Kinderboeken aan Zee (2)

Vraag van een Mevrouw Kinderboek-lezer: Vorig jaar gaf je kinderboekentips over de zee (klopt, zie hier de blog!). Een paar boeken had ik meegenomen naar de camping en ze waren een groot succes! Vooral Oog in oog was populair. Mijn zonen zijn nu 9 en 10. Komen er nieuwe tips deze zomer?

Ik was niet van plan een nieuw blog over Kinderboeken aan Zee te maken. Maar speciaal voor deze lezer toch een paar kinderboekentips. Het afgelopen jaar heb ik inderdaad leuke en mooie kinderboeken over zee heb gezien. Verse tips over strand, duin, kust en zee!

tot 6 jaar
6 t/m 9 jaar
9 t/m 12 jaar
vanaf 12 jaar

Tot 6 jaar

De schat van schele KarelDe schat van Schele karel

auteur: Maayken Koolen en Roos Hoogland
illustrator: Ellen Verheijen

Een groot, kartonnen prentenboek dat zich grotendeels IN de zee afspeelt. Verwacht hier geen realistische kijk in de zee, maar een sprookjesachtige, kleurrijke wereld waarin het draait om een schattenjacht. Voor oudere kinderen zijn de teksten en het verhaal leuk, maar voor Tim (4 jaar) was het fijner om het als kijkboek te gebruiken. Hij wilde niet alleen de kronen en juwelen opsporen, maar ook alle inktvissen. Daar is je kind wel even mee bezig!

6 t/m 9 jaar

levensgroot waterdierenLevensgroot waterdieren

auteur: Kun Sakana
fotograaf: Yoji Matsuzawa

Een groot, dik, informatief prentenboek over dieren in de zee (en in zoet water). Uit deze serie lazen we eerder het boek Insecten. Mooie foto’s, een boek om lekker in rond te neuzen. Dit deel gaat onder andere over zalmen, pinguïns, orka’s, octopussen, krabben en kwallen.

Rondje om de wereld Margriet BreetRondje om de wereld

auteur: Margriet Breet
illustrator: Wilbert van der Steen

Bart wordt zeiljongen, maar dan wel samen met zijn ouders, oudere zus en broertje. Ze zeilen de hele wereld over. Bart vertelt over een groot deel van zijn zeereis.

In de vorm van een dagboek, waarin hij ook af en toe vragen aan de lezer stelt, die je dan in het boek zelf mag beantwoorden. Rijk geïllustreerd.

9 t/m 12 jaar

Mijn bijzonder rare week met Tess Anna WoltzMijn bijzonder rare week met Tess

Ik hoop dat jongens zich niet laten afschrikken door het meisje op de voorkant van dit boek (misschien worden ze er juist door aangetrokken, wie weet?). Hoofdpersoon in dit boek is Samuel. Tijdens een vakantie op Texel ontmoet hij Tess (nee, niet Tessel), een meisje dat van ‘raar’ houdt. Prompt houdt Samuel ook van raar. Komt Tess goed uit, want ze kan alle hulp gebruiken om haar biologische vader te leren kennen.

Goed, dit boek gaat niet over zee. Qua natuur heb ik vooral lange, pijnlijke wandeltochten door duingebied onthouden. Maar zonder zee geen waddeneiland, en ook geen boten waarmee belangrijke mensen al dan niet mee kunnen vertrekken. Zonder zee zou dit dus een heel ander boek zijn geweest. Een boek over nieuwe vriendschap en wat dat nou eigenlijk is, familie.

Bekroond met een Vlag en Wimpel van de Griffeljury.

Keizer Meinderts FieniegKeizer

auteur: Koos Meinderts
illustrator: Annette Fienieg

Je proeft de zee op je tong als je de boeken over het jongetje Keizer leest. Keizer is een bundeling van drie boeken: Keizer en de verhalenvader, Keizer en de knikkervis en Keizer en de schelpenzanger. Geen wilde avonturen, gewoon lekker wegdromen en fantaseren in de duinen met uitzicht op zee en wat er intussen toch ook gebeurt, ja eigenlijk zijn dat juist grootse dingen in het leven.

Vlieg Marco KunstVlieg!

auteur: Marco Kunst
illustrator: Philip Hopman

Een bekentenis vooraf van mij: dit boek heb ik nog niet gelezen, ik jaag er nog op. Maar laat je daardoor vooral niet weerhouden. Ik hoor van verschillende kanten dat het een prachtig boek is, en dat het doet denken aan de Keizer-boeken van Koos Meinderts. Over anders zijn, gepest worden, dromen, de band met je opa en natuurlijk het kustgebied.

Bekroond met een Vlag en Wimpel van de Griffeljury.

De sterrenkijker Beatrijs OerlemansDe sterrenkijker

auteur: Beatrijs Oerlemans
illustrator: Peter-Paul Rauwerda

Twee kinderen en een kat gaan samen uit varen, want de (pratende) kat wil graag terug naar het eiland waar hij opgroeide. Daar heeft hij nog iets goed te maken met zijn toenmalige beste vriend. Een zeetocht waar elk personage een droom najaagt. Voor kinderen die van bedachtzame, dromerige boeken houden. Houd je kind van tekenen, dan is personage Roos vast inspirerend, want na elke gebeurtenis roept ze uit: “Laten we er een tekening van maken!” En daarbij kunnen ze zich uiteraard laten inspireren door de illustraties van Peter-Paul Rauwerda.

hotel de grote l sjoerd kuyperVanaf 12 jaar

Hotel de grote L

Over dit boek schreef ik al eerder, zie deze blog.

Kos moet met zijn zussen het familiehotel runnen als hun vader een hartaanval heeft gekregen. Klinkt zwaar en dat is het ook van ze. Maar het boek blinkt ook uit in mooie zinnen, grappige scènes en een hilarisch verhaalverloop. Met mooie voorkant!

Die dag aan zee Peter van GestelDie dag aan zee

auteur: Peter van Gestel

De zee heeft een dramatische rol in dit al wat oudere boek. De zee geeft, de zee neemt. In dit geval heeft de zee de grote broer van Sip genomen. Hij verdronk, terwijl Sip lag te slapen. Sip vertelt haar verhaal in Die dag aan zee.

Meer lezen

Wil je meer kinderboeken over zee lezen? Kijk dan bij de blog van vorig jaar, Kinderboeken aan Zee; lezen over strand en zee.

2 Reacties op “Kinderboeken aan Zee (2)

    • Hallo Joke, sommige van deze boeken zijn inderdaad wat poetisch en/of dromerig. In de andere blog staan juist meer boeken van de ‘lekker lezen in de vakantiesfeer’.
      Er zijn veel meer boeken over zee, tips zijn dus altijd welkom. 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s