prentenboek: Monsterboek (Alice Hoogstad) | een kleurig boek over de kracht van creativiteit en over blije monsters | vanaf 4 jaar
doetips: voorlezen, kleuren en tekenen, lezen over monsters
Hou kleurpotloden en stiften uit de buurt! En doe maar meteen alles wat kleur afgeven achter slot en grendel. Tenminste, als je Monsterboek van Alice Hoogstad gaat lezen. Dit prentenboek was een van onze zomerhits. Het is grappig, avontuurlijk en nodigt ontzettend uit om te gaan kleuren – in het boek. Maar ja, tekenen in kinderboeken, dat mag niet (sprak Mevrouw Kinderboek streng).
Ik ben gek op tekstloze prentenboeken. Monsterboek is er weer zo een. Een boek waarin je lekker lang kunt kijken en de details kunt ontdekken. Gewoon je eigen verhaal vertellen en je kind laten praten. Het klinkt als een open deur, maar bij tekstloze prentenboeken heb je meer oog voor het verhaal dat de illustraties vertellen. Voorlezen wordt vanzelf interactief, want je kind vertelt ook wat hij ziet.
Wat je dan ziet: in een zwart-witte stad brengen kinderen kleur. Letterlijk. De stad in Monsterboek is wit met zwarte lijntjes. Een meisje heeft een rood krijtje. Ze tekent op straat. Dag orde en netheid: overal rode strepen en felgekleurde tekeningen. Dan komen ook nog de tekeningen tot leven. Tot schrik van de stadbewoners, want het meisje houdt van monsters tekenen. Monsters die zelf ook van tekenen en kleuren houden. De andere kinderen doen graag mee: de stad wordt een groot kleurfeest. Dat laten de stadbewoners natuurlijk niet op zich zitten. Maar wie zegt dat grote mensen het laatste woord hebben?
Monsterboek maakt het duidelijk: grote mensen hebben maar rigide ideeën over waar kleur mag komen en wat wel en niet mag. Wil je niet zo’n saai groot mens zijn? Dan geef je dit boek samen met een doos kleurpotloden cadeau en wacht je rustig af wat er gaat gebeuren.
Doetips
Voorproefje
Wil je weten hoe het boek eruitziet? Hier kun je een voorproefje zien.
Voorlezen
Bij een tekstloos prentenboek kun je bijvoorbeeld elke keer een andere verhaallijn of invalshoek nemen. Bij Monsterboek kan dat bijvoorbeeld zijn: wat doet het hondje, vinden dat ene monster en het andere elkaar leuk, wat doen de andere kinderen, zie je wat de agent doet etc.
Kleuren en tekenen
Mocht kleuren in boeken je toch niet aanstaan, op de site van Lemniscaat vind je ook een kleurplaat bij dit boek. Tim (4 jaar) en ik maakten er dit van:
Lezen over monsters
Vind je kind boeken over (vriendelijke) monsters leuk? Hier vind je tips voor monsterboeken.
Recensies
Online recensies over Monsterboek:
Pluizer | Coole suggesties | Trotse moeders
Over dit kinderboek
titel: Monsterboek
illustrator: Alice Hoogstad
uitgeverij: Lemniscaat, 2014
isbn: 9789047706199
aantal pagina’s: 32
leeftijd: vanaf circa 4 jaar
De kleine man zou het volgens mij erg leuk vinden! Lekker creatief losgaan 🙂