Leesuitdaging historische jeugdboeken #1: De opdracht van de koning (Annejoke Smids)

Een tijdje geleden vertelde ik het al: ik heb mezelf een leesuitdaging historische jeugdboeken opgelegd. Ik heb intussen al heel erg veel gelezen, maar nog maar weinig verteld. Dat begint nu! Eerst een boek voor jongeren vanaf een jaar of 12: De opdracht van de koning, geschreven door Annejoke Smids. Ik probeer eens een andere vorm, een interview met mezelf, m.b.v. vragen die ik via Twitter kreeg. (Heb jij zelf vragen voor een volgend zelf-interview over een historisch kinderboek? Laat het me weten, ik ben benieuwd!)

de opdracht van de koning smids

Wat is het voor boek?

De opdracht van de koning is een kloek boek, fictie voor jongeren.

Wat vind je van de voorkant?

De titel is op “oud perkament” gedrukt. De rest van de cover bestaat uit foto’s. Die zijn bij historische (jeugd)boeken wel eens in sepia of in tinten van dezelfde kleur en dat schrikt me altijd af. Gelukkig staan op dit boek gewoon kleurenfoto’s. Onder zie je een uitgestrekt landschap: gras met een Schotse begraafplaats en lekker grijze wolken. De bovenkant ziet er avontuurlijker uit, met een intrigerend meetapparaat en een jongen. Die kijkt getergd, dus dat belooft avontuur!

Hoeveel valt er te zien in dit boek?

(Met dank aan Cecile Bolwerk voor de vraag.)
Niet zo vreselijk veel. Wel staat er een kaart in de schutbladen, maar daarover heen zijn weer andere kaarten en meetinstrumenten getekend. Boven elk hoofdstuk staat een kleine, zwart-wit-tekening.

In welke tijd speelt het? En waar?

In 1540, Schotland. Zowel in Edinburgh, waar een koning heerst, als aan de westkust / op de Isles, waar de koning alleen maar vindt dat hij heerst.

Wie is de hoofdpersoon?

Thomas. Aan het begin van het boek is hij dertien. Hij woont in Edinburgh, met zijn vader die klokkenmaker is en een kleine boerderij heeft. Ze hebben het niet slecht, maar ook niet breed. Zijn vader zou hem liever op een betere school hebben, maar daar heeft hij het geld niet voor.

Hoe begint het?

Thomas’ vader wordt benaderd voor een opdracht van de koning. Hij moet het land aan de westkust opmeten, zodat de koning weet hoe zijn land er eigenlijk uitziet. Handig als hij de ongehoorzame Lords of the Isles later wil onderwerpen.
Thomas is stomverbaasd dat zijn vader landmeter blijkt te zijn. Zijn vader had een heel verleden verzwegen! Aanvankelijk lijkt het Thomas een groot avontuur. Dan krijgt hij een visioen (dat heeft hij wel vaker, ook al heeft hij dat aan niemand verteld). Wat het precies betekent, weet hij niet. Maar het is erg onheilspellend, alsof hij een dierbaar iemand in het water zal verliezen.

Thomas kan op zijn kop staan. Maar zijn vader wil heel graag zijn oude vak weer oppakken. En het geld dat hij ervoor krijgt, lokt ook. Ze gaan dus op reis.

Al snel worden hun landmeteractiviteiten gestoord. Ze worden ontvoerd door de Lords of the Isles!

Wat wist je al over de setting (geschiedenis en locatie)?

Niet zoveel eigenlijk. Schotten die onafhankelijk willen zijn, dat komt me wel bekend voor… Ik had ook wel van de Lords of the Isles gehoord of de onafhankelijke opstelling van de Isles, maar die kennis was wat passief.

In dit boek reist Thomas veel door Schotland, op allerlei manieren. Jaren geleden maakte ik een fietstocht door de Noordzeelanden. In Schotland kozen we voor Edinburgh, de Highlands, de Orkney- en Shetland-eilanden, maar de Isles van de westkust heb ik niet gezien (iedereen riep dat we die juist wel moesten bezoeken, natuurlijk). Toch doe ik maar net alsof ik het Schotse landschap ken. Heel sfeervol. 

Wat verraste je?

Weliswaar wist ik dat er gedetailleerde kaarten werden gemaakt in die tijd, maar ik had me nooit afgevraagd hoe ze dat deden. De techniek van landmeten was een heel stuk verder dan ik me had gerealiseerd!

Vond je het boek zielig / avontuurlijk / spannend / eng / grappig / interessant / saai / verrassend?

Spannend, aan het eind ook zielig. Het las een beetje als een middeleeuwsachtig fantasyboek.

Stel, puur theoretisch, dat er een tweede deel zou komen. Waarover hoop je dan dat het gaat?

Ik hoop dan te lezen of Thomas zijn draai verder kan vinden. Blijft hij waar hij is en blijft hij aan die kant staan? Ik verwacht van wel, maar hoopdat het niet zonder slag of stoot zou gaan. Ook hoop ik dat hij meer leert over zijn visioenen. Daarvoor is al een lijntje geopend in het boek.

Heeft het boek een link met de actualiteit?

(Met dank aan de Bibliotheek voor de vraag.)
Ik weet niet hoe het met de samenhang is binnen Schotland, maar dat wel geroepen wordt om een onafhankelijk Schotland is natuurlijk wel duidelijk.

Maar een belangrijker link is nog: Thomas zal verder opgroeien in een ander gebied, in een andere cultuur, of hij wil of niet. Hij past zich sneller en makkelijker aan dan zijn vader. Dat ligt deels aan de omstandigheden, deels aan zijn karakter en deels aan het simpele feit dat hij jonger is. Veel jongeren leven ook in een andere cultuur/ander land dan waar ze (of hun ouders) zijn geboren.

Heb je nog ideeën voor doetips?

Perfect boek als je net de topografie van Schotland moet (of wilt!) leren.
Onderwerpen voor discussie: waar zou jouw loyaliteit liggen? Bij de mensen waar je opgroeide, of waar je nu woont? En moet je eigenlijk altijd wel kiezen?
Maak een lijstje van de Schotse woorden en wat ze betekenen.
Zoek informatie over landmeten. Kijk bijvoorbeeld op de site van Willem Wever en naar het filmpje van Klokhuis.  Je kunt ook zelf proberen een stukje land te meten, bijvoorbeeld gebaseerd op de methode van Thomas’ vader.

Over dit boek

titel: De opdracht van de koning
auteur: Annejoke Smids
uitgever: Ploegsma, 2011
isbn: 9789021666709
leeftijd: vanaf 12 jaar

Verder lezen

schimmenjagers annejoke smidsHet goud van de Navajo (Suzette Boyer)

Een Reactie op “Leesuitdaging historische jeugdboeken #1: De opdracht van de koning (Annejoke Smids)

  1. Klinkt als een heel leuk boek. Ik ben dol op Schotland (en ben op de Hebriden geweest), vind de voorkant leuk en de omschrijving van het verhaal. Deze komt op mijn lijstje 🙂

    Een vraag uit mijn recensieformulier die ik erg leuk vind is:
    Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s