatief prentenboeken uit de Kididoc-serie.

kididoc het oude egypte

Wat is het voor boek?

Een informatief prentenboek, over het oude Egypte. Volgens het boek zelf is het voor te lezen aan kinderen vanaf 4 jaar, en zelf te lezen door kinderen vanaf 7 jaar. Er zijn vast kinderen al zo jong blij met het boekje, maar ik schat de doelgroep toch wat ouder in. Dat komt door het onderwerp en het soms ietwat moeilijke (misschien Vlaams?) taalgebruik.

Hoe ziet het er uit?

Het is redelijk klein, bijna vierkant, aantrekkelijk en met veel kleur (maar niet plat) geïllustreerd. Op elke bladzijde zijn er flapjes die je kunt openklappen of waaraan je kunt trekken. Zo kun je een bootje over de Nijl laten varen. Een paar keer is zo’n flapje zelfs een miniboekje, bijvoorbeeld een soort getekende fotoalbum van beroemde farao’s. Flapjes, altijd leuk! En ze zijn redelijk stevig.

In welke tijd speelt het? En waar?

Het gaat over het “oude Egypte”, de tijd van de farao’s en piramidebouwers. Grappig genoeg staat er niet in wanneer dat dan was.

Waar gaat het over?

De typische Egypte-onderwerpen komen aan bod: goden, farao’s, piramides, de Nijl en de vruchtbare oevers, mummies en de hiërogliefen. Maar ook alledaagse onderwerpen komen aan bod: een dag uit het leven van een Egyptenaar en hoe kinderen er opgroeiden. Ook leuk: wat zie je nu in Egypte nog terug van het verleden?

Lekker doorlezen of af en toe een stukje?

Het kan allebei. Elke twee pagina’s samen gaan over een onderwerp. Dus je kunt makkelijk na elke twee pagina’s stoppen. Handig bij tamelijk jonge kinderen. Oudere kinderen willen waarschijnlijk wel een paar pagina’s achter elkaar doorlezen en kijken.

Over dit boek

titel: Het oude Egypte
oorspronkelijke titel: l’Egypte des pharaons
serie: Kididoc
auteur: Sylvie Baussier
illustrator: Rémi Saillard
uitgeverij: Davidsfonds en Biblion, 2007
leeftijd: vanaf circa 7/8 t/m 11 jaar

Meer informatieve boeken

Mijn eerste boek over uitgestorven dierenWeet jij alles over de oertijd? (Jan Paul Schutten)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s