Leesuitdaging historische kinderboeken

In het kader van “oooh het was druk en wat loop ik achter de zaken aan: oktober is de Maand van de Geschiedenis. Nu is oktober al bijna voorbij, dat weet ik best. Maar ik vind de komende herfstige en winterige maanden ook uitstekend geschikt. Hierbij bombardeer ik (figuurlijk!) november en december tot Maanden van de Geschiedenis bij Mevrouw Kinderboek. En ik heb al wat boeken op het oog.

Waarom extra aandacht voor historische kinderboeken?

Toen ik als volwassene weer kinderboeken ging lezen, waren dat historische kinderboeken. Ze trokken me de kinderboekenwereld in.
Ik las altijd graag historische kinder- en jeugdboeken. Misschien omdat ze vaak een mix zijn van avontuur en omdat ik het leuk vond (en vind) meer te weten te komen.
De laatste jaren heb ik juist opvallend weinig historische boeken gelezen. Er staan er dus ook weinig op de site. Hoog tijd om dat aan te pakken!
Het is een thema voor fictie én non-fictie. En ik ben voor extra aandacht voor informatieve kinderboeken.
Je kunt met lekkere leesboeken (fictie of non-fictie dus) makkelijk aansluiten bij geschiedenislessen, of bij actuele historische thema’s.

Leesuitdaging historische kinderboeken

Leuk dus! In november en december heb ik dus weer een leesuitdaging voor mezelf: kinder- en jeugdboeken over geschiedenis lezen. Misschien heb je zin om mee te lezen? Of heb je een van de boeken op onderstaand lijstje al gelezen? Dan ben ik benieuwd wat jij ervan vond.

Deze boeken ga ik waarschijnlijk lezen de komende weken. De meeste staan al (een tijdje!) op mijn boekenplankje te springen.

De grote oorlog martijn van der linden maranke rinckDe grote oorlog

ondertitel: Een kijkboek over de eerste Wereldoorlog
auteur: Maranke Rinck
illustrator: Martijn van der Linden

Groot prentenboek over de Eerste Wereldoorlog. Veel ruimte voor de illustraties, uiteenlopende onderwerpen, met informatie achterin het boek.

lang geleden arend van dam alex de wolfLang geleden

ondertitel: De geschiedenis van Nederland in vijftig verhalen
auteur: Arend van Dam
illustrator: Alex de Wolf

Fantastische verhalen om voor te lezen aan Tim (5 jaar) en Tijmen (9 jaar). De Nederlandse geschiedenis in vogelvlucht. Belangrijke gebeurtenissen worden verteld alsof het verhalen zijn, waarbij de verteller nog meer informatie geeft. Een soort mengeling van fictie en non-fictie lijkt het daardoor. Tim vindt de illustraties ook erg leuk (leuk hoor, die vechtende mensen en wapens enzo).

We zijn er al een tijdje mee bezig. Af en toe lees ik een of twee verhalen voor en ze luisteren er allebei graag naar. We zijn al een heel eind, waarschijnlijk hebben we het in december uit.

Over dit boek schreef ik al eerder, kijk maar hier.

kididoc het oude egypteHet oude Egypte

serie: Kididoc
auteur: Sylvie Baussier
illustrator: Rémi Saillard

Waarom zijn piramides zo groot? Wat doet een farao? Hoe maak je ene mummie? Wat is een hiëroglief? Duik het verleden in… en ontdek alle geheimen van Egypte.

De Kididoc-serie zijn weetjesboeken voor jonge kinderen (zelf zeggen ze: voorlezen vanaf 4 jaar, zelf lezen vanaf 7 jaar) met draaiende schijfjes en uitklapbare luikjes.

Het oude Egypte staat intussen op de site, zie dit bericht!

Erik de Viking Gerard SonnemansErik de Viking

auteur: Gerard Sonnemans
illustrator: Peter-Paul Rauwerda

Lang, lang geleden maakte ik een fietsreis rondom de Noordzee. Het viel me op hoe verschillend er in al die landen gedacht werd over Vikingen. Nederland ziet ze als de grote plunderaars. In Duitsland merkten we weinig van ze. In Denemarken, Zweden en Noorwegen zijn het natuurlijk de grote helden. De mensen die we erover spraken, waren geschokt dat er in Nederland iets anders over werd gedacht. Ik had verwacht dat de landen aan de overkant van de Noordzee daar wel weer anders over zouden denken, maar dat lag genuanceerder. Kortom, ik ben benieuwd hoe dat in Erik de Viking zal zijn.

Extraatje: dit bovenbouwboek is op twee avi-niveaus (M6 en E7). Het is dus een samenleesboek. Het kan bijvoorbeeld door twee kinderen uit dezelfde klas (met verschillend leesniveau) gelezen worden, of door leerlingen uit verschillende leerjaren (tutorlezen). Of met je vader of moeder thuis. Ik ben benieuwd of dat misschien afleidt als je het boek helemaal zelf gaat lezen. Ik ga het ontdekken. 

De jongen die in de muur verdween lydia roodDe jongen die in de muur verdween

auteur: Lydia Rood

Flaptekst: Meester Rembrandt zat zó dicht bij de snijtafel dat hij het lijk moest kunnen ruiken. Maar hij keek naar Dirk, zijn tekenstift in de lucht.
Amsterdam, 1632. Dirk gaat stiekem naar een anatomische les van zijn vader, chirurgijn Tulp. Hij zal zijn broers laten zien dat hij best tegen bloed kan! Later wordt hij ook chirurgijn, net als hun vader. Verstopt achter ruggen en hoge hoeden ziet hij hoe zijn vader het lijk van een gehangene opensnijdt en hij moet overgeven. Dit mag zijn vader nooit te weten komen!
Dirk schrikt als hij ontdekt dat de schilder Rembrandt van Rijn de anatomische les heeft geschilderd, met hem erbij! Hij moet zichzelf van het groepsportret zien te krijgen! Maar dan moet hij eerst voorbij Saskia van Uylenburgh, die verliefd is op de schilder. Gelukkig heeft Dirk twee echte vrienden die hem willen helpen.
Spannend avontuur dat je meevoert naar het levendige 17e-eeuwse Amsterdam met zijn galgenveld, de snijzaal in het waaggebouw en de kunstenaars en kunsthandels in de Breestraat.

Zwemmen er haaien in de slotgracht Herman PleijZwemmen er haaien in de slotgracht?

ondertitel: en andere vragen van kinderen aan het Muiderslot
auteur: Herman Pleij

Flaptekst: Ridders en kastelen spreken tot de verbeelding. Zo spelen kinderen vaak riddertje en de bezoekersaantallen van het Muiderslot liegen er niet om: ieder jaar bezoeken veertigduizend kinderen het slot. De leukste, meest interessante vragen die zij daar stelden, zijn verzameld in dit nieuwe deel van de vragen-van-kinderenserie. En wie kan die vragen beter beantwoorden dan middeleeuwenspecialist Herman Pleij.

Dit boek staat online, zie dit bericht!

Overal Water Ineke MahieuOveral water

auteur: Ineke Mahieu

Een bovenbouwboek over de watersnoodramp. Flaptekst: De twaalfjarige Nout woont in een klein huisje in een Zeeuws dorp achter de zeedijk. Als zijn ouders een paar dagen weggaan, blijft hij samen met zijn broer Leen thuis. Al snel komt Nout in moeilijkheden. Leen neemt hem mee op smokkeltocht, waarbij ze worden betrapt. En later wordt Nout ook nog beschuldigd van diefstal. Maar dan breken tijdens een storm de dijken door en zijn Nouts problemen plotseling niet belangrijk meer. Het water komt steeds hoger en er breken onzekere uren aan. Nout en Leen weten ternauwernood aan het water te ontsnappen, maar zullen ze hun ouders ooit nog terugzien? Een spannend en meeslepend boek over een jongen die moet zien te overleven tijdens de watersnoodramp van 1953.

verschoppeligen suzanne woudaVerschoppelingen

auteur: Suzanne Wouda

Flaptekst: Het is donker. Alleen de plek waar het vuur was, licht zwak op. Daniel is nog wakker. De enige, aan al het gesnurk te horen. Steeds als hij zijn ogen sluit, spookt Saartje in zijn hoofd rond. Hij voelt hoe ze haar pop plagerig tegen zijn wang drukt. ‘Geef Jet eens een kusje.’ Hij hóórt het haar zeggen. Dan hoort hij vader: ‘Je hebt het beloofd, je hebt het beloofd.’ Daniel draait zich om. De ketting rammelt. Waar is Saartje? Leeft ze nog?
1664. De elfjarige Daniel woont in een van de armste buurten van Amsterdam als de pest uitbreekt. Binnen een paar weken is Daniel iedereen van wie hij houdt kwijt, behalve Saartje, zijn zusje. Maar waar zij is, weet niemand.
Hij verlaat Amsterdam om haar te zoeken en trekt naar Haarlem. Tevergeefs. Saartje is nergens te vinden. Wel stuit hij op een bende verschoppelingen onder leiding van een duivelse man. Vanaf dat moment lijkt de kans om zijn zusje te vinden kleiner dan ooit. Gelukkig ontmoet Daniel ook nieuwe vrienden. En als hij Saartje dan eindelijk op het spoor is, komt er hulp uit onverwachte hoek.
Een spannend en meeslepend verhaal over een heftig tijdperk.

Verschoppelingen staat intussen op de site, zie dit bericht.

achter de draad hans kuyperAchter de draad

auteur: Hans Kuyper

Flaptekst: Mars hart bonkt in zijn keel. Hij kan niets doen, alleen wachten. Toch klemt hij zijn vingers iets steviger om zijn boog en pijlen, alsof hij met dat zelfgemaakte spul iets zou kunnen uitrichten tegen de getrainde soldaten van het Duitse leger.
Het is 1916, Europa is in oorlog. Een elektrisch hek van honderden kilometers lang maakt het oversteken van de grens tussen Nederland en België bijna onmogelijk.
Mars woont met Geert vlak bij die dodendraad, zoals het levensgevaarlijke hek al snel wordt genoemd. Geert is de leider van een groep smokkelaars die mensen en goederen over de grens brengt. Mars mag niet mee op die tochten, maar op een dag ziet hij zich gedwongen toch zelf de dodendraad over te gaan, het bezette België in.
Een grimmig boek over de Eerste Wereldoorlog.

Ik heb Achter de draad intussen gelezen! Zie dit bericht.

keerzijde cazemier letterieKeerzijde

auteurs: Martine Letterie en Caja Cazemier

Flaptekst: 2013: Berber verhuist met haar moeder van Friesland naar Amsterdam. Ze heeft het idee dat alles om seks lijkt te draaien. De meiden uit haar klas vinden het raar dat zij ‘het’ nog nooit heeft gedaan. Maar als er naaktfoto’s van haar zusje op internet verschijnen, noemt iedereen haar opeens een slet…
1891: Ypkje verlaat haar ouderlijk huis op het Friese platteland om dienstmeisje te worden in Leeuwarden. Ze wordt verliefd op de heer des huizes, en als zijn vrouw een paar weken weg is, speelt hij handig op haar gevoelens in. Ypkje geniet er intens van, maar heeft geen benul van de gevolgen…
De levens van Berber en Ypkje raken elkaar. Een intrigerend verhaal waarin heden en verleden minder ver uit elkaar blijken te liggen dan je denkt.

de opdracht van de koning smidsDe opdracht van de koning

auteur: Annejoke Smids

Flaptekst: Schotland, 1540. De dertienjarige Thomas Kinross en zijn vader William vertrekken met een geheime opdracht naar de westkust van Schotland. Ze moeten er een kaart maken van de kustlijn en de eilanden. De koning wil deze kaart gebruiken om de Lords of the Isles aan te vallen. Deze Lords zijn heer en meester van de westkust, en de koning vindt dat ze zijn gezag ondermijnen. Het duurt niet lang voor Thomas en zijn vader erachter komen hoe gevaarlijk hun opdracht eigenlijk is…

Dit boek staat nu op de site, zie dit bericht! Al eerder schreef ik over een ander boek van Annejoke Smids: Schimmenjagers.

7 Reacties op “Leesuitdaging historische kinderboeken

  1. Over Verschoppelingen heb ik in de Kinderboekenweek op scholen verteld (werk in een bibliotheek. We gaan dan met een koffer vol voorwerpen langs scholen. Aan de hand van de voorwerpen vertellen we over boeken). Ik vond het een lekker leesbaar boek
    Achter de draad vond ik goed, omdat we in Nederland erg weinig van de Eerste Wereldoorlog weten.
    Keerzijde vond ik een prachtig puberboek waarin heden en verleden erg goed met elkaar worden verbonden zodat je ze kunt vergelijken. Mooi boek om in de onderbouw VO aan de slag te gaan.
    Veel leesplezier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s