Krokodil hackt sprookjesboek: Pas op! Dit boek bijt!

kinderboek: Pas op! Dit boek bijt! (Nick Bromley & Nicola O’Byrne) | hilarisch prentenboek dat geweldig voorleest | opgenomen in de Prentenboek Top Tien 2015 | vanaf 4 jaar
doetips: acterend voorlezen, gekke krokodil tekenen, letters lezen, sprookje voorlezen, krokodillen op Pinterest

Er was eens, lang geleden, een moederend met drie schattige babyeendjes en een… Wacht eens even! Wat is dat? Ik wou je het sprookje van <i>Het lelijke eendje</i> voorlezen, maar daar in de hoek zit iets wat niet in dit boek thuishoort!


Pas op! Dit boek bijt!Tja, er zit een krokodil in dit sprookje en dat is slecht nieuws. Hij begint de letters op te eten, hij moet gewoon stoppen! Maar hoe krijg je een krokodil uit een boek? In slaap wiegen? Eruit schudden? Het werkt allemaal niet, maar gelukkig vindt de krokodil zelf een oplossing.

Dit boek leest heerlijk voor. Je gaat vanzelf een beetje acteren. Voor je het weet, sla je verschrikt je hand voor je mond terwijl je gilt: “Pas maar op! Straks bijt hij in je vinger!” Of fluister je: “Oké, laten we de bladzijde heel, heel voorzichtig omslaan…” Geweldig.

Ook leuk: dit prentenboek speelt met het idee van een boek. Een boek schudden of juist heen en weer wiegen in de hoop dat er iets in het boek gebeurt, dat associeer ik meer met een prentenboek-app dan met een boek. Dat maakt het juist zo leuk. Het werkt ook. Tim en Tijmen zingen enthousiast en keihard “Slaap, krokodil, slaap”. Bij de laatste zin is Tim wel wat ongerust: “Ik ben benieuwd waar hij nu naartoe gaat…” Angstig speurt Tim onder onze tafel.

Doetips

Acterend voorlezen

Hou je van voorlezen met stemmetjes, een beetje toneelspelen? Dan is dit boek een inkoppertje. Je kunt lekker voorlezen zoals het boek het voorschrijft: doe alsof je zelf ook verbaasd bent dat je verhaal wordt onderbroken door de krokodil, schudt de krokodil eruit (lukt het je kind wel?) en probeer (sssst!) hem in slaap te brengen….

Gekke krokodil tekenen

Maak een tekening van een krokodil (of neem een kleurplaat) en versier die op een zo gek mogelijke manier, net als in net boek. Maak die krokodil maar lekker belachelijk, dan is hij ook minder eng.

Letters lezen

Voor kleine lezertjess: welke letters heeft de krokodil opgegeten? Welke woorden hadden er moeten staan? Ziet je kind de letters wel op andere plekken in het boek?

Sprookje voorlezen

Kent je kind het verhaal van het lelijke jonge eendje? Er zijn talloze sprookjesboeken van Andersen en/of van alleen dit sprookje. Voorlezen maar! 🙂

Krokodillen op Pinterest

Gek op krokodillen? Bekijk dan de tips over krokodillen op Pinterest. Links naar informatie over krokodillen, knutseltips en kleurplaten.

Recensies

Online recensies over Pas op! Dit boek bijt!:

Kinderboekenpraatjes | JaapLeest | Pluizer | Pluizuit | Vertel Eens | Trouw/Bas Maliepaard | Kidslog | Coole suggesties

Recensies (in het Engels) over het oorspronkelijke boek Open very carefully; A book with bite:

There’s a Book | The Bookbag | Kirkus | Publishers Weekly | Kids’ Book Review

Doe- en speeltips: Candlewick (in het Engels)

Over dit kinderboek

titel: Pas op! Dit boek bijt!
oorspronnkelijke titel: Open very carefully; A book with bite
auteur: Nick Bromley
illustrator: Nicola O’Byrne
uitgeverij: Gottmer, 2013
isbn: 9789025755003
aantal pagina’s: 32
leeftijd: vanaf circa 4 jaar
bekroond: opgenomen in de Prentenboek Top Tien 2015

Meer lezen

Ik zou wel een kindje lusten
Krrrr…okodil!
krrrr... okodil catherine rayner  Ik zou wel een kindje lusten (Sylviane Donnio & Dorothee de Monfreid) | grappig prentenboek over een hongerige krokodil

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s