Knuffel kwijt: doetips bij Raf (Anke de Vries en Charlotte Dematons)

prentenboek: Raf (Anke de Vries en Charlotte Dematons) | prentenboek over verloren knuffel | vanaf 4 jaar
doetips: praten over knuffels, kaartjes sturen, Raf op reis, knuffelbowlen, olifantenlucht tekenen

Een lievelingsknuffel die overal mee naar toe moet, die heeft jouw kind vast ook (gehad). Zo’n knuffel waar alles mee moet: hij slaapt in bed van je kind, moet aan tafel als jullie gaan eten en bij verkoudheid is hij de lievelingszakdoek van je kind. En dan is hij weg. Nergens meer te vinden (zelfs niet op sites als Knuffel Kwijt, Twitter, Facebook of waar dan ook. ). Kwijt . Foetsie. Hij is alleen niet uit het hoofd van je kind te slaan. Ai. Precies dat is de beginsituatie van het prentenboek Raf (auteur Anke de Vries, illustrator Charlotte Dematons).

Raf Anke de Vries Charlotte Dematons
Prachtig vind ik de illustratie waarin Benjamin in zijn bed ligt, treurend om zijn verloren giraffenknuffel. Je ziet Benjamin bijna niet, hij ligt bedolven onder een dekbed en een toren knuffels. De aap, de flamingo, slang, kameel en olifant: allemaal proberen ze hem te troosten. En dan die tekst erbij!

Die avond gaat Benjamin verdrietig naar bed – helemaal alleen…

Briljant.

Ook briljant: de volgende ochtend krijgt Benjamin post van Raf, een kaartje uit Afrika. Daar maakt hij een lange reis. Het blijft niet bij een kaartje. Raf vertelt Benjamin uitvoerig over zijn reis: er poepen flamingo’s op zijn neus, olifanten hebben hem natgespatterd en nu is hij gekrompen, zijn nek en staart zijn langer geworden door het slingeren bij de apen. Steeds zie je het kaartje van Raf en het landschap waar hij net is. Mooie, gevarieerde en sfeervolle landschappen.

En het eind, loopt het goed af? Nou, laat ik het erop houden dat TIM (5 jaar) het een fantastische reis vond voor Raf en IK het een geweldige pedagogische truc. Hoe het precies zit, begrijpt Tim niet. En dat is wel zo handig… Mochten we Fafa de Leeuw nog eens kwijtraken, dan kunnen we mooi deze truc toepassen.

Doetips

Praten over knuffels

Heeft jouw kind een knuffel? Of meer? Wat voor knuffels zijn het? Bij ons thuis zijn vooral roofdieren populair, is dat bij jullie ook? Hoe zien de knuffels eruit, welke kleur hebben ze, zien ze er nieuw uit?

Hoe heten jullie knuffels? Wie heeft die namen bedacht? Lijken ze op de namen van de dieren, zoals bij Raf?

Kaartjes sturen

Maak kaartjes en verstuur ze. Teken bijvoorbeeld je knuffel. Schrijf een kaartje alsof jij de knuffel bent: waar wil je (je knuffel dus) wel eens naar wil reizen? Of waar kom je vandaan?

Raf op reis

Wat moderner: maak steeds een foto van wat Raf meemaakt in je eigen buurt. Verzin er een leuke tekst bij en stuur die samen met de foto naar iemand toe. Kan ook op vakantie!

Knuffelbowlen

Misschien niet voor je lievelingsknuffel, toch grappig om te doen: knuffelbowlen. Zet je knuffels op een rijtje. Neem een grote (zachte) bal en probeer hem naar je knuffels te rollen. Voor elke knuffel die de bal raakt, krijg je een punt.

Olifantenlucht tekenen

De tekening van de olifanten is erg mooi, zo’n soort water/lucht met spetters kun je samen ook maken. Bijoorbeeld eerst met verschillende kleuren blauwe verf, en dan witte verf erop spatten. Verdun bijvoorbeeld de witte verf iets en laat het van een penseel vallen, spat witte verf over je tekening met een oude tandenborstel. Of spannender: met druppels gloeiend kaarsvet…

Meer doetips

Hier vind je meer doetips bij Raf.

Over dit prentenboek

titel: Raf
auteur: Anke de Vries
illustrator: Charlotte Dematons
uitgeverij: Lemniscaat, 2008
isbn: 9789047701125
aantal pagina’s: 32
leeftijd: vanaf circa 4 jaar

Verder lezen

Nederland (Charlotte Dematons)Manu met Mama kwijt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s