Voorlezen aan kleuters: Feestmaal voor de koning

Tijdens de Kinderboekenweek mocht ik voorlezen in Tims groep 1/2. Ik kreeg een groepje rustige kleuters plus Tim zelf, die door het dolle heen was dat zijn mama kwam voorlezen. Zoo spannend!

Thuis had ik een prentenboek uitgezocht. De meester had gezegd dat een boek over feest (het thema van deze Kinderboekenweek) op prijs zou worden gesteld. Voor zijn verjaardag had Tim Feestmaal voor de koning (Marlies Verhelst en Linde Faas) gekregen en dat vond hij een erg leuk boek. Tim is gek op leeuwen (en er komt een leeuw in voor) en hij wil ook steeds meer leren over dieren (dat kan met dit boek, want het gaat over wat dieren eten).

20141011-212142.jpg

Ik ben fan van de illustraties van Linde Faas. Ze zijn expressief, vrolijk en spreken meteen tot de verbeelding (met een kleine uitzondering: wat is er met de linkerpoot van de krokodil gebeurd?). Ik vermoedde dat ik de kleuters in de klas al snel voor dit boek zou kunnen winnen. En dat was ook zo. Ze waren meteen geïnteresseerd in de enorme rode taart op de voorkant. ‘Er zit jam op,’ ‘En aardbeien!’ ‘Nee, frambozen.’ ‘Het is een taart van vlees,’ verklapte mijn opgewonden Tim (en dat was niet de laatste keer dat hij iets verklapte). Een meisje hield niet van taart. Of ze ook niet van vleestaart hield, weet ik niet. Wel dat haar vader vleestaart vast lekker zou vinden.

Waarom koos ik dit boek uit om voor te lezen? Ik kende de tekst al goed omdat ik het al een paar keer aan Tim had voorgelezen. Het heeft verder een simpele structuur, terwijl het toch een spannend verhaal is voor kleuters. Er zit bovendien veel herhaling in de tekst. Duidelijk voor de kinderen, maar ook heeeel handig voor de voorlezer die de tekst niet (zo goed) kan zien (omdat je het boek aan de kinderen laat zien en niet aan jezelf).

Ook een belangrijke reden om juist dit boek voor te lezen: er zijn veel aanknopingspunten voor een gesprek. In het boek zoekt Vogelspin (‘Het is helemaal geen vogel!’) naar van de dief van een mals stukje taart. Steeds vraagt hij een dier of hij in zijn bek mag kijken. Bij Krokodil zit er niets in, behalve scherpe tanden. nu weet ik welke kinderen dapper genoeg zijn om hun hand in de mond van Krokodil te leggen en wie zelf aan het wisselen is of een grote broer of zus die een tand uit de mond heeft (een grote broer had een tamd uit de mond en moest naar de tandarts, ai…). Bij de andere dieren zit er eten in de mond. En zo komt het dat ik weet welk meisje en welke jongen (Tim) van vis houdt, welke vader wel eens blaadjes eet (ik ook, sla of spinazie bijvoorbeeld), welke jongen nooit herfstblaadjes van de grond eet en dat ze mij Heel Raar vinden omdat ik wel eens een vlieg heb doorgeslikt (tip: fiets nooit met je mond open).

Voorlezen aan kleuters betekent een heleboel reacties krijgen! Ze deden allemaal heel braaf mee. 🙂 Ze mochten allemaal eten van de bladzijden plukken en ‘opeten’. Dat vonden ze geweldig. Alleen Tim plukte niet. Die opende zijn mond wagenwijd en likte zijn taartje zo uit het boek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s