Lezen met Tim en Tijmen: Levensgroot Insecten

informatief kinderboek: Levensgroot; Insecten (Keiichi Koike en Makoto Yokotsuka) | groot formaat kijkboek over insecten, met levensgrote foto’s

Levensgroot InsectenInformatieve kinderboeken vallen hier vaak in vruchtbare aarde, vooral als ze over dieren gaan. Daarom was ik erg nieuwsgierig naar de informatieve serie Levensgroot. Vier delen heeft deze serie nu: zoogdieren, waterdieren, dinosaurussen en insecten. Het zijn foto-kijkboeken met de dieren op ware grootte afgebeeld. Grote plaatjesboeken dus, die meteen opvallen!

Over zoogdieren, dinosaurussen en zeedieren hebben we de afgelopen jaren al heel veel gelezen. Insecten waren nieuw voor is. Nou ja, we komen ze in ons dagelijks leven vaak genoeg tegen (waarom zijn die muggen zo vroeg dit jaar?). Maar we wisten we nog maar bitter weinig van ze. Daarom koos ik voor Levensgroot; insecten.

Levensgroot insecten valt op door het grote formaat, de vele foto’s en prima vormgeving. Ik weet niet hoe het concept “levensgroot” bij zoogdieren of dinosaurussen uitpakt (passen die wel op een bladzijde?), maar bij de insecten werkt het prima. Tim (4 jaar) en Tijmen (8 jaar) keken ademloos naar een enorme “berg” termieten. Gelukkig hoefde ik ze niet te tellen. Ze keken ook graag naar de bladzijdes vol vlinders die er (bijna) precies hetzelfde uitzien maar die kennelijk heel verschillend zijn. Mij deden die bladzijdes denken aan zoek-de-tien-verschillenplaatjes én aan de schilderijlijstjes vol opgeprikte dode vlinders van mijn ouders. (Mijn vriendjes en ik werden het niet eens: was het nou gemeen of niet om die vlinders op te prikken? Mening van vriendje: ze waren toch al dood.)

De tekst golft en zweeft door de platen heen. Dat kan variëren van informatieve kadertjes via handige aanwijzingen om ergens op te letten (“Kijk eens goed naar die gekke stekelige pootjes”) tot al dan niet grappige opmerkingen van de insecten zelf (“Stink ik? Echt waar?”) die Tijmen graag met zo gek mogelijke stemmetjes voorleest.

Mooie eerste kennismaking

Levensgroot; Insecten is een prima eerste kennismaking met deze dieren. Het boek nodigt uit tot goed kijken en vergelijken. Ook laat het je goed ontdekken dat dieren andere soorten nadoen zodat ze meer overlevingskans hebben.

Mooi informatief boek dus. Toch was ik ook wat teleurgesteld. Ik had gehoopt dat Tim en Tijmen te kunnen inwijden in de insectenwereld om ons heen. Lekker in het boek kijken en daarna de tuin in om ze te gaan zoeken. Maar de meeste insecten in dit boek lijken van ver te komen: vlinders die je in Indonesië en Australië vindt, bijen van Borneo, de grootste libel van Japan. Maar misschien doe ik daarmee aan dierendiscriminatie. Bij zoogdieren vind ik het helemaal niet erg om over een panda te lezen. Waarom zouden de insecten dan de “inheemse dieren” moeten zijn?

Ik kijk nog uit naar Levensgroot; Zoogdieren. Ik ben namelijk erg benieuwd naar de levensgrote foto’s van “te grote” dieren. 🙂

Recensies

Recensies over de Levensgroot-boeken vind je hier:

Pluizer | the SWord (Waterdieren) | Coole suggesties (zoogdieren)

Over dit kinderboek

titel: Insecten
oorspronkelijke titel: Shogakukan no zukan NEO. Konchukan
serie: Levensgroot
auteur: Keiichi Koike
fotograaf: Makoto Yokotsuka
vertaler: Katrien Hendrickx
uitgeverij: Clavis, 2013
aantal pagina’s: 48
leeftijd: vanaf circa 6 jaar (hoewel Tim met zijn 4 jaar er ook graag inkeek, de teksten begreep hij echter nog niet)

Verder lezen

Leren lezen met superdierenKinderboeken over dieren 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s