Lezen en tekenen met Tim en Tijmen: prentenboek over introvert/extravert Drukte voor tien

kinderboek: Drukte voor tien (Sarah Massini) | gezellig prentenboek over introvert-extravert | vanaf 4 jaar
doetips: tellen | verfvingerpoppetjes maken

Ik vond een verrassing in de bibliotheek: Drukte voor tien. Ik had nog niet eerder van dit prentenboek gehoord, maar ik vond hem erg leuk. Eigenlijk is dit een gezellig advies-prentenboek over poppetjes gemaakt van vrolijke vingerafdrukpoppetjes.

Ze zijn met z’n tienen bij Tessa thuis. Zo stelt het boek de broertjes en zusjes voor: Eva EEN moet steeds niezen (HATSJOEOEOE), Thomas TWEE heeft vaak de hik (hik hik hik). Dafna DRIE boert en laat windjes BUPR PRRRT). Zo gaat het maar door, de hele dag door: “Negen broertjesen zusjes maken zoveel lawaai!” verzucht Tessa. Wat te doen als het te druk is in huis…

Drukte voor tien (Sarah Massini)

Hoe lost Tessa het op als het lawaai haar naar de strot vliegt?

En als even niemand kijkt, sluipt ze weg om een stil plekje te zoeken. Ze loopt, en ze loopt…

Heerlijk die rust! Zou je denken. Want tien vissen in een beekje maken ook lawaai, om over een weiland met honderd konijnenbroertjes en –zusjes maar te zwijgen. Dan vindt ze een grote, lege plek. Kan ze daar slapen? En haar negen broertjes en zusjes, missen die haar niet?

Herkenbaar, maar…

Stiekem heb ik Drukte voor tien in huis gehaald om het introvert-extrovert-verschil bij ons thuis bespreekbaar te maken. Tim en Tijmen zijn allebei goed in herrie maken. Desnoods schakelen ze daar hulptroepen voor in (lees: vriendjes). Toch zie je een verschil tussen de twee: hoe meer lawaai en gedoe, hoe meer Tim (4 jaar) opbloeit. Voor Tijmen (8 jaar) is het op een gegeven moment wel genoeg. Dan wil hij even rust.

Herkenbaar boek dus? Nou, Tim genooot van alle geluiden die ik mocht voorlezen (hik hik, hatsjoe, burp, hihi, grom, hahahaha enzovoort). En Tijmens eerste reactie was: “Wat een raar boek!” Ik dacht dat hij de poppetjes misschien gek zou vinden. Maar daar ging het niet om. Het ging hem om Tessa’s reactie. Waarom helemaal weglopen? Je kunt toch ook een rustig plekje opzoeken in huis? (Precies zijn oplossing: aan het eind van een druk feest vind je hem terug achter de bank of in zijn eigen bed, op zoek naar rust.)

Hoe dan ook, Drukte voor tien is een vrolijk, gezellig boek. De poppetjes zijn verfvingerafdrukken met getekende armpjes, beentjes, gezichtjes en tien verschillende kapsels. Knap hoe ze allemaal echt eigen karaktertjes zijn geworden. Alles komt goed, Tessa en de anderen worden weer ‘one big, happy family’ en Tessa vindt een andere oplossing.

Doetips

1000 dingen om te maken en te doen (Fiona Watt)Tellen!

Drukte voor tien is ook een telboek. Handig zoveel broertjes en zusjes! Lekker meetellen dus.  

Zelf verfvingerpoppetjes maken

Toevallig zag ik in het geweldige tekeninspiratieboek 1000 dingen maken en doen van Fiona Watt tips om zelf verfvingerpoppetjes te maken. Op tafel rolden we papier uit en we gingen aan de slag.

 

Over deze kinderboeken

titel: Drukte voor tien
oorspronkelijke titel: Trixie Ten
auteur/illustrator: Sarah Massini
vertaler: Sandra van de Ven
uitgeverij: De Fontein, 2012
isbn: 9789026132759
aantal pagina’s: 24
leeftijd: vanaf 4 jaar

titel: 1000 dingen om te maken en te doen
auteur: Fiona Watt
illustratoren: Erica arrison en Antonia Miller
vertaler: Emmy Middelbeek
uitgeverij: Standaard, 2012
isbn: 9789002247460
aantal pagina’s: 349

Meer lezen

doeboeken voor kinderenKinderboeken voor 4-6 jaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s