Papa en mama luisteren niet, de paarse neushoorn wel

Neushoorns eten geen pannenkoekenprentenboek: Neushoorns eten geen pannenkoeken (Anna Kemps & Sara Ogilvie) | maf prentenboek over niet luisteren, door ouders | vanaf 4 jaar
doetips: woordenschat, paars knuffelen, paarse pannenkoeken

Neushoorns eten geen pannenkoeken, ik kon het maar niet vinden in de bibliotheek. Terwijl ik zeker wist dat ze het hadden, want het stond in de Prentenboek Top Tien van 2013. Nu ik hem eindelijk te pakken heb, vind ik dat ik hem had moeten kopen, zo’n succes is het (en misschien ga ik dat nog wel doen). Daarom alsnog aandacht voor dit maffe prentenboek (ook al is het dan een beetje mosterd na de pannenkoekenmaaltijd).

Een paar weken geleden vond ik het boek toch, in de kast ‘voorleesboeken’. Tja, daar zou je natuurlijk alle prentenboeken kunnen zetten, maar verder staan daar alleen verhalenbundels. Ik was niet eens op het idee gekomen, en het stond ook niet zo in het systeem. Maar we hebben hem nu dus!

Waarom is het boek zo’n succes? Het is maf en toch herkenbaar. Maartje maakt iets geks mee: er loopt zomaar een paarse neushoorn door de keuken. Mama en papa zijn te druk bezig om hem te zien en zelfs om naar Maartje te luisteren. Daar wordt ze even heel verdrietig van, maar de paarse neushoorn en zij worden mooi dikke vriendjes. Wel jammer dat hij zijn familie zo mist en haar ouders haar maar niet blijven geloven. (Met allebei komt het goed.)

Tim (4 jaar) vond het boek fantastisch. Met grote ogen bekijkt hij al dat mafs. Dat Maartjes ouders die neushoorn nou niet zien! Tim ziet hem wel hoor. Een geweldig Jan Klaasen-effect.

Herkenbaar voor hem (en voor mij…) zijn opmerkingen als: “Ssst! Maartje, je ziet toch dat we BEZIG zijn?” (opmerkingen die ik stiekem verander in onze eigen standaardreacties). Ook de vriendschap tussen Maartje en de neushoorn is actueel voor hem: hij heeft net op school een vriendje gemaakt en is daar helemaal vol van.

Doetips

Woordenschat

Een paar woorden en uitdrukkingen: neushoorn, een glimp opvangen, maatjes, ringwerpen, in een deuk liggen, somber, mijlenver weg, paars als een pruim, knalrood, grasgroen, enorm, gigantisch.

Paars knuffelen

‘Ik zal je missen,’ zei Maartje toen de neushoorn aan boord ging. De neushoorn gaf haar een enorme paarse knuffel. Hij zou haar ook missen.

Sinds we dit hebben gelezen, doe ik niets liever dan paarse knuffels geven. Tim vindt het best. 🙂

Paarse pannenkoeken

Weet je dat je paarse pannenkoeken kunt bakken? De pannenkoeken die de neushoorn uit het boek eet, zien er heel normaal uit. Maar hij zou vast geen bezwaar hebben tegen een paarse pannenkoek. Die maak je simpel door bietensap toe te voegen aan je pannnenkoekenmix (in plaats van melk of water). Bietensap vind je bijvoorbeeld in de reformkast van de supermarkt. Het mag best een flinke scheut zijn, bij ons werden ze meer rozerood. Ook mooi. (Als je goed kijkt, zie je dat deze pannenkoek een gezichtje heeft. Misschien van een neushoorn, zonder hoorn?)

paarse pannenkoek

Recensies

Recensies over Neushoorns eten geen pannenkoeken vind je hier:

Leesfeest | Pluizer | Kinderboekenpraatjes | Bas Maliepaard / Trouw | Volkskrant | Bosgroet | Matty´s leukste kinderboek

Doetips: op de site van de Boekenberg (bibliotheek Spijkenisse) vind je doetips.

Over dit prentenboek

titel: Neushoorns eten geen pannenkoeken
auteur: Anna Kemp
illustrator: Sara Ogilvie
oorspronkelijke titel: Rhino’s don´t eat pancakes
uitgeverij: Lemniscaat, 2012
leeftijd: vanaf circa 4 jaar
Bekroond met: Kiddo Leespluim van de maand, opgenomen in Prentenboek Top Tien 2013

Meer lezen

Het boek deed me sterk denken aan Gek hondje van Adam Stower, opgenomen in dezelfde Prentenboek Top Tien.

Gek hondje (Adam Stower)

Een Reactie op “Papa en mama luisteren niet, de paarse neushoorn wel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s