Een echt fantasyboek met een woud in de hoofdrol: Wildwoud (Colin Meloy)

kinderboek: Wildwoud (Colin Meloy, illustraties van Carson Ellis) | een echt fantasyboek met een wild woud in de hoofdrol | vanaf 10 jaar
doetips: wat is dat voor dier, tekenen, hoe leef jij je in, schrijven/verzinnen, politieke discussie,

Goed, boek 1 van de Spannende boeken leesuitdaging zit erop! Dat duurde even, ik ben niet (meer?) gewend aan boeken van 500 pagina’s. Het fantasygenre is echter dol op dikke boeken. Wildwoud hoort helemaal in thuis in het genre. Reken maar uit: een dik boek over een onmogelijke missie, een familiegeheim met grote gevolgen, een woud vol vreemde mensen en wezens, hoofdpersonen die meer in zich hebben dan ze zelf dachten, partijen die elkaar niets goeds wensen, een gevaarlijke gek en sluipend gevaar… Ben je (of is je kind) gek op fantasy? Lees dan zeker even door.

Wildwoud Meloy

Wat is die onmogelijke missie van Wildwoud? Het avontuur begint als een zwerm kraaien Prues kleine broertje ontvoert, tot haar stomme verbazing. De vogels verdwijnen boven de Onbegaanbare Wildernis. Dit woud kun je niet betreden, dat weet elk kind. Maar Prue krijgt het niet over haar hart haar ouders te vertellen dat hun zoontje is verdwenen. Er zit niets anders op, ze moet het toch proberen.

Nog meer stomme verbazing: Prue kan dat onbegaanbare woud zo inlopen (ja, daar zit nog een verhaal achter). Haar klasgenoot Curtis achtervolgt haar, maar hij wordt al snel gegrepen door een stel coyotes verkleed als soldaten. Daarna gaan Prue en Curtis elk hun weegs en leren ze de verschillende groeperingen van het woud kennen: het vogelrijk, bandieten en coyotes bijvoorbeeld. Die Onbegaanbare Wildernis blijkt nog dichtbevolkt! Elke groep heeft zijn eigen manier van samenleven gevonden. Maar elk van hen loopt gevaar door de leidster van de coyotes (die zelf geen coyote is trouwens), die gek is geworden van verdriet en die woedend naar naar wraak snakt.

Het was prettig om in Wildwoud zoveel bekende fantasykenmerken terug te vinden, het boek voelde daardoor als thuiskomen. Tijdens het lezen bonkte mijn hart echter niet van spanning en soms wilde ik zelfs dat het sneller zou gaan.. Misschien omdat je het verhaal vanuit twee perspectieven leest, vanuit Prue en Curtis. Daardoor leer je wel het hele woud en zijn bewoners kennen.

Wildwoud lijkt me een fijn boek voor kinderen die fantasy leuk vinden maar het genre nog niet zo goed kennen (die het verhaal daardoor ook spannender zullen vinden). Tekenfans komen ook aan hun trekken. Prue en Curtis vinden het allebei leuk om te tekenen. Hun tekeningen vind je niet in het boek (jammer eigenlijk), maar er staan beslist meer tekeningen in het boek dan gebruikelijk bij deze leeftijdsgroep. Ze zijn ook opvallend: veel aandacht voor dieren en vooral voor planten. En terecht, in een boek over een wild, geheim woud.

Doetips

Wat is dat voor dier?

Coyotes, arenden, dassen… Hoe zien ze er ook alweer uit? Wildwoud is een mooie aanleiding om weer eens in een dierenencyclopedie te kijken, of online naar informatie over de dieren te zoeken.

Dieren, planten of superhelden tekenen

Prue tekten graag dieren en planten, Curtis superhelden. Wat wil jouw kind het liefst tekenen?

Zie ook Getest door Pippa: Zo teken je dieren.

Jouw mening: hoe leef jij je in?

Wildwoud is vanuit twee personages geschreven. Welk personage vindt je kind het leukst? Waarom?

Er zijn veel groepen die allemaal op een andere manier samenleven en andere dingen belangrijk vinden. Aan welke kant staat je kind? Of kan je kind alle kanten begrijpen, met de achtergrondinformatie die hij of zij krijgt?

Schrijven/verzinnen: de verboden plaats

De Onbegaanbare Wildernis is een verboden plaats voor de mensen uit de stad Portland. Ze kunnen er zelfs niet komen. Hebben jullie ook zo’n plaats? Iets dat niet mag, of waar je niet zoveel van weet, kan de fantasie flink prikkelen. En daar mag je nu gebruik van maken. Verzin hoe die plek eruitziet, waarom het verboden is. Waarom zou het verboden zijn? Is dat de echte reden of is er iets anders aan de hand?
Verzin eventueel een gekke reden, iets wat je eigenlijk helemaal niet verwacht.

Politieke discussie: Wie is de beste baas…?

De regentes zegt: “Ik ben de beste bestuurder voor dit land.” Hebben verschillende groepen of landen verschillende soorten bestuurders nodig? Hoe zit dat?

En hoe gaat dat bij je kind zelf? Werkt hij beter of fijner bij een bepaalde “baas” (juf/meester/docent/trainer). Waarom? Komt door het onderwerp (school, sport, hobby) of komt het door de persoon?

Recensies

Pluizer | Fantasyboeken | Boekhandel Over het water | Young Adult Books | Mixed Grill | Gezinspiratie |

Over dit kinderboek

titel: Wildwoud
serie: Wildwoud, deel 1
oorspronkelijke titel: Wildwood
auteur: Colin Meloy
illustrator: Carson Ellis
vertaler: Annelies Jorna
uitgever: Cargo, 2012
isbn: 9789023474678
aantal pagina’s: 503
leeftijd: vanaf 10 jaar

Verder lezen

Kinderboeken vol gevaar

2 Reacties op “Een echt fantasyboek met een woud in de hoofdrol: Wildwoud (Colin Meloy)

  1. Oh leuk, hier heeft dochterlief een tijd terug een recensie over geschreven, ze vond het een geweldig boek!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s