Een prentenboek als kraamcadeau

Vraag: “Ik zit midden in een geboortegolfje. Veel vrienden krijgen een kind. Ik wil graag boeken als kraamcadeau geven. Weet jij een mooi boek?”

Mevrouw Kinderboek: “Wat leuk! Heb je al eens eerder een boek gegeven als kraamcadeau?”

Kraamcadeau-gever: “Rupsje Nooitgenoeg van Eric Carle, echt zo’n prentenboekklassieker, Jij bent de liefste met lieve gedichten van Hans en Monique Hagen en tekeningen van Marit Törnqvist en Raad eens hoeveel ik van je hou van Sam McBatney en Anita Jeram. Weet jij nog een nieuw boek?”

De afgelopen jaren zijn er een paar nieuwe, bijzonder geïllustreerde prentenboeken verschenen over het krijgen van een kind (of broertje of zusje). Wat dacht je van deze?

Verrassing

verrassing mies van houtauteur/illustrator: Mies van Hout

Prachtig prentenboek in de stijl van Vrolijk en Vriendjes. Dus felle kleuren op zwart papier. Steeds een tekening met een woord/emotie. Dit keer gaat het om moederlijke (en vaderlijke?) gevoelens voor je kinderen. Dus van verlangen tot verwonderen en van troosten tot genieten.

Benieuwd hoe dit boek eruit ziet? Op de site van Mies van Hout staan een paar pagina’s.

Ik ben niet klein

Ik ben niet klein Schneider Wilsonauteur: Stephanie Schneider
illustrator: Henrike Wilson
vertaler: Jesse Goossens

Soms voelt een kleuter zich nog zo klein. Nee, ik bedoel dat hij zich al zo groot voelt, maar dat anderen (zijn ouders) dat soms maar niet begrijpen. Dat overkomt Tembo:

”Ik mocht vandaag alweer niet met de grote olifanten in het diepe,” moppert Tembo. “Ik ben altijd de kleinste! Ik heb er genoeg van.”

Dat zo’n groot dier zich ook klein kan voelen. Tim (4 jaar) kan het niet geloven. Herkenbaar is het wel voor hem. Een keer per week vraagt hij me wanneer hij groter zal zijn dan Tijmen (8 jaar). Elke dag probeert hij te bewijzen dat hij ook een grote jongen is.

Tembo de olifant probeert ook de aandacht te trekken van zijn grote soortgenoten. Hij bedenkt zelfs een hele show (ik zeg niets, maar iets met meloenen en een tijger). Maar helaas… de olifanten komen niet. Maar dat blijkt een heel goede reden te hebben. Een reden waardoor hij tot zijn opluchting niet meer de kleinste is.

Ken je de andere prentenboeken geillustreerd door Henrike Wilson, bijvoorbeeld Lotje over een eigengereid schaap? Ik ben niet KLEIN lijkt daar op. De schilderstijl is dezelfde en het grote formaat ook.

Bekijk een paar bladzijdes uit Ik ben niet klein.

Takkenkind

Takkenkind Dendoovenauteur/illustrator: Gerda Dendooven

Een bijzonder verhaal met bijzondere illustraties: Takkenkind. Een sprookje met Russische uitstraling, met veel bontjassen.

Op een koude winternacht, zo’n nacht waarop het ijs op dekens groeit en voeten naar warmte zoeken, schoot een vrouw plotseling wakker.
“Ik wil een kind,” zei ze tegen haar man. “Ik wacht al zo lang, ik wil het nu en wel meteen.”
“Komt in orde, lieve schat,” antwoordde haar man, “morgen bedenken we een plan.” Hij draaide zich om en sliep verder.

Daar neemt de vrouw geen genoegen mee. Ze kan niet langer wachten op een kind. En dus stapt – tot verbazing van de vrouw – de man uit bed en vertrekt hij de vrieskou in. Hij gaat een kind zoeken. Maar dat valt nog niet mee. Wat voor kind wil zijn vrouw eigenlijk?

Winnaar Zilveren Palet.

Zondag

Zondag Aakeson Erikssonauteur: Kim Fupz Aakeson
illustrator: Eva Eriksson
vertaler: Edward van de Vendel

“Mama krijgt een baby,” vertelde Thomas aan zijn vriend Ole. “Ik krijg een broertje of een zusje.”
“Aha,” zei Ole, op een bijzondere manier.
“Wat bedoel je met aha?” vroeg Thomas.
“Je weet wel,” zei Ole.

Thomas weet helemaal niet wel. Maar een beetje bang is hij wel. Houden papa en mama nog wel van hem? Elke dag leert hij iets nieuws over baby’s, en op zondag leert hij het allerbelangrijkste…

Winnaar Zilveren Griffel.

Verder lezen

Een heel ander boek kan natuurlijk ook! Bijvoorbeeld als er oudere broers of zussen zijn. Misschien vind je een goede tip via de pagina Zoek je boek.

kinderboekentips over vadersmoederdag Kinderboekentips over moeders

3 Reacties op “Een prentenboek als kraamcadeau

  1. Dag Jennifer,

    Wat fijn deze titels. Heb ik weer ideetjes om aan mijn kleinzoon te geven. Hij is nu 1/2 jaar.

    Groetjes, Lisette Dumoulin

    Verstuurd vanaf mijn iPad

  2. Als ik verneem dat vrienden een kindje verwachten geef ik hen vaak het prentenboek ‘Mannetje & Vrouwtje krijgen een kind’ cadeau. Brigitte Minne schreef een gevoelig verhaal over de verwachtingen en dromen die de aanstaande ouders hebben en hoe het kindje zijn eigen persoonlijkheid heeft, die voor de ouders uiteindelijk ‘precies goed’ is. De illustraties van Kaatje Vermeire zijn prachtig!

  3. Bij ons was ‘Wat moeten we doen met de boehoebaby’ van Cressida Cowell en Ingrid Godon een succes. Niet diepgaand of filosofisch maar wel erg grappig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s