Avontuurlijke jeugdboekenserie: ideaal als je even ziek bent

De afgelopen tijd was ik ziek. Ik zal jullie niet lastig vallen met de symptomen van een stevige bronchitis als maar één ding duidelijk is: mijn bewegingscapaciteit beperkte zich tot zo stil mogelijk op de bank zitten, naar bed kruipen en af en toe een bladzijde omslaan. Ik heb dus veel gelezen en dat ging best redelijk. Als het boek maar niet “te moeilijk” was. Als ik me maar niet hoefde te concentreren. Een spannend boek met lekker veel cliffhangers is in zo’n situatie heel handig. En die heb ik gevonden. Een hele serie zelfs. Dus is jouw kind ziek en hangerig? Met deze boeken kun je hem vast bezig houden.

Misschien ken je de serie al lang. Als je een beetje op kinderboeken hebt gelet de afgelopen jaren, ken je ook een andere serie van dezelfde auteur.

Probeer maar te raden:

Voor kinderen vanaf een jaar of tien, twaalf
Echte pageturners
Een serie met meer dan tien boeken, de andere serie is al aardig op weg met nu vier boeken
Wordt vooral door jongens gelezen (maar niet alleen maar)
Een licht historische sfeer (kastelen, heren, ridders, jonkvrouwen, vikingen, moed en heldendom, het is volstrekt helder wie de vijand is, vechten voor de “goede zaak” en niet te vergeten lange, barre tochten door onhergzame gebieden), maar echt historisch zijn de boeken niet
Geënt op middeleeuws Europa (maar net niet helemaal), de auteur zelf woont niet in Europa
Trouw en vriendschap speelt een grote rol
Leren vertrouwen op je eigen capaciteiten speelt een nog grotere rol (er zijn meer talenten dan sterk zijn)
De lezers smullen van de vechtscènes

En, weet je het al?

Juist: de Broederband-serie. En de eerdere serie zijn de De Grijze Jager-boeken. Die boeken las ik trouwens in een bijna vergelijkbare situatie: zeer hoogzwanger (altijd nog een stuk gezonder dan bronchitis, maar in beide gevallen is je actieradius en energie toch aardig beperkt!)

Over Broederband

Voor wie het begin van Broederband niet kent: in Skandia worden jongens tot “echte mannen” gevormd in een driemaandse training. Het is hard werken: sterk worden, leren vechten, samenwerken in een team en het gaat om winnen. Je zou maar in het verliezende team zitten… Dat krijg je nog jaren te horen.

Dit jaar zijn er teveel jongens voor de gebruikelijke twee teams (broederbanden). Daarom worden er drie broederbanden gevormd. Hal wordt de leider van het derde team, met bijvoorbeeld een bijna blinde boom van een jongen, een sterke jongen met ontvlambaar karakter en een tweeling vooral goed is in met elkaar bekvechten.

Pfff, niemand verwacht wat van dat “kneusjesteam”. Maar al die verschillende jongens, met elk hun eigen eigenaardigheden en kwaliteiten, onder leiderschap van de vindingrijke Hal… Dat zorgt voor heel wat meer verrassingen dan iemand had kunnen bedenken. En ook voor heel wat meer avonturen trouwens, want de serie bestaat nu al uit vijf delen (het vijfde deel wordt in mei 2015 verwacht).

Wat ik leuk vond aan Broederband

Dezelfde wereld als De Grijze Jager (maar wel in een heel ander gebied)
Lekker veel vaart (veel cliffhangers)
Altijd leuk om te lezen vanuit de underdog die lekker meer kan dan mensen verwachten. Als een hoofdpersonage slim is, voel ik me als lezer ook slim.
Het groepsgevoel tussen de jongens (de derde broederband dus)
De verschillende personages en hun karakters
Grappige dialogen tussen de eeuwig kibbelende tweeling
Voor mij wat minder belangrijk, maar voor veel jonge lezers vast juist wel: de competitieve sfeer in het eerste boek, en de spannende vechtscènes
Droge gesprekjes. Dit is mijn favoriet uit het eerste deel:

Hij wou dat hij iets wist om tegen haar te zeggen. Iets galants, of iets romantisch.
“Dus je hoeft niet meer over te geven?”

Wat ik wat minder vond aan Broederband

Het viel me meteen op: de auteur legt meer uit dan ik gewend ben (je hoeft niet door de regels heen te lezen) en herhaalt informatie van een half boek eerder, als die informatie op een bepaald moment weer nodig is. Eerst stoorde me dat. Maar voor langzamere, minder ervaren lezers is het misschien juist wel fijn. En omdat ik door mijn ziek zijn ook niet de meest oplettende lezer was, vond ik het ook al snel fijn.
Het constante wisselen van perspectief als dat even uitkomt, zelfs voor maar een paar zinnen.
De hoofdpersoon in Broederband heet Hal. Verwarrend, want een belangrijk personage uit de De Grijze jager-boeken heet Halt. Voor ik echt begon, dacht ik zelfs dat het over de jonge jaren van Halt zou gaan (wat onzin is, hij komt uit een ander gebied, maar toch, Halt doet geheimzinnig over zijn verleden dus alles lijkt mogelijk).
Ik miste een kaart. Heel Erg!
De meest gebruikte zin in deze serie: “Ja, daar heb je wel gelijk in.” Als je er eenmaal op gaat letten, werkt hij op je lachspieren. Echt! En dat kun je dan ook wel weer gebruiken als je ziek bent!

Over deze serie

serietitel: Broederband
titels:
deel 1 De outsiders (2012), oorspronkelijke titel The outcasts (2011)
deel 2: De indringers (2013), oorspronkelijke titel The Invaders (2012)
deel 3: De jagers (2013), oorspronkelijke titel The hunters (2012)
deel 4: De slaven van Socorro, 2014, oorspronkelijke titel Slaves of Socorro (2014)
deel 5: De schorpioenberg (verwacht in mei 2015)
auteur: John Flanagan
vertaler: Wybrand Scheffer
uitgeverij: Gottmer
leeftijd: vanaf circa 10 jaar

Andere spannende kinderboeken

De ruines van Gorlan, deel 1 van De Grijze Jager (John Flannagan)Superhelden.nl | een boek als een actiefilm | vanaf 11 jaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s