O nee! Niet weer dat boek! (1)

“Voorlezen!” Je kind duwt een boek in je handen. Voorlezen is leuk. Voorlezen is belangrijk. Maar soms is “voorlezen” het laatste woord dat je wilt horen. Bijvoorbeeld als je al weet met welk boek je kind is komen aanlopen (of kruipen) zonder dat je naar het boek hoeft te kijken. Herhaling schijnt goed en leerzaam te zijn voor je kind. Soms hebben kinderen dat wel erg goed door. Vooral peuters en kleuters zijn er sterk in.

Heeft jouw kind een lievelingsboek waaruit je snurkend kunt voorlezen? Komt de tekst je neus uit maar lukt het je niet je kind van dit boek “af te slaan”? Lees dan verder voor tips om het voorlezen leuk te houden!

Ouders krijgen vaak eerder genoeg van een voorleesboek dan hun kind. Bij Meneer Kinderboek is dat na ongeveer duizend keer. Bij mij is dat punt ietsje eerder bereikt. Omdat zowel Tim als Tijmen venijnig aan bepaalde boeken blijven hangen, heb ik een paar voorleesvariaties ontwikkeld. Misschien heb jij er ook iets aan. (En mocht dat niet zo zijn, houd dan Mevrouw Kinderboek in de gaten. Over een paar weken geef ik tips hoe je kind tot een ander boek kunt verleiden.)

Het gaat voorbij

planesAlles is een fase. Ook lievelingsboeken. Ja, soms is dat moeilijk om te geloven. Zo lazen we Tim (nu 4 jaar) weken lang voor uit het boek Planes. Geen enkel ander boek wilde hij, terwijl het niet echt een lekkere voorleestekst is. Leuker vonden we Mijn leukste vroemtuigenboek van Richard Scarry. Momenteel zijn het drie Lego Ninjagoboekjes. Lees deze blog als je heel graag wilt weten wat dit voor verslavende boeken zijn.

Ja, je leest het goed: er zijn dus meerdere boeken die wekenlang zijn voorgelezen. Dus wees gerust, ook dit boek gaat voorbij. En dan op naar het volgende lievelingsboek!

Probeer eens een ander stemmetje

Lees jij met stemmetjes voor of juist niet? Bij mij wisselt dat per boek. Hoe beter ik het boek ken, hoe meer ik stemmetjes gebruik. Erg origineel zijn die stemmetjes meestal niet. Papa Beer klinkt als een brombeer, klaar. Als ik een boek echt al heel vaak heb voorgelezen, verzin ik wel eens een andere stem. Dan is Papa Beer een avondje verkouden. Of verlegen. Of hij praat opeens heel snel of hij slist (misschien is hij tanden aan het wisselen?).

Let op andere details

Mijn leuk vroemtuigenboek (Richard Scarry)Elke keer dat je voorleest kunt je op andere dingen letten. Kijk eens naar een bepaald kleur. Wat is allemaal bruin? Of misschien is er iets bijzonders met kleding. Hé, deze bouwvakker heeft een helm en die niet! Misschien kun je de aandacht richten op dieren, het seizoen, het verkeer, gezichtsuitdrukkingen en emoties (kijkt hij hier blij?). Of je gaat samen tellen. Hoeveel vieze sokken liggen er op de grond?

Volg een andere verhaallijn

In illustraties zie je soms nog een verhaallijn, die niet in de tekst staat. Misschien beleeft het huisdier van de hoofdpersoon zijn eigen avontuur. Maakt hij/zijn ongeveer hetzelfde mee als de hoofdpersoon, of is het juist een heel ander verhaal?

Bij Mijn leukste vroemtuigenboek deden we dit voortdurend. Dat is toch al te dik om helemaal voor te lezen, dus per keer kozen we andere bladzijdes uit (hoewel sommige al snel favoriet en dus “verplicht” werden, zoals de wedstrijd van racewagens). Elke keer volgden we een ander personage. Vera de agent was populair, maar we lazen ook vanuit de gemene racewagen, de kleine repareermuis en de familie Varken.

Laat je kind “voorlezen”

kai ninjagoJe kind kent het verhaal net zo goed als jij. Kan je kind jou een keer “voorlezen”? Knap hoor! Of als dat nog wat hoog gegrepen lijkt: misschien weet hij het laatste woord van de zin? Of kan hij vertellen wat hij op het plaatje ziet?

Meer tips?

Heb jij ook eens heel vaak uit een boek moeten voorlezen? Hoe vond je dat? Ging je ook varieren in voorlezen? Hoe deed je dat?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s