Gelezen spannende kinderboeken

De afgelopen weken heb ik me in spanning gewenteld, door mijn Leesuitdaging van de Maand: spannende kinderboeken (ter ere van de Maand van het Spannende Boek in juni). Mij beviel het wel, zo’n themamaand. Het is een grappige manier om je boekenstapel en verlanglijstje aan te pakken. Zoiets ga ik over een paar maanden vast weer doen, met een ander thema.

Las ik alle boeken van het lijstje? Nee. En ik las ook boeken die juist niet op het lijstje stonden. Leuk juist!

Op het lijstje EN gelezen

het geheim van de beschermengel Gerard van GemertHet geheim van de beschermengel

auteur: Gerard van Gemert
illustrator: Saskia Halfmouw en Ivan & Ilia
leeftijd: vanaf 8 jaar

Het geheim-boeken zijn meestal fijne speurboeken. In Het geheim van de beschermengel gaat het niet om het oplossen van een raadsel of misdrijf, maar dat maakt het niet minder spannend. Joy ontdekt dat ze een beschermengel heeft. Nu Joy haar beschermengel kan zien, helpt die haar erg om zelfverzekerder te worden. Dat helpt haar bijvoorbeeld in haar sport, korfbal. Een klein beetje zelfverzekerder en ze is er veel beter in!

Het is fijn om een boek te hebben over korfbal, de sport van Tijmen. Ik vrees wel dat Tijmen keurig aan het plaatje voldoet dat jongens alleen over jongens willen lezen. Jammer, het is toch een gemengde sport dus het had gekund. Voordeel is natuurlijk wel dat ik ook meisjes ken die korfbal spelen. Nog wel eeen kritiekpuntje: de voorkant. Daarop helpt Joy’s beschermengel de bal in de korf. Maar Joy staat dan verdedigd. Telt dus niet, dat doelpunt. Jammerrrr… (Tot zover mijn kennis in de korfbalregels.)

Wildwoud MeloyWildwoud

oorspronkelijke titel: Wildwood
auteur: Colin Mely
illustrator: Carson Ellis
vertaler: Annelies Jorna
leeftijd: vanaf 10 jaar

Echt zo’n woud- fantasyboek, waarin twee kinderen moediger blijken te zijn dan ze denken (als het moet), een woud vol gevaarlijke geheimen zit en planten meer kracht kunnen krijgen dan je voor mogelijk houdt. Maar voor alles over familieliefde en nieuwe vriendschap.

Zie de blog!

Donderkat Thijs GoverdeDonderkat

serie: Donderkat, deel 1
auteur: Thijs Goverde
illustrator: Elly Hees
leeftijd: vanaf 10 jaar

Niet alleen spannend, maar ook heel erg grappig! Ik ga er helemaal niets over verklappen, behalve dan dat ik de rol van de moeder erg vermakelijk vindt (niet helemaal het juiste woord is bij zo’n dondermoeder).

Het duurde even voor ik Tijmen dit boek kreeg opgedrongen. Hij wist zeker dat hij het niet wilde lezen. Ik begrijp nog steeds niet goed waarom, misschien door de wat donkere voorkant. (‘Maar Tijmen, er staat een legertank op de voorkant!’)

Omdat ik zeker wist dat het echt iets voor hem zou zijn, ben ik het gewoon gaan voorlezen (oké, met zijn toestemming). Opgedrongen boeken zijn zeker niet altijd een succes, maar Donderkat wel. Meneer Kinderboek en ik vonden het ook een fijn boek: de overdreven doorgevoerde fantasie en iets in het ritme van de zinnen maken het heerlijk voorlezen.

Dit boek heeft ons gezinsleven veranderd. Elke keer als we weggaan, vraag ik schaamteloos: “Moet er nog iemand plassen?” Want hé, dat is een literaire verwijzing, dus het mag. Tegenwoordig levert het geen geïrriteerde zucht meer op, maar een glimlach. Nog een verandering: Tim (4 jaar) heeft per ongeluk de passage opgevangen over de Boeroe-Boeroe-eetgewoontes. Ai. (Geen verder commentaar.)

Ook van Thijs Goverde: De glanzende stad.

Niet op het lijstje, wel gelezen!

wees blij dat je geen middeleeuwse ridder bent Wees blij dat je geen geheim agent bentWees blij dat je geen…-serie

diverse auteurs en illustratoren
leeftijd: vanaf 9 jaar

Wat is een leesuitdaging zonder informatieve boeken? Ook bij een thema als spanning kun je prima informatieve boeken. Tijmen (8 jaar) was erg weg van deze boeken, die ingaan op ‘vechters’ zoals middeleeuwse ridders of geheim agenten in oorlogstijd.

Over deze serie schreef ik ook een apart bericht.

De vloek van Zwartbaai Reggie NausDe vloek van Zwartbaai

serie: De raadseljagers, deel 1
auteur: Reggie Naus
leeftijd: vanaf 10 jaar

Reggie Naus kende ik van zijn De piraten van hiernaast-serie en een paar van zijn piratenboeken. Dat zijn spannende, grappige boeken voor kinderen vanaf een jaar of acht. De serie De Raadseljagers is anders. Het is voor wat oudere kinderen die van griezelboeken houden. Precies dat soort kinderen dat zelf mee zou gaan op de kampeervakantie van de vier hoofdpersonen, die elkaar kennen van een forum over spookverhalen. Ze kamperen bij Zwartbaai, een dorp waar de laatste tijd veel spookverschijningen zijn. En het is er inderdaad goed mis!

spookbeeld boomsmaSpookbeeld

ondertitel: twaalf verhalen om te griezelen
auteur: Christien Boomsma
illustrator: Iris Compiet
leeftijd: vanaf 10 jaar

Eigenlijk zou ik Zus voor een nacht lezen van Christien Boomsma. Maar Spookbeeld kwam eerder op mijn pad. Het is een bundel met griezelverhalen. In principe hebben de verhalen neiets met elkaar te maken, het gaat bijvoorbeeld over verschillende hoofdpersonen. Wel spelen ze vaak (altijd?) in hetzelfde dorpje en gaan ze, juist, over spoken.

Ik was zwaar onder de indruk van de kwaliteit van deze verhalenbundel. Ik hoop dat veel kinderen dit boek zullen vinden. Kom je een kind tegen dat nieuw leesvoer zoekt na het lezen van bijvoorbeeld De Griezelbus, raad hem dan vooral Spookbeeld aan.

Toch heb ik het Tijmen nog niet laten lezen. Waarom? Omdat een paar verhalen zich afspelen tijdens een kamp. Voor een jongen die net voor het eerst een week op kamp ging, leek me het niet heel erg handig. Ik houd hem in gedachten voor na de vakantie!

Op het lijstje maar niet gelezen

Zus voor een nacht

auteur: Christien Boomsma
leeftijd: vanaf 11 jaar.

In plaats van dit boek las ik Spookbeeld (zie hierboven) van dezelfde schrijver. Niet met een reden, gewoon toevallig. Maar dat boek beviel me zo goed dat ik vast snel een ander boek van haar ga lezen.

De kinderkaravaan

auteur: An Rutgers van der Loeff
leeftijd: vanaf 10 jaar

Ik vrees dat dit boek voor eeuwig op mijn wish list zal staan… Om de een of andere reden zie ik er tegen op om het te lezen. Meer huiswerk dan dat ik er echt zin in heb. Of dat terecht is?

Honderd uur nacht

auteur: Anna Woltz
leeftijd: vanaf 12 jaar

Dit boek ga ik nu lezen, maar niet meer in het kader van de Spannende boeken leesuitdaging. Ik heb me laten vertellen dat het een goed boek is maar dat het niet echt in die categorie thuishoort. Ik zal het binnenkort weten!

Verlaten

auteur: Annejoke Smids
leeftijd: vanaf 12 jaar

Dit boek kreeg ik gewoon even niet te pakken. Maar in oktober ga ik historische boeken lezen en komt er vast weer een boek van haar voorbij.

Zwijgplicht

auteur: Helen Vreeswijk
leeftijd: vanaf 15 jaar

Aan dit boek kwam ik niet meer toe. Ik heb al meer boeken van Helen Vreeswijk gelezen de afgelopen jaren, ik denk dat ik daarom juist voor de andere boeken koos. Niet dat er iets mis is met die eerder gelezen boeken, zeker niet. Ik was gewoon even op zoek naar voor mij nieuwe auteurs in dit genre.

Eragon

serie: Erfgoed-serie, deel 1
auteur: Cristopher Paolini
vertaler: Erica Feberwee
leeftijd: vanaf 15 jaar

Dit boek krijgt een herkansing in de vakantie!

Meer lezen

Hier krijg je meer tips voor boeken vol gevaar.

Kinderboeken vol gevaar

Een Reactie op “Gelezen spannende kinderboeken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s