Tips: verhalenbundels voor kinderen

Hm, 14 februari, wat is daar ook alweer mee? Juist! Het is Korte Verhalendag, onderdeel van de Week van het Korte Verhaal (Linnaeus Boekhandel is daarvan de initiatiefnemer, maar er doen meer boekhandels aan mee).

Kinderen verhalen voorlezen is geweldig. ’s Avonds kiezen Tim (4 jaar) en Tijmen (8 jaar) zelf hun voorleesboek. Als het even kan, lees ik overdag graag een prentenboek of een verhaal aan ze voor (en dan kies ik :-). Overdag gaat het voorlezen wel een beetje tussen de bedrijven door. Daarom zijn korte verhalen zo fijn: ze zijn goed te behappen. En heb ik de dag erna (of een paar dagen erna..) weer tijd, dan is het boek, de stijl, de personages en/of het onderwerp al herkebaar.

Met deze verhalenbundels had ik laatst succes:

Moffel en Piertje-serie

Moffel en Piertje vieren sinterklaas kerstauteur: Lieneke Dijkzeul
illustrator: Doesjka Bramlage

Laatst las ik Moffel en Piertje vieren sinterklaas / kerst voor aan Tim en Tijmen. Dat was grappig voorlezen. Het was voor Tim (4 jaar) bedoeld, maar Tijmen kroop naast me op de bank terwijl Tim doorging met spelen (maar stiekem toch meeluisterde). Hier lees je er meer over.

In februari vertellen over een sint- en kerst-boek is wat gek, maar er zijn meer bundels over het vriendenduo Moffel (de mol) en Piertje (de worm):

Net nieuw: Moffel en Piertje en het grote taalavontuur (auteur: Jørgen Hofmans, illustrator: Doesjka Bramlage) om voor te lezen maar ook samen te lezen met redelijk beginnende lezers.
Moffel en Piertje (auteur: Lieneke Dijkzeul)
Moffel en Piertje durven alles (auteur: Lieneke Dijkzeul)

De sprookjesverteller

sprookjesvertellerauteur/illustrator: Thé Tjong-Khing

Ik ben helemaal blij als ik een verhalenbundel vind die ik tegelijk aan Tim (4) en Tijmen (8) kan voorlezen. Met vier jaar leeftijdsverschil (en een heel verschillende concentratieboog 🙂 is het nog een uitdaging daar geschikte verhalenbundels voor te lezen.

Als het om samen voorlezen gaat, was De sprookjesverteller dé superhit. Tijmen kende nog maar weinig sprookjes (weet je nog, Dat boek is te eng?). Voor Tim zijn sprookjes ook nieuw. Ze vonden de sprookjes en illustraties van Thé Tjong-Khing geweldig.

Zelf vond ik de vertelstem heel fijn. Je hoort de verteltraditie in de verhalen terug. Hij kiest ook niet altijd voor het meest bekende einde. Zo word je weer eens met je neus op de feiten gedrukt: er bestaan meerdere versies van een sprookje en een verteller mag best eens iets veranderen of toevoegen aan zo’n bekende verhaallijn.

Er zijn meerdere sprookjesbundels verschenen van Thé Tjong-Khing (met deels dezelfde sprookjes):
De kleine sprookjesverteller
Meer verhalen van de sprookjesverteller
De dertig mooiste verhalen van de sprookjesverteller

Lang geleden…

lang geleden arend van dam alex de wolfondertitel: De geschiedenis van Nederland in vrijtig voorleesverhalen
serie: vijftig voorleesverhalen
auteur: Arend van Dam
illustrator: Alex de Wolf

Verhalen kunnen ook een fijne introductie zijn van een onderwerp. Tijmen was altijd wel geïnteresseerd in geschiedenis. Je weet wel, dinosaurussen en de oertijd en zo. Zijn repertoire van de Nederlandse geschiedenis breiden we nu langzaam uit door filmpjes van Klokhuis maakt geschiedenis én de historische verhalenbundel Lang geleden… van Arend van Dam en Alex de Wolf. (En zo leer ik ook eens wat bij…)

De verhalen in Lang geleden zijn een combinatie van non-fictie en fictie. Het is alsof iemand naast je staat en je vertelt wat hij weet van Karel de Grote of Rembrandt. De illustraties trekken je het verhaal in. Daarom kwam Tim toch ook regelmatig kijken, vooral naar de tekeningen met wapens… Tijmens interesse begon in eerste instantie ook bij de vechtverhalen, bijvoorbeeld de verhalen over Vikingen. Het is leuk te zien dat hij de rest nu ook wil horen!

Andere verhalenbundels van Arend van Dam in de Vijftig voorleesverhalen-serie zijn onder andere:
In een land hier ver vandaan; De hele wereld in vijftig voorleesverhalen (illustraties: Alex de Wolf)
Overal en ergens; Op reis door Nederland in vijftig voorleesverhalen
Een hele kunst; Nederlandse kunstenaars en hun werk in vijftig voorleesverhalen
Voorbij de horizon; Op reis door Europa in vijftig voorleesverhalen
Nu of ooit; De rechten van het kind in vijftig voorleesverhalen (illustraties: Alex de Wolf)

Kortere bundels:
Avé, Caesar; verhalen over de Romeinen in Nederland (illustraties Georgien Overwater)
Leve de Koning! Verhalen over prinsen en prinsessen Van Oranje (illustraties Georgien Overwater)
Ridders en kastelen… (illustraties: Alex de Wolf)

Meer lezen

Op de site staan nog meer verhalenbundels.

Zelf hebben we deze verhalenbundels nog op het programma staan voor de komende maanden.

Het grote Rijksmuseum voorleesboekOver engelen, goden en heldenRidders, dino's en piraten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s