Een spannend zomerkamp in Het goud van de Navajo (Suzette Boyer)

kinderboek: Het goud van de Navajo (Suzette Boyer) | zomerkamp op indianengebied krijgt een spannende wending | vanaf 11 jaar
doetips: meespeuren, internet over Navajo-indianen, dromenvangers maken

Het goud van de Navajo (Suzette Boyer)Heb jij jongeren in huis die graag op zomerkamp in het buitenland willen? Dan smullen ze vast van het jeugdboek Het goud van de Navajo (Suzette Boyer). Weliswaar heeft hoofdpersoon Jesse geen zin in zijn zomerkamp in Arizona, maar de lezer krijgt toch een lekker beeld van zo’n zomerkamp: veel andere jongeren ontmoeten (waarmee je misschien wel, misschien niet bevriend raakt) en spannende activiteiten doen zoals een ghost town en een oude mijn bezoeken. Maar er is ook gevaar…

Jesse krijgt de kriebels van Big Jake, een grote indiaanse man die kok is op het zomerkamp. Hij kijkt altijd zo ernstig en lijkt het op Jesse voorzien te hebben. Als het meisje Layla gewond raakt tijdens abseilen en daarna zelfs spoorloos uit de ziekenboeg verdwijnt, ziet Jesse hem dan ook meteen als hoofdverdachte. Of dat terecht is? Tja, als je dat wilt weten moet je zelf dit spannende jeugdboek maar lezen.

De titel Het goud van de Navajo suggereert een indianenboek. Dat is het een beetje in de tweede helft. Maar het is beter niet te gaan lezen met die verwachting. Fijner is het om je te verheugen op een boek over jongeren die elkaar leren kennen op een vakantiekamp. Jongeren die zelf op speurtocht gaan als volwassenen hen niet serieus nemen. Ook al is dat misschien gevaarlijk.

Recensies

Recensies over Het goud van de Navajo vind je hier:

Boeken op School | JaapLeest | Leestafel | De Boekenkast

Doetips

Meespeuren met het boek

Ik ben zelf gek op dit soort speurdersverhalen, omdat je zo fijn kunt meepuzzelen. Het is leuk om na een paar hoofdstukken na te denken over wat je nu over het raadsel weet, en of de personagers de juiste conclusies trekken en op de juiste manier naar een antwoord zoeken. Misschien vang je als lezer meer aanwijzingen op?

Vraag daarom lezers halverwege het boek hoe het volgens hen zit, en hoe ze denken dat het verder gaat lopen. Of houd het zelf bij, als je het boek leest. En hoe denk je er een paar hoofdstukken later over? Als je de paginanummer er steeds bij zet, zie je na afloop of je vaak op het verkeerde been bent gezet of het al snel bij het juiste eind had.

Internet over Navaho-indianen

Is je kind nieuwsgierig naar Navojo-indianen (die zichzelf Dineh noemen)? Op deze sites vind je meer informatie:

Wikipedia | Indianen.eu

De site Droomplekken geeft een beeld van de omgeving waarin dit boek speelt (pas op: zeer reislustopwekkend! ).

Dromenvangers maken

Dromenvangers spelen een belangrijke (bij)rol in Het goud van de Navajo. Wat zijn dat eigenlijk? Voor wie er meer van wil weten, of er zelf een wil maken, zijn dit handige websites. Ook handig bij kinderen/jongeren met heftige dromen en nachtmerries.

Catharina Web | 123 lesidee | Girlscene

Over dit kinderboek

titel: Het goud van de Navajo
auteur: Suzette Boyer
uitgeverij: Manteau, 2013
aantal pagina’s: 296
leeftijd: vanaf 11 jaar

Verder lezen

Kinderboeken over indianenSuperhelden.nl | een boek als een actiefilm | vanaf 11 jaarIk lees Nederlands-uitdaging

2 Reacties op “Een spannend zomerkamp in Het goud van de Navajo (Suzette Boyer)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s