De topboeken van januari-februari 2014

De afgelopen maanden hebben we weer heel wat boeken gelezen. Prentenboeken voor Tim (4 jaar) (nou ja, zijn eigen favorieten zijn eigenlijk geen prentenboeken) en leesboeken voor Tijmen.

De topboeken van Tim (4 jaar)
De topboeken van Tijmen (8 jaar) volgens Tijmen, Meneer Kinderboek en Mevrouw Kinderboek
De topboeken van Mevrouw Kinderboek

De topboeken van Tim (4 jaar)

kai ninjagoTim: Ninjago! (Zie hier meer over de boeken van Lego Ninjago.)

Meneer Kinderboek: “Uh, Ninjago? Heb ik dan nog iets anders voorgelezen?”

Mevrouw Kinderboek: Ik had andere favorieten. Bijvoorbeeld Pas op! Dit boek bijt! en De krokodil die niet van water hield. Over dat laatste prentenboek verschijnt binnenkort een eigen blog.

De topboeken van Tijmen (8 jaar)

Vorige keer dat ik Tijmen naar zijn favoriete boeken van de weken daarvoor vroeg, kwam hij er zelf niet uit. Ik ben wel tevreden over het besluit toen de boeken te noemen die hij heeft herlezen. Vooral omdat hij ook de afgelopen weken een paar boeken heeft herlezen.

Dit waren de topboeken volgens Tijmen:

TijmenDe pizza-spion

auteur: Anna Woltz
illustrator: Els van Egeraat

Wat doe je als de grootste concurrent (en vijand!) van je vader een succesvolle onderneming start? Spioneren natuurlijk! Misschien kun je je vader wel helpen met informatie. Of de boel saboteren. Dat doet Finn in De pizza-spion. Zijn vader heeft een pizzeria en daardoor weet Finn alles van pizza’s. Dus als de concurrent een fantastisch plan heeft (waar Finns vader alleen maar bozer van wordt), gaat Finn spioneren. Hij wordt pizza-tester. Maar dat is gevaarlijker dan hij tevoren had bedacht!

Mees Kees; Een pittig klasjeMees Kees; Een pittig klasje

auteur: Mirjam Oldenhave
illustrator: Rick de Haas

Lange tijd wilde Tijmen niets horen van Mees Kees. Waarom? Geen idee! Misschien had hij iets gehoord van vriendjes van klasgenoten? Hij wilde ook al niet naar de Mees Kees-film. (Waarom? Ook geen idee! Hij was in elk geval een van de weinigen in Nederland die >niet wilde.)

Toch mocht ik een keer gaan voorlezen over de stagiare-meester die opeens een heel pittig klasje moet gaan lesgeven. Zie trouwens deze blog waarin Hilde meer vertelt over dit boek. Tijmen ging al heel snel overstag. Op school ging hij de andere delen van de Mees Kees-serie lezen. Vurig hoopte Tijmen dat hij ook eens zo’n meester zou krijgen. En wat denk je? Krijgt hij bij zijn naschoolse activiteit een meester die Kees heet. Ha! Binnenkort gaan ze samen de film bekijken.

WeerwolfbendeDolfje Weerwolfje; Weerwolfbende

auteur: Paul van Loon
illustrator: Hugo van Look

Leuk dat Tijmen een boek leest dat ik zelf al een paar jaar geleden op Mevrouw Kinderboek besprak. Hij mocht het niet meteen lezen van me, omdat het een van de latere delen van de Dolfje Weerwolfje-serie is. Handig dus om eerst de andere delen te lezen! Aangezien Tijmen ons huis heeft omgebouwd tot Paul van Loon-City, was hij er nu aan toe.

Tijmens topboek volgens Meneer Kinderboek

Meneer Kinderboek: “De pizza-spion. Ik heb Tijmen veel voorgelezen de afgelopen weken. De pizza-spion van Anna Woltz vond ik spannend en grappig. Grappige bijwerking: Tijmens eetpatroon werd uitgebreid met pizza… Klinkt niet bijzonder? Nou, tot voor kort at hij alleen de korsten van pizza. Nu kun je hem met een pizza belonen. Om de haverklap roept hij dat hij een Pizza Nooduitgang wil.” (Nooit van gehoord? Dan moet je zeker De pizzaspion lezen!)

Tijmens topboeken volgens Mevrouw Kinderboek

Zelf vond ik De pizza-spion ook erg leuk om voor te lezen. Maar ik ben ook een groot fan van de Mees Kees-boeken. Kinderen vinden ze grappig, meer ervaren lezers doorzien de diepere (treurige) gronden. En dat allemaal met briljante dialogen en zonder enig melodrama. En inderdaad: zo’n meester wens je iedereen toe!

De topboeken van Mevrouw Kinderboek

Zie vooral ook mijn favoriete boeken bij Tim en Tijmen. Verder sprongen deze twee kinderboeken er nog uit:

waanzinnige boomhutDe waanzinnige boomhut van dertien verdiepingen

auteur: Andy Griffiths
illustrator: Terry Denton
vertaler: Edward van de Vendel
leeftijd: vanaf cirra 8 jaar

Dit boek had ik van Tijmen geleend (grappige ontwikkeling trouwens!). Het gaat over twee jongens die in een boomhut wonen, of eigenlijk meer in een boomkasteel, van jawel, 13 verdiepingen. Het is een van die boeken waarin de tekeningen/strips de tekst overnemen. Lees hier meer over het boek.

Ik vond het hilarisch. Ja, het is flauw. Maar zo grappig!

Intussen is er een tweede deel verschenen: De boomhut van zesentwintig verdiepingen. Die titel belooft wat voor een derde deel, binnen een paar jaar kennen heel veel kinderen de tafel van 13. (Waarom heb ik dat boek eigenlijk nog niet in huis?)

Saeculum PoznanskiSaeculum

auteur: Ursula Poznanski
vertaler: Esther Ottens
leeftijd: vanaf circa 14 jaar

In haar eerder verschenen boek Erebos gaat het om een computergame. In Saeculum speelt een ander soort spel de hoofdrol. Daar gaat het om een larp-spel waarin deelnemers de veertiende eeuw naspelen. Maar dan echt hè, dus niet zo flauw als in andere larps (aldus de deelnemers van Saeculum). In een bos, ver weg van de bewoonde wereld, bij een ruïne waar een oude vloek op rust…

Wauw! Dit boek had ik al een tijdje in huis, maar ik begon er maar niet aan. Een beetje zoals je een fantastisch toetje maar uitstelt, omdat het anders te snel op zal zijn. Het voordeel van boeken boven toetjes: je kunt er nog een keer van genieten. Ik ben geen herlezer, maar dit boek wil ik wel herlezen. Ik ben zo benieuwd of ik andere aanwijzingen oppik, nu ik het einde weet!

Verder lezen

De topboeken van najaar 2013
Zie ook de eerdere  verzamelberichten met alle gelezen boeken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s