Ninja! Kinderboeken over de Ninja-wereld

Het is Ninja City bij ons in huis. Tijmen (8 jaar) is gek op Lego Ninjago en Tim doet hem graag na. Dat geheime, sluipende… Spannend vinden ze het. Ze kijken graag naar filmpjes over ninja’s (ja, ik weet het, het officiele meervoud in ninja, maar dat klinkt zo gek). ’s Avonds lezen we voor uit Ninja-boeken.

Ik ben niet zo’n vechtfan, maar mijn zonen dus wel. Zijn jouw kinderen ook gek op Ninja’s? (Of misschien zijn ze dol op hun ouders besluipen en laten schrikken, of op met stokken zwaaien en vechtwedstrijden?) Er zijn niet heel veel boeken over Ninja’s, maar deze vinden je Ninja-fans vast leuk.

Ninja’s

Ninja'sserie: Lees mij! Stoere strijders
oorspronkelijke titel: Fierce Fighters series; Ninja
auteur: Charlotte Guilian
vertaler: Karin Beneken Kolmer
aantal pagina’s: 32
leeftijd: 8 t/m 10 jaar

Informatief boek bedoeld voor moeilijkere lezers. Maar door de makkelijke taal en de grote letters is het ook voor jongere kinderen geschikt. Ik heb het zelfs voorgelezen aan Tim, die dus vier jaar is. De foto’s zijn bijzonder mooi door het spel met licht en schaduw en de donkere Ninja-kleding. De kinderen vinden de illustraties ook erg aantrekkelijk. Ook de doetips vallen in smaak: we amuseren ons een namiddag doorte bewegen als een kraanvogel en een krab. We worden heel handige sluipers.

De ninja’s van de overkant

De ninja's van de overkant (Reggie Naus en Mark Janssen)serie: De piraten van hiernaast, deel 3
auteur: Reggie Naus
illustrator: Mark Janssen
aantal pagina’s: 115
leeftijd: 8 t/m 10 jaar

Dit is het derde deel in de serie De piraten van hiernaast. Als je dat kent, weet je al dat Michiesl buren piraten zijn die aan wal gaan wonen. In dit boek krijgen ze nieuwe overburen: ninja’s! En iedereen weet dat piraten en ninja’s al eeuwenlang vijanden zijn!

Ik las Tijmen De ninja’s aan de overkant voor toen hij 7 was. Hij vond het geweldig, en toen zat hij nog niet eens in zijn Ninja-fase. Hier kun je lezen waar het boek over gaat en wat Tijmen ervan vond.

Lego Ninjago-series

serie: Masters of Spinjitzu
auteur: Greg Farshtey
vertaler: Jan de Rooij
uitgeverij: Junior Press, 2011
aantal pagina’s: 50
leeftijd: vanaf circa 8 jaar

Onder de naam lego verschenen er ook boekjes over de Lego Ninjago-wereld. Sinterklaas heeft boekjes rondom de Ninja-personages afgeleverd. Vooral Tim is dol op zijn boekje over Cole. Als het aan hem ligt, lees ik de hele dag voor over de vier ninja’s, hun trainingen en gevechten en hun wapens! Na (of eigenlijk tijdens) het voorlezen speelt hij de verhalen na met zijn lego-figuren.

Mij leken dit best moeilijke boeken voor Tim: redelijk lange verhalen en moeilijke woorden. Maar hij is er zo in geïnteresseerd, dat hij nu al hele passages uit zijn hoofd kent.

Kodo

Kodo Kouwenbergondertitel: Zoon van de Samoerai
auteur: Bert Kouwenberg
aantal pagina’s: 110
leeftijd: vanaf 11 jaar

Eigenlijk gaat dit boek over Samoerai. Maar die zijn in afwachtig van kwaadaardige ninja’s. Kodo, de zoon van een Samoerai, leert zwaardvechten van zijn vader.

De jonge Samoerai-serie

auteur: Chris Badford
vertaler: Jet Matla
leeftijd: vanaf 14 jaar

Tot nu verschenen er vier titels in deze serie (zie hieronder voor de titels). Jack is de enige overlevende nadat zijn schip door Ninjapiraten is overvallen (1611). Ook zijn vader is daarbij overleden. Nu wordt hij opgeleid als een Samoerai. Hij heeft gezworen wraak te nemen op de Ninja, maar hij moet zich ook als Samoerai bewijzen.

Deel 1: De weg van de krijger
Deel 2: De weg van het zwaard
Deel 3: De weg van de draak
Deel 4: De ring van de aarde

Samoerai-boeken

De boogschutter van Hirado Rob RuggenbergSamoerai zijn andere bekende Japanse krijgers. Daarover zijn meer boeken verschenen. Onlangs verscheen bijvoorbeeld De boogschutter van Hirado van Rob Ruggenberg, waarin de dochter van een Samoerai een belangrijke rol speelt. Vanaf circa 12 jaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s