Drie stoere prentenboeken

Tim (4 jaar) is gek op actie en avontuur in boeken. Tijmen (8) heeft er ook geen bezwaar tegen. Als we Tim zo’n prentenboek voorlezen, kun je er zeker van zijn dat hij erbij komt zitten. Gezellig. Lekker samen lezen over pistolen, cowboys en indianen en verdedigingswapens (of zijn het aanvalswapens?) maken. Klinkt gewelddadig, maar valt reuze mee hoor. Prentenboeken met actie en avontuur blinken ook vaak uit in humor! Deze drie lazen wij de afgelopen weken en vinden we fijne aanraders.

Poten omhoog

auteur/illustrator: Catharina Valckx

Poten omhoog (Catharina Valckx)Een paar jaar geleden stond het kinderboekenvak op zijn achterste benen: een prentenboek met een pistool op de voorkant, dat kan toch niet? Toen won Poten omhoog! ook (onder andere) nog de Kinderboekwinkelprijs. 

Even ter info: op de voorkant staat een kleine hamster met inderdaad een pistool in zijn hand! Hij richt hem op een worm, die heel bang kijkt. Bedreigend? Nou, poeh! Lees je verder, dan merk je dat het boek eigenlijk meer gaat over aardig zijn en vrienden maken. Want Billy, die kleine hamster, was veel te aardig volgens zijn boevenvader. Daarom gaf die boef Billy de opdracht een dag iedereen de stuipen op het lijf te jagen met een pistool. En wat doet Billy? Vrienden maken! Maar aan het eind van die dag, als het echt nodig is…

Agressief dan wel aardig zacht prentenboek: zeker is dat het erg in de smaak viel bij Tim (4 jaar) en Tijmen (8 jaar). Het pistool is de trigger, lekker met je vrienden spelen en de held zijn doen de rest.

Zie ook de online recensies op:

Kinderboekenpraatjes | Leesfeest | Pluizer | Bas Maliepaard / Trouw

Kimmie Cowboy

auteur: Marjet Huiberts
illustrator: Noëlle Smit

kimmie cowboyKijk die woest brullende beer (wolf, volgens Tim) op de voorkant van dit prentenboek! Reken maar dat Kimmie Cowboy hem wel aankan. Net als een gemene veedief, een indiaan op oorlogspad… Misschien verwachtten mijn jongens meer schieten en achtervolgen van een cowboyboek, maar er zijn lekker veel stoere dingen te bekijken. De teksten lezen geweldig voor, dus voor deze voorlezer was het ook een groot plezier!

(Trouwens, dat Kimime een meisje is, vinden Tim en Tijmen dit keer niet erg. Volgens mij dringt het niet eens tot ze door.)

Illustrator Noëlle Smit associeer ik met vrolijke, fel gekleurde illustraties. Hier heeft ze meer kleuren van de aarde gekozen, dat past beter bij dit stoere boek en is ook heel mooi!

Zie ook de online recensies op:

Pluizer | Bas Maliepaard / Trouw | kinderboekenblog | coole suggesties | elke dag een nieuw verhaal | Leespluim

Vind je boeken over indianen leuk? Bekijk dan ook de blog Indianenverhalen! Kinderboeken over indianen.

Billy de kip

auteurs: Marcel van Driel en Jeroen Schipper
illustrator: Jort van der Jagt

Billy de kip Marcel van Driel Jeroen Schipper Jort van der JagtAls je dan toch in Western-sfeer bent, pak dan ook Billy de kip erbij. Houdt je kind meer van ontdekken en uitvindingen maken? Of spelen met robotten? Ook dan is dit een perfect prentenboek.

Het kuiken Billy de kip (toch meer een haan in wording, trouwens) is met zijn zusjes op de vlucht voor een vos. Terwijl zijn zusjes geen gevaar meer zien, is Billy steeds bezig met de verdediging: hij bouwt een hek, een vuist op een veer, een oorlogsmachine… Steeds gekker en groter worden de uitvindingen, tot die zich tegen hem keren. Dan weet hij hulp te regelen uit onverwachte hoek…

Zie ook de online recensies:

Juf Maike | Kinderboekenpraatjes | Leesfeest | Bezeten Boeken | JaapLeest

Meer spannende boeken

Houdt je kind van spanning en sensatie? Hier vind je meer boekentips:

Gevaar!
Monsters
Superhelden
Indianenverhalen! Kinderboeken over indianen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s