Magisch bakken met de Bakkerij Bliss-boeken

kinderboekenserie: Bakkerij Bliss (Kathryn Littlewood) | boeken om van te smullen, met gewone mensen, magie en heel veel humor | vanaf circa 10 jaar
doetips: bakken en versieren

Een dorpsbakkerij met geweldige gebakjes, een bakkersdochter (Roos) die wil laten zien dat ze meer kan en een weekje zonder ouders. Dat zijn de ingredienten van het eerste deel van de Bakkerij Bliss-serie. En dan staat plotseling die ene tante op de stoep, waar haar ouders altijd voor hebben gewaarschuwd. Is ze wel zo erg? Ze is vol aandacht voor Roos en haar broers en zusje. Klinkt als een typisch probleemboek? Maar dat is de Bakkerij Bliss-serie niet. Want op deze taart ligt een dikke laag glazuur magie. De kers op de taart (of heb je liever chocoladegarnituur?) is een enorme schep humor.

Bakkerij Bliss staat in zomaar een doorsnee dorp waar de bewoners zomaar gewone doorsnee zorgen hebben. Niet doorsnee is hoe de Bliss-bakkers het aanpakken. Ze hebben een kookboek met magische recepten, waarmee ze hun dorpsgenoten helpen. Niet dat die dat doorhebben. Zij denken alleen een heerlijke muffin te eten. (En dat doen ze ook.) Dat ze daarmee ook in de liefde worden geholpen, wie zou dat nou geloven? Met zo’n boek zou je beroemd en machtig kunnen zijn. Maar dat willen Roos, haar ouders en broers niet. Maar dat kun je niet van iedereen zeggen…

Ik ben een fan van fantasyboeken omdat ze avontuurlijk zijn. Voorwaarde is wel dat de psychologie klopt: personages moeten niet zomaar iets doen omdat er weer eens iets gedaan moet worden. En kijk, daar is Bliss erg goed in. De gevoelens (en beslissingen) van Roos kan ik goed volgen. Top!

De grootste aantrekkingskracht van de serie is de humor. Het duurde even voor ik aan het tweede deel begon (het verscheen in 2013). Dat heb ik vaker bij series, omdat ik zoveel mogelijk verschillende auteurs wil lezen. Een week of twee geleden besprong het boek me in de bibliotheek. Wat heb ik ervan gesmuld! Avontuurlijk, emotioneel, luchtig en vooral: wat een humor! Ik ben gek op zinnen zoals deze, waarin een broer van Roos wordt geintroduceerd:

Met gel zette hij zijn rode haar aan de voorkant recht omhoog, zodat het leek of hij een kroontje van vijf centimeter droeg, of een piepklein, rood houten hekje. Voor zijn zestiende verjaardag had hij zichzelf bij de drogist getrakteerd op een fles aftershave, waardoor hij nu rook als een wandelende discotheek.

Het derde deel is net verschenen: De onmogelijke opdracht van Bakkerij Bliss. Dat boek gaat zeker mee met de zomervakantie.

Doetips

Bakken en versieren!

Dit boek inspireerde thuis enorm tot bakken en versieren. Kijk maar. Of deze cakejes magische krachten hadden? Volgens de jongens wel!

 

Voorproefje deel 3

Heb je de eerste twee boeken al gelezen? Dan mag je best het voorproefje van deel 3 lezen (De onmogelijke opdracht van Bakkerij Bliss)!

Online recensies over de eerste twee delen

Ik vind lezen leuk | Kinderboekenpraatjes | ChantalH’s walhalla | Bas Maliepaard / Trouw | Pluizuit | Fantasywereld | JaapLeest | Juf Jannie | de Kinderboekerij | Peuteren | Ouders Online | Coole suggesties | Boekenkast

Over deze serie

serie: Bliss
titels:
Deel 1: Het magische receptenboek van Bakkerij Bliss
Deel 2: De waanzinnige wedstrijd van Bakkerij Bliss
Deel 3: De onmogelijke opdracht van Bakkerij Bliss
auteur: Kathyn Littlewood
vertaler: Sandra van de Ven
uitgeverij: Van Holkema & Warendorf, 2012, 2013, 2014
leeftijd: vanaf circa 10 jaar

Meer lezen

Kinderboekentips over eten, koken en snoepen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s