De topboeken van juli en augustus 2014

Ja, ik weet het, ik loop hopeloos achter. (De topboeken van mei en juni verschenen ook een paar weken geleden op de site. Ik ga langzaam inlopen, beloofd!). Het blijft leuk om terug te denken aan de boeken die je een paar maanden terug hebt gelezen. Grappig dat je nog precies weet waar je ze hebt gelezen: thuis, buiten, in het buitenland – met veel zon!

Het waren mooie leesmaanden. Ook benieuwd naar onze zomertoppers?

De topboeken volgens Tim (toen vier jaar)
De topboeken volgens Tijmen (toen acht jaar)
De topboeken volgens Mevrouw Kinderboek

De topboeken volgens Tim

Monsterboek

auteur/illustrator: Alice Hoogstad

Over het tekstloze prentenboek Monsterboek maakte ik een apart bericht, zie hier!

Pas op!

auteur/illustrator: Milja Praagman

Een prentenboek met een hoog Jan Klaassen-effect. Want Dorus heeft niet door dat er een enorme rode lap aan haar hangt, maar de stier wel… en de jonge lezers ook! Help!

Andere eigenwijze prentenboeken van Milja Praagman op Mevrouw Kinderboek:

Nog 100 nachtjes slapen
Ik doe het lekker toch!

Zeg kleine bever, wat bouw jij knap

auteur: Sabine Wisman
illustrator: Vera de Backker

Een info-verhaal over twee jonge bevers die voor het eerst hun vertrouwde burcht verlaten. Ze kiezen hun moment slecht uit: het stormt en de dam staat op breken. Ze blijken echter heel goed de familie te kunnen helpen met bouwen.

Tim vondt het spannend, heel spannend. En ook erg interessant om meer over bevers te weten te komen. Er zijn meer van dit soort boeken, die gaan we zeker eens opzoeken.

De topboeken volgens Tijmen

Kanonnen op de camping

serie: De piraten van hiernaast, deel 5
auteur: Reggie Naus
illustrator: Mark Janssen

Wat is nou leuker dan kamperen en dan een boek lezen over kamperen? Tijmen heeft dan liever geen boek over vakantievriendschappen en -verliefheden. Geef hem maar een spannend, gek en grappig boek. Kanonnen op de camping dus.

Voor wie de serie De piraten van hiernaast nog niet kent: in het eerste boek kwam er een piratenfamilie wonen in de keurige straat van Michiel. Hij raakt al snel bevriend met piratenzoon Billy. In Kannonnen op de camping gaan Michiels en Billy’s familie samen op vakantie: lekker kamperen. Dat leidt natuurlijk weer tot heerlijke misverstanden en spannende avonturen.

Een van Tijmens favoriete misverstanden:

”Is opa gaan zwemmen zonder kleren?” vroeg Michiels moder verbaasd.
“Tuurlijk,” zei de kapitein. “Maar hij had in ieder geval zijn hoed op. Heel verstandig, anders krijg je een zonnesteek.”
“Maar hij had niets anders aan!” zei Michiels vader.
“Nou en?” vrog mevrouw Donderbus. “Wat moest hij dan doen? Me zijn kleren aan het water in springen?”
“Hij had een zwembroek aan moeten trekken,” zei Michiels moeder.
“Als je het water in gaat, trek je je kleren toch juist uit?” vroeg mevrouw Donderbus. “Zodat ze droog blijven?”
“Ja,” zei Michiels moeder, maar dan doen we andere kleren aan. Zwemkleding.”
“En dan worden die weer nat,” zei mevrouw Donderbus.

Lees op Mevrouw Kinderboek over andere boeken van deze auteur:
• De piraten van hiernaast
De vloek van Zwartbaai

Een vampier die geen bloed lust

serie: Vigo vampier
auteur: Mirjam Mous
illustrator: Marja Meijer

Een bundeling van vier Vigo Vampier-boeken: Een bloedlink partijtje, Een bloeddorstige meester, De bloedneusbende en Het bos van Bloedbaard. Al deze boeken gaan over Vigo, een jonge vampier met een geheim (dat wordt verklapt in de titel).

Eigenlijk heb ik zelf weinig meegekregen van het boek, zo snel las Tijmen het zelf.  Volgens mij wil hij ook wel vliegles, net als Vigo. Spannende avonturen beleven, detective spelen en… geen bloed drinken (maar ketchup hoeft ook niet).

Het geheim van Berensbos

serie: Spees de ruimtewees, deel 2
auteur: Mirjam Mous
illustrator: Hugo van Look

Spees de ruimtewees, deel 1 van deze serie, was lange tijd het lievelingsboek van Tijmen. Hij was blij met deel 2! Spees mag mee op schoolkamp. Boelie vindt het supergezelig en natuurlijk ook handig om Spees als teamlid te hebben bij vijfkamp (als hij maar geen chocola eet, want dan valt hij in slaap), want hij is overal supergoed in. Tijmen vindt de taalmisverstanden tussen Spees en de kinderen fantastisch. Lekker lachen. Maar er gebeuren ook rare dingen: waar zijn de snoepjes uit jufs snoeptrommel gebleven? Wie sluipt er ’s nachts de slaapzaal van de meisjes in (nee, niet de jongens)?

“Is dat?” vroeg Spees.
“Kniebeschermers,” zei ik. “Die moet ik aandoen om…”
“Nee, dat.” Hij wees.
“Een Space Scooter,” zei ik.
“Spees-scooter!” Hij duwde me opzij en sprong op de plank.
“Je helm!” riep ik, maar Spees waas er allang vandaoor. Het leek wel alsof er een straalmotor op de step zat! Met de snelheid van een raket vloog hij over de finish.

Lees hier over Spees de ruimtewees.

De topboeken volgens Mevrouw Kinderboek

De onmogelijke opdracht van Bakkerij Bliss

oorspronkelijke titel: Bite sized magic: a Bliss novel
serie: Bakkerij Bliss, deel 3
auteur: Kathryn Littlewood
vertaler: Sandra van de Ven
leeftijd: vanaf circa 10 jaar

In De topboeken van mei en juni 2014 stond deel 2 van de Bakkerij Bliss-serie bij mijn topboeken. Nu dus deel 3. Ja, ik ben fan! In dit deel wordt Roos ontvoerd door “bakkerij” Meestes, een enorme bakfabriek. Ze moet een onmogelijke opdracht uitvoeren: een aantal recepten verfijnen. Dat kan Roos natuurlijk prima, maar ze walgt van de fabrieksingredienten en ze vindt het ook afschuwelijk dat de koekjes verslavend moeten zijn… Maar ze staat onder druk: het leven van haar familie staat op het spel!

Ik ben erg gehecht aan de Bliss-boeken. Ik was dan ook verbaasd toen ik hoorde van iemand die er weinig aan vond. Ze had meer verwacht van de humor en vond de verhalen ook niet heel spannend. Haha, hoe meningen toch kunnen verschillen. Ik ben gek op het familiesfeertje, het bakken, de magie en fantasy en vooral de tussen-de-regels-door-humor. Heb jij ook een Bliss-boek gelezen? Wat vond je ervan?

Lees ook mijn bericht over de hele serie.

Scarlet

serie: De Lunar-chronicles, deel 2
auteur: Marissa Meyer
vertaler: Sandra Hessels
leeftijd: vanaf 14/15 jaar

Het was de zomer van de vervolgdelen. Dus mijn andere topboek is ook een vervolgdeel. Van deze serie smul ik ook, kijk maar bij De topboeken van maart en april 2014, daar staat het eerste deel bij mijn topboeken (Cinder).

Dit deel heeft (deels) een ander hoofdpersoon. Scarlet is een pittig ding, een heel ander karakter dan Cinder. Het verhaal is ook heel anders, hoewel ook hier gevaarlijke en onmogelijke romantiek een rol speelt. Was het daarbij gebleven, dan had ik er niks aan gevonden. Maar deze serie is een prettige combinatie van fantasy, avontuur en vooruit, romantiek.

Andere topboeken

De topboeken van mei en juni 2014
De topboeken van maart-april 2014
De topboeken van januari-februari 2014
De topboeken van najaar 2013
Zie ook de eerdere verzamelberichten met alle gelezen boeken.
Ook leuk: kinderen vertellen over hun lievelingsboeken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s