Uit het leven van een leesbevorderaar: boekie lezen!

Soms krijg je een cadeautje. Zomaar. Laatst had ik dat in de trein. Ik was aan het lezen toen er een vrolijke peuter naast me kroop. Ze sprong een paar keer op de stoel naast me, plofte neer, wees naar mijn boek en zei toen: “Boekie lezen?”

Ik was verbaasd. Ik wist zeker dat dit meisje, net als haar zusje en haar ouders, geen Nederlands spraken. Tenminste, dat dacht ik zeker te weten toen ze instapten en me in het Engels vroegen of dit de trein naar X was. Met elkaar spraken ze ook zeer zeker geen Nederlands. En toch was het daar, duidelijk verstaanbaar: “Boekie lezen”.

De verschrikkelijke badmeester

Natuurlijk gaf ik haar mijn boek. Het was De verschrikkelijke badmeester van Jozua Douglas, tekeningen van Elly Hees. Ik waarschuwde nog voor wat er in stond: veel letters, weinig tekeningen. Voor haar leeftijd dan. Van mij zul je niks kwaads horen over De verschrikkelijke badmeester. Integendeel zelfs. (Dit blog gaat eigenlijk verder niet over specifiek dit boek, maar zie het toch maar als een leestip! 🙂

Vrolijk bladerde ze door het boek, van achter naar voren (lees: de bladzijdes om te vegen/vouwen, met van die typische peutermotoriek). Bij elke bladzijde vertelde ze een verhaaltje. Dat klonk ongeveer zo: “Wadiehopsahosasa, traliela. Glijbaantralal.” Dikke voorleespret dus. Ik haalde steeds meer Nederlands uit haar gepraat.

Toen kwam ze bij een plaatje. Als een volleerde professional hield ze het boek omhoog, naar “het publiek” gericht. “Kun jullie zien?” vroeg ze bezorgd? Ja, ik kon het zien. De rest van de trein zag het ook. (Waarschijnlijk zijn alle andere treinreizigers nu thuis De verschrikkelijke badmeester aan het lezen, en terecht.)

We bespraken alle plaatjes in het boek.
“Is dat?”
“Uh, een kast en een meneer.”
“Opa! En dat?”
“Tja, weer een kast. Met bekers, van een wedstrijd. En hier is een glijbaan.”
Samen gleden we wiiiiiehoe! van de glijbaan naar beneden. Een stuk of honderd keer. En zo reden we met onze trein in no time naar onze bestemming.

4 Reacties op “Uit het leven van een leesbevorderaar: boekie lezen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s