De topboeken van maart-april 2014

We hebben geweldige leesmaanden achter de rug. Tim stond open voor andere boeken, dus ik heb heel wat prentenboeken voorbij zien komen. Zoek je prentenboekentips? Kijk dan bij Tim, daar vind je vier leuke / mooie.

Heb je een kind van 8-9 jaar (of ouder) dat van dieren houdt? Dan helpt Tijmen je graag verder.

Zelf heb ik drie boeken uitgekozen in verschillende doelgroepen, vanaf 8 jaar tot circa vanaf 15 jaar.

De topboeken van Tim (4 jaar)
De topboeken van Tijmen (8 jaar)
De topboeken van Mevrouw Kinderboek

De topboeken van Tim (4 jaar)

Nieuw deze maanden: we kregen het voor elkaar Tim nog iets anders voor te lezen dan zijn favoriete Ninjago-boekjes. (Hoe, dat vertel ik nog een andere keer.) Er kwamen daardoor heel wat prentenboeken voorbij! Tims favoriete prentenboeken vind je hieronder.

superworm donaldsen schefflerSuperworm

oorspronkelijke titel: Superworm
auteur: Julia Donaldson
illustrator: Axel Scheffler
vertaler: Bette Westera

Dit is een bijzonder prentenboek: het eerste niet-ninja-boek in maanden waar Tim zelf naar vroeg. Hoewel hij er zo om vroeg: ‘Het is spannend en grappig en een beetje lelijk.’ Ik moest er wel even over nadenken welke hij bedoelde!

Superworm is superlang,
superslim, voor niemand bang
en altijd even goed in vorm.
Hiep hiep hoera voor Superworm!

Misschien is Superworm wel een soort ninja voor Tim. Goed, hij heeft niet zo’n gek pakje aan en hij heeft ook geen wapens. Maar Superworm is superslim, kan allerlei trucjes doen en hij helpt zijn vrienden. Gelukkig blijkt de vriendschap wederkerig want zijn superpower brengt hem in de problemen. Om in Tims woordenschat te blijven: een slechte wil hem pakken…

Als je Superworm leuk vindt, kijk dan ook eens bij:
De Gruffalo
Tyrannosaurus Drup

Temmer Tom Veldkamp HopmanTemmer Tom

auteur: Tjibbe Veldkamp
illustrator: Philip Hopman
leeftijd: vanaf 4 jaar
(Wij lazen de gewijzigde uitgave die in 2010 bij Lemniscaat verscheen.)

Voor als je erg van dieren houdt, van buiten spelen én van je vader is Temmer Tom ideaal. En ook als je gek bent op domme papa’s, slimme kinderen, grappen en grollen.

De vader van Tom durft niet buiten te komen want daar zijn allemaal enge dieren. Jammer van Tom, die graag met zijn vader wil spelen (en trouwens, Tom is juist gek op die beestjes buiten). Hoe krijgt hij zijn vader het huis uit? Juist, hij haalt dieren uit de dierenwinkel het huis in. Eerst heeft vader dat niet door dat zijn huis nu bevolkt is door een ijsbeer, een stel flamingo´s etc. Tim en ik wel hoor. 

Tims commentaar: “Ik wil voor altijd dit boek.”

Zie hier voor andere boeken van Tjibbe Veldkamp en hier voor Philip Hopman-boeken.

joep haayema tulpJoep!

auteur: Mark Haayema
illustrator: Wouter Tulp
leeftijd: vanaf 4 jaar

Ademloos luisterde Tim naar het boek over schaap Joep, dat opgewonden iedereen wil vertellen dat hij verliefd is. Niet dat iemand dat meekrijgt, want Joep stottert en iedereen vult zijn eigen verhaal in. (Het komt wel goed hoor, dit prentenboek heeft een gelukkig eind.)

Tim kent een Joep. Een boek met de naam van iemand die je goed kent, dat is altijd een goede binnenkomer. En Tim blijft ook nog eens vaak in zijn woorden hangen. Heel herkenbaar dus, dit boek.

Op de CD bij dit boek waarin het wordt voorgelezen/nagespeeld. Daar heb ik expres nog niet naar geluisterd, omdat ik bij eerdere boek-CD’s heb gemerkt dat ik zelf dan op dezelfde manier ga voorlezen. En ik vind het nou net zo heerlijk om zelf bèh-bèh-bèh-bèh-bèh voor te lezen.

Tims topboeken volgens Mevrouw Kinderboek

Ach, wat ben ik een gelukkige voorlezer geweest de afgelopen weken. Ik kan me prima vinden in Tims topboeken! Nog een ander mooi prentenboek:

Api leert zwemmen Tineke van der SteltApi leert zwemmen

auteur/illustrator: Tineke van der Stelt
leeftijd: vanaf 4 jaar

Op een nacht droomt Api dat hij van een rots in de rivier springt en zo wegzwemt. Hij weet het dus zeker: hij kan zwemmen! De volgende ochtend springt hij juichend het water in. Gelukkig is zijn vriend Das er ook, kan die hem mooi uit het water vissen. Daarna wil Api weigert Api naar het water te gaan. Hij leert toch nooit zwemmen. Maar Api is ook bang de vriendschap met Das te verliezen als hij nooit meer in de rivier komt spelen. Gelukkig blijkt Das een geduldige zwemmeester te zijn!

Tim zit op zwemles en vindt dat geweldig. Ik geloof niet dat hij ooit bang is geweest voor water (ik des te meer vroeger ). Ik geniet van de prachtige illustraties, hij van het verhaal over vriendschap en het leren van al die rare zwemslagen (leert er trouwens ooit nog iemand op het droge zwemmen?).

Tineke van der Stelt illustreerde ook Het grote voorleesboek van de winter (tekst: Selma Noort).

De topboeken van Tijmen (8 jaar)

Tijmen had een heel duidelijke leesvoorkeur de afgelopen weken. Alle boeken gingen over zijn favoriete onderwerp: dieren.

De geillustreerde dierenencyclopedieLannoo’s geïllustreerde Dierenencyclopedie

De Dierenencyclopedie hebben we al eens aan hem voorgelezen. Nu leest hij het nog eens “dunnetjes” over. Af en toe las hij er een ander boek doorheen, om daarna weer snel terug te keren bij zijn geliefde encyclopedie. Gewoon, van de eerste tot en met de laatste bladzij.

Een encyclopedie kun je ook op een andere manier lezen. Hoe? Hier krijg je tips!

Leeuwenkuil-serie

auteur: Paul van Loon
illustrator: Hugo van Look

Leeuwenroof Paul van Loon Hugo van LookIk grap wel eens dat het Paul van Loon-city is bij ons thuis. Na De Griezelbus-serie en Dolfje Weerwolfje-serie is nu de Leeuwenkuil-serie aan de beurt. Meneer Kinderboek was helemaal verbaasd toen hij erachter kwam dat deze boeken ook door Paul van Loon zijn geschreven. Waar was de volle maan, de bloeddoorlopen ogen, het wolvengehuil? Nou, wolvengehuil is er nog wel in te vinden.. Dat krijg je ervan als je een serie laat plaatsvinden in een dierentuin. Trouwens, de volle maan ook. Want hoofdpersonen Daniel en Suzina overnachten graag in hun geliefde boomhut en maken dan nachtelijke avonturen mee, met de dieren in een schitterende bijrol.

Leeuwenroof heeft hij intussen vijf keer gelezen. Het eerste boek, Paniek in de Leeuwenkuil, zou ook wel eens die kant uit kunnen gaan…

De topboeken van Mevrouw Kinderboek

troep Ilse Bos Linde FaasTroep

auteur: Ilse Bos
illustrator: Linde Faas
leeftijd: vanaf 9/10 jaar

Pola woont met een heleboel andere kinderen op een boot (Blauwtje). Haar moeder is altijd op wereldreis, om haar vader te vinden. Waar de ouders van de andere kinderen zijn, tja? Ze zijn bij hun ouders weggelopen of door hen in de steek gelaten. Maar he, wie heeft nou ouders nodig? De kinderen redden het prima samen. Helaas denkt mevrouw Wijfjes van het Zorgbureau daar anders over. En dat geeft veel problemen. Gelukkig zijn er ook nog volwassenen om te helpen, ook al zijn ze zo gek als een deur en moeten zij soms juist door kinderen geholpen worden. Ergens tussen zoektochten naar vaders, opduikende duikboten, mannen die liever in de kruipruimte zouden leven, ondergelopen metrotunnels en instortende stadskades gaat het toch vooral om een onbedoeld avontuur en de zelfredzaamheid van kinderen.

Dit debuut sprankelt en sprinkelt, is een fantasievolle mengeling van soort van realistisch met soort van fantasy. Ik ben gek op de illustraties van Linde Faas, ze passen ook nog eens fantastisch bij dit boek.

Linde Faas illustreerde ook de boeken over Vlo en Stiekel (tekst van Pieter Koolwijk).

hotel de grote l sjoerd kuyperHotel de Grote L

auteur: Sjoerd Kuyper
leeftijd: ?

Ach, dit boek heeft al veel aandacht gehad.. Ik wilde alleen maar even zeggen dat ik dat terecht vind. 🙂 Misschien is het verhaal intussen al bekend. Kos en zijn zussen moeten het familiehotel runnen als hun vader een hartaanval heeft gekregen. Niemand mag weten dat een stel “kinderen” nu de zaak runnen, zeker hun vader niet. Want de beloofde plaatsvervanger via de verzekering kan niet komen (er is helemaal geen verzekering meer, het hotel blijkt bijna failliet). Over haat-liefde tussen broers en zussen, hoe verschillend ze de dood van hun moeder een paar jaar daarvoor verwerken, bang zijn ook je vader te verliezen, al dan niet je schouders eronder zetten en doen wat onmogelijk lijkt en nog veel meer verwarrende emoties en gebeurtenissen. Grappig. En de taal!

Dit is nou zo’n boek waar ik geen leeftijd aan kan koppelen. Op grond van de (leuke!) voorkant: vanaf 10 jaar? Ik ken ook kinderen van 9-10 jaar die het boek lezen of voorgelezen krijgen. Op grond van het boek: vanaf 12 jaar, 14 jaar? Ook die jongeren ken ik. Zeg het maar. Of nee, doe maar gewoon allemaal.

cinder marissa meyerCinder

oorspronkelijke titel: Cinder
serie: De Lunar chronicles, deel 1
auteur: Marissa Meyer
vertaler: Sandra C. Hessels
leeftijd: vanaf circa 14/15 jaar

Dit boek kreeg ik getipt omdat ik bezig was met sprookjesbewerkingen. Het sprookje is zo goed verwerkt in Cinder, dat ik het waarschijnlijk niet eens gezien zou hebben (nou ja, de titel is wel opvallend natuurlijk). Gewoon een heerlijke Young Adult dat zich in een toekomst afspeelt waarin er mensen op de maan wonen, robotten met mensachtige trekjes zijn en cyborgs, zoals Cinder zelf (meer techniek dan mens, volgens haar stiefmoeder).

Fijn is de mengeling van een vreemde wereld met de (helaas) herkenbare menselijke tragiek van alle tijden: een dodelijke ziekte, niet geaccepteerd voelen om wat je bent, haat/liefde tussen (stief)zussen (om over stiefmoeders maar te zwijgen), moeten kiezen tussen je eigen belang en dat van een grote groep en natuurlijk (want anders zou het geen young adult zijn, toch?) een (on?)mogelijke liefde.

Verder lezen

De topboeken van januari-februari 2014
De topboeken van najaar 2013
Zie ook de eerdere verzamelberichten met alle gelezen boeken.
Ook leuk: kinderen vertellen over hun lievelingsboeken

2 Reacties op “De topboeken van maart-april 2014

  1. Wat ben ik toch blij met je blog! Elke keer als een boek me aanspreekt reserveer ik het bij de bibliotheek en weet ik dat ook ik weer kan genieten van het voorlezen. Mijn zoon en ik hebben op deze manier samen al heel veel leuke boeken gelezen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s