De topboeken van najaar 2013

Vorig jaar kon je op deze site precies zien wat Tim (nu 4 jaar) en Tijmen (nu 8 jaar) lazen. Een paar keer verschenen er op Mevrouw Kinderboek verzamelberichten met alle gelezen boeken van de weken daarvoor. De komende tijd ga ik het anders doen. Elke maand (of misschien twee maanden) laat ik zien welke kinderboeken het meest in de smaak vielen. Te beginnen met de boeken die we lazen in de periode oktober – december. Dat is een flinke periode, dus als we hebben nogal wat topboeken met jullie te delen!

De topboeken van Tim (4 jaar) volgens Tim, Vader Kinderboek en Mevrouw Kinderboek
De topboeken van Tijmen (8 jaar) volgens Tijmen, Vader Kinderboek en Mevrouw Kinderboek
De topboeken van Mevrouw Kinderboek

De topboeken van Tim

Mijn leuk Vroemtuigenboek

Mijn leuk vroemtuigenboek (Richard Scarry)ondertitel: Over auto’s, busjes, vrachtwagens en alles wat rijdt
auteur/illustrator: Richard Scarry

Dit boek heeft al eerder op de site gestaan, omdat Tim het zo leuk vond. Het blijft maar populair! Een paar weken lang wilde Tim niets anders. Het is een groot, dik prentenboek, vol met gekke voertuigen. De chauffeurs zijn dieren. Er zitten een paar verhaallijnen door het boek: familie Varken die naar het strand rijdt is de rode draad. Maar bij ons was ook “de gemene, snelle wagen” die achtervolgd wordt door de fietsende agent Vera erg populair. Een favoriete pagina: de wedstrijd van de racewagens (en wie er dan wint!). Lekkende tankwagens zijn ook leuk, sowieso alle troep die de wagens weten te maken!

Het is een boek om uren in te kijken. Dan nog kun je nieuwe gekke voertuigen ontdekken. Sta niet gek te kijken als je een tandartswagen in de vorm van een tandenborstel ontdekt..

Planes

planesondertitel: Groot verhalenboek
auteur/illustrator:

Tim mocht zelf een boek uitkiezen in de Kinderboekenweek. Dat werd Planes. Wat mij betreft is het een typisch voorbeeld van een boek waar kleuters helemaal weg van kunnen zijn, terwijl de voorlezer het liever achter het behang plakt. Planes vertelt het verhaal van de film na. Hoeveel ruimte welke scene krijgt, is onevenwichtig (voor mij, ik heb de film niet gezien). En de tekst leest niet lekker voor: te lang en te plechtige woorden. Als je de film niet kent, kun je het verhaal eerst maar half volgen. “Gelukkig” heb ik het boek al zo vaak voorgelezen dat ik de plot nu kan dromen. Al snel vonden we onze eigen woorden bij elke bladzijde. Tim vond het prima. Als we maar genoeg aandacht besteedden aan de wedstrijden en alle verschillende vliegtuigen

Sinterklaas | prachtig en compleet kijk- en zoekboek | 3 t/m 8 jaarSinterklaas

auteur/illustrator: Charlotte Dematons

Tijdens de sinterklaasperiode was dit HET boek. Ik schreef al eerder over dit tekstloze prentenboek (zie hier). Tim vond het geweldig om te zien waar Sinterklaas woont en hoe het nou werkt met al die cadeautjes en de stoomboot. Vakliteratuur voor kleuters. 🙂

Lego Ninjago-serie

Sinterklaas bracht een paar Lego Ninjago-boeken het huis in. Cole is verreweg het meest favoriet, want die gaf Sinterklaas echt aan Tim. In het begin mochten we echt alleen maar Cole voorlezen. Maar nu mogen Kai en Jay ook (die eigenlijk van Tijmen zijn) en krijgen de voorlezers wat meer afwisseling.

Zie voor meer informatie over de boeken Ninja! Kinderboeken over de ninjawereld.

Tims topboeken volgens Vader Kinderboek

Mevrouw Kinderboek: “Vertel eens, Vader Kinderboek, wat vind je leuk om voor te lezen aan Tim?”
Vader Kinderboek: “Vader Kinderboek? Heet ik zo? Uh, nou, wat leuk is om voor te lezen hangt niet eens samen met de kwaliteit van het boek. Wel of er een klik is tussen Tim en het boek. Als Tim het leuk vindt, dan is het voorlezen leuk. Bij de boeken hieronder was dat zo.”

Mijn leuk Vroemtuigenboek

auteur/illustrator: Richard Scarry

Vader Kinderboek: “Het is een uitgebreid boek, dus we kunnen niet alles bekijken en voorlezen in een keer. Elke keer pik ik er een ander verhaallijn uit en die doe ik dan.”

Wil je meer weten over dit boek? Kijk dan bij De topboeken van Tim (hierboven).

Lego Ninjago-serie

Vader Kinderboek: “Met deze boeken doet Tim heel erg mee. Het liefst heeft Tim er de bijbehorende lego-poppetjes bij. Die voeren soms uit wat ik voorlees. Of Tim gaat hele verhalen over de ninja’s vertellen (waarbij het soms nog lastig is om aan voorlezen toe te komen). Soms breekt hij in mijn voorlezen en vertelt hij mij hoe het verhaal verder gaat, in de letterlijke woorden van het boek.”

Zie voor meer informatie over deze boeken bij Ninja! Kinderboeken over de ninja-wereld.

ik doe het lekker toch PraagmanIk doe het lekker toch!

auteur/illustrator: Milja Praagman

Vader Kinderboek: “Door dit prentenboek werd het gezelliger in huis. Elke keer als Tim eigenwijs en/of koppig aan het doen was, sloop ik naar hem toe en zei ik: ‘Ik doe het lekker toch!’ Dan moest hij meestal heel hard lachen.”

Zie de uitgebreide bespreking met doetips over Ik doe het lekker toch! Zie ook hieronder, bij Tims topboeken volgens Mevrouw Kinderboek.

Tims topboeken volgens Mevrouw Kinderboek

Ik doe het lekker toch!

auteur/illustrator: Milja Praagman

Mevrouw Kinderboek: Een koppige kleuterleeuw is al heerlijk herkenbaar, maar het einde van dit boek is helemaal prettig. Een koekje van eigen deeg voor Kleine Leeuw!

Zie de uitgebreide bespreking met doetips.

De kindereter

De kindereter mathilde stein mies van houtauteur: Mathilde Stein
illustrator: Mies van Hout

Een leuk en mooi geïllustreerd prentenboek, en ook nog eens spannend én grappig. Dat komt doordat de verhaallijn is omgekeerd. Een mensenetende reus ontvoert een meisje. Maar wie is de baas? Wie bedenkt de wildste plannetjes? Juist, het meisje. Het lijkt of ze helemaal geen gevaar ziet. Ze vindt het een groot, geweldig avontuur en heeft de grootste lol. Voor Tim was het toch nog te spannend, maar over een of twee jaar zal ik het zeker weer in huis halen. Dan kunnen we vast samen lachen om die domme reus en het slimme, dappere meisje.

Vind je “gevaarlijke boeken” leuk? Hier vind je meer kinderboeken over gevaar.

De topboeken van Tijmen

Mini-interview:

Mevrouw Kinderboek: “ Welke boeken vond je het leukst om te lezen?” Ik laat hem de lijst boeken zien die hij de laatste maanden heeft gelezen.
Tijmen: “Die, die, die, die, die, en die, die niet, die, die, die en die. En die ook.”

Tijmen kan niet kiezen. Er vallen maar een paar boeken af. Een enorme lijst boeken blijft over. Maar welke vond hij nou het aller- aller-, allerleukste? Hij weet het niet.

Een andere manier dan maar.

Mevrouw Kinderboek: “Als je een vriendje een boek cadeau zou doen, welk boek zou je dan geven?” Daar krijg ik wel antwoord op: Het geheim van de afgebeten vingers en De Griezelbus. (Hou jij ook van boeken vol gevaar, dan heb ik heel wat tips voor je.)

Nog een manier: welke boeken wilde hij meteen nog een keer lezen? Dat waren Leeuwenjacht, In de val en Vlo en Stiekel
<a name=”vingers”

Het geheim van de afgebeten vingers

het geheim van de afgebeten vingers kromhout van haeringenauteur: Rindert Kromhout
illustrator: Annemarie van Haeringen
avi 6/E4

Volgens mij wil hij dit aan een vriendje geven dat laatst heeft gelogen. Nou, dan jaagt Tijmen hem de stuipen op het lijf, vrees ik. Want in dat boek worden liegende kinderen (en volwassenen) flink afgestraft… Wie zijn hand in de mond van een speciaal beeld doet en liegt…

De mond is groot, je kunt er met gemak je hand in steken.
Maar kijk uit als je dat doet!
Vertel nooit een leugen met je hand in die mond,
want als je dat doet, worden je vingers afgebeten.
Tjak, en met die hand zul je nooit meer kunnen
schrijven.
Tjak, en je zult nooit meer kunnen wijzen.
In je neus peuteren.
Krabben als je jeuk hebt.
Je hond over zijn buik kriebelen.
Nooit meer.
Het is de MOND VAN DE WAARHEID.

De Griezelbus

De griezelbus 2 Paul van Loon Hugo van Lookauteur: Paul van Loon
illustrator: Hugo van Look

Het is duidelijk dat Tijmen van griezelen houdt. Hij las de afgelopen maanden de delen 2, 5 en 7. Hij wil ze allemaal aanraden aan zijn vriendjes. Welke het meest? Dat maakt hem niet uit.

Ik vind het een wonder dat Tijmen ze leest (althans, dat vond ik toen hij met het eerste deel begon). Is dit de jongen die moeite had met leren lezen? Die toen hij zes jaar was, een boek al snel te spannend vond? Nu kan het bijna niet griezelig genoeg!

Leeuwenjacht

leeuwenjacht prinsserie: Rugzakavontuur
auteur: Ruben Prins
illustrator: Els van Egeraat

Wauw, er is een leeuw gezien in een bos in de buurt! Sem gelooft er niets van, maar zijn zus Sofie wil er het fijne van weten. Sowieso is ze de meer ondernemende van de twee. Tot zijn frustratie trouwens, iedereen vindt dat hij teveel nadenkt. In het bos ontdekken ze Wild Cat Pat, een stoere man uit Zuid-Afrika, die alles weet van katachtigen. Als ze hem in de gaten houden, vinden ze de leeuw vast.

Tijmen vindt Wild Cat Pat stoer maar ook grappig, doordat hij in het boek (deels) Afrikaans spreekt. En die taal is een hele ontdekking voor Tijmen. Zelf denk ik dat de thematiek van de dromerige, denkerige Sem die meer leert durven en doen hem ook aanspreekt.

In de val

In de val Holst Pellekaan Steltserie: S.O.S. Dierenredders
auteur: Karen van Holst Pellekaan
illustrator: Els van Egeraat

Een hoofdpersoon die van zwemmen houdt én van dieren – die heeft een streepje voor bij Tijmen. Hij vond het lekker spannend, op het hoogtepunt (het moment van de cover) zelfs bijna te spannend was. Misschien dat hij het daarom meteen wilde herlezen.

In dit boek heeft Kaja geen zin om verder kennis te maken met de nieuwe vriend van haar moeder (en zijn dochter!). Maar het blijkt best mee te vallen. En het scheelt dat hij ook gek op otters blijkt te zijn. En dat is handig, want Kaja ontdekt twee jonge ottertjes. Waar is de moeder otter gebleven? Ze is toch niet in zo’n onveilige fuik beland, die een visser uit de buurt gebruikt?

Vlo en Stiekel

vlo en stiekel Pieter Koolwijk Linde Faasauteur: Pieter Koolwijk
illustrator: Linde Faas

Vlo wordt gepest op school omdat hij zo klein is. Bullebak Arjan pest hem niet alleen op school, maar valt hem ook daarbuiten aan. Beide jongens zijn stomverbaasd als ze een nieuwe klasgenoot krijgen.

Haar rode haar stond rechtovereind, net alsof ze met haar vingers in het stopcontact had gezeten. Ze droog een felgroen vest, een oranje rokje en daaronder een groene legging. Aan haar voeten droef ze regenlaarzen in dezelfde kleur als haar rok. Het deed bijna pijn aan je ogen. Floris snapte niet waarom ze zulke rare kleren droeg. Haar lengte was voldoende om mee gepest te worden, daar wist hij alles van. (…)
Met een brede grijns op haar sproeterige gezicht keek het meisje de klas rond. Haar ogen twinkelden. Zo te zien trok ze zich niets aan van alle nieuwsgierige blikken en opengevallen monden. Ze leek eerder te genieten van de aandacht.

Arjan denkt dit nieuwe meisje ook te kunnen pesten, maar dat lukt totaal niet. Stiekel is daar veel te blij en bijdehand voor. Eigenlijk moet Arjan zelf uitkijken, want de twee kinderen ontdekken dat Arjan een wel héél vreemde moeder heeft!

Tijmen giechelde de hele tijd als we dit boek voorlazen. (Misschien ook wel tijdens het zelf lezen trouwens.) De illustraties passen heel goed bij dit gekke, grappige verhaal. Je wordt vanzelf vrolijk door de tekeningen van Stiekel te bekijken.

Tijmens topboeken volgens Vader Kinderboek

Daantje de wereldkampioen

Daantje de wereldkampioen Dahl Quentinauteur: Roald Dahl
iIllustrator: Quentin Blake

Vader Kinderboek: “Mooi verhaal, met diepgang in de karakters. Het is een verhaal dat tot de verbeelding spreekt, met spanning en humor.”

Bommetje!

Bommetje Rene van der Veldeserie: Stijn, uitvinder
auteur: René van der Velde
illustrator: Georgien Overwater

Vader Kinderboek: “Heel grappig. Tijmen lag voortdurend in een deuk. Dat is leuk voorlezen.”

Vlo en Stiekel

auteur: Pieter Koolwijk
illustrator: Linde Faas

Dit is ook van Tijmens favorieten! Leer er hierboven meer over.

Vader Kinderboek: “Vlo en Stiekel kies ik ook vanwege het lacheffect bij Tijmen. Voor mij is het ook nog herkenbaar omdat ik zelf vroeger klein was (maar nu niet meer).”

Tijmens topboek volgens Mevrouw Kinderboek

Bommetje!

serie: Stijn, uitvinder
auteur: René van der Velde
illustrator: Georgien Overwater

Ook een favoriet van Vader Kinderboek. Het was bijna niet voor te lezen, zoveel was Tijmen aan het lachen en giechelen. Heel irritant. 😉 Een extra charme van hoofdpersoon Stijn is waarschijnlijk dat hij graag (en lang!) nadenkt op de WC. Zeer herkenbaar. Bovendien kent Tijmen een Stijn, dat maakt het ook altijd leuk.

De topboeken van Mevrouw Kinderboek

Test

test mousauteur: Mirjam Mous
leeftijd: vanaf 14 jaar

Mirjam Mous schrijft superspannende boeken voor tieners. Dit is een van haar toppers. Heel spannend. Je weet niet waar het toegaat en puzzelt de hele tijd met de hoofdpersoon mee.

Elvis krijgt van een zwerver een briefje, waarop staat dat zijn vader is ontvoerd. Zijn vader blijkt echt onvindbaar te zijn. Waar zit hij, wat is er met hem gebeurd? En dan krijgt hij ook nog opdrachten die hij moet uitvoeren, omdat anders zijn vader eraan gaat. En die opdrachten steeds raarder en naarder..

Het Klokhuisboek over sport en wetenschap

klokhuisboek over sport en wetenschapauteur: Fiona Rempt
leeftijd: vanaf 9 jaar

Wie mij kent, weet dat ik van nature geen geweldige sportfan ben. Des te geweldiger dat ik het leuk vind dit informatieve kinderboek over sport te lezen. Wil je meer weten, dan kun je hier de bespreking lezen.

De keerzijde van de keizer

auteur: Agave Kruijssen
leeftijd: vanaf 14 jaar

De keerzijde van de keizer kruijssenDe laatste maanden (jaren?) heb ik weinig historische boeken gelezen. En dat terwijl het een favoriet genre van me was. Ik weet niet precies waardoor ik minder historische jeugdboeken las, maar ik heb het genre weer omarmd. De keerzijde van de keizer is een vuistdik jeugdboek over Karel de Grote. Het boek volgt niet Karel zelf, maar Tjerk, een van de bastaardzonen die zijn vader nauwelijks heeft gekend. Zijn moeder en hij zijn gevlucht toen Karel overleed. Nu heeft zijn moeder een opdracht voor hem: dood Lodewijk, de huidig keizer. Maar waarom wil ze dat eigenlijk, wat zit er voor verhaal achter? Tjerk wil ook erg graag weten hoe zijn vader nou eigenlijk was. Hij laat zich door verschillende mensen die Karel kenden verhalen over hem vertellen. Er zitten heel wat verschillende kanten aan die verhalen, zo ontdekt Tjerk. Zo ontdekt hij heel veel over Karel de Grote. Teveel, misschien..

De keerzijde van de keizer is een bundeling van verhalen in een verhaal. Een perfect boek voor wie meer over Karel de Grote wil weten. En voor iedereen die van verhalen houdt.

2 Reacties op “De topboeken van najaar 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s