Twee boekencadeaus van Sint

We hadden gisteren een gezellige pakjesavond. Tussen al het speelgoed en de bergen chocoladeletters vonden we nog meer cadeaus: boeken! Tim (4 jaar) en Tijmen (8 jaar) kregen allebei een kinderboek. Speelgoed en chocola trokken meer aandacht, moet ik toegeven. De boeken werden op een keurig stapeltje gelegd, ver weg van het feestgewoel. Maar ik weet dat Tijmen straks, als de Sintstress voorbij is, blij is met zijn boek. En het prentenboek voor Tim mocht ik meteen dezelfde avond al voorlezen. Aan Tijmen. 🙂 Tim kroop er wel gezellig bij.

Benieuwd welke boeken Sinterklaas cadeau heeft gegeven?

Tims boekcadeau: Boer Boris in de sneeuw

titel: Boer Boris in de sneeuw
serie: Boer Boris, deel 3
auteur: Ted van Lieshout
illustrator: Philip Hopman
leeftijd: vanaf 4 jaar

Boer Boris in de sneeuw

Wat is het voor boek?

Boer Boris in de sneeuw is een winters prentenboek. Er zijn al twee prentenboeken over Boer Boris verschenen, maar nu bedekt een dikke laag sneeuw zijn boerderij, zijn dieren en de machines. Van de achterflap: Boer Boris! Kom nou toch naar buiten! Open de gordijnen en kijk door de ruiten. Het heeft gesneeuwd. Alles op de boerderij is wit, wit, wit!

Waarom koos Sint dit prentenboek?

Sinterklaas nam een klein risico met dit prentenboek. Een paar maanden geleden las ik Tim het eerste deel voor, Boer Boris. Hij vond de machines erg interessant, maar wilde het boek al snel niet meer zien. Dat bleek aan een bladzijde te liggen: de vogelverschrikkers maakten de vogels in het boek niet bang, maar Tim vond ze wel heel eng. (Lees hier een verslagje.) Gelukkig zijn de vogelverschrikkers in dit boek onder een dikke laag sneeuw bedolven.

Sinterklaas viel, denk ik, niet alleen voor de machines op de boerderij van Boer Boris, maar ook op de mooie sneeuwtaferelen die Philip Hopman tekende. Hij kent de Nederlandse winters natuurlijk goed en weet dat hier de laatste jaren weken lang sneeuw ligt. En een sneeuwschuiver in actie zien is natuurlijk geweldig!

Bij de eerste keer merkte ik al dat de tekst erg prettig voorleest. Na een paar keer voorlezen zal ik Tim laten raden wat er onder de sneeuw zit: een varken, een kip, een koe? (Of misschien… toch een vogelverschrikker?)

Tijmens boekcadeau: Bommetje!

titel: Bommetje!
serie: Stijn uitvinder, deel 2
auteur: René van der Velde
illustrator: Georgien Overwater
leeftijd: vanaf 8 jaar

Bommetje Rene van der Velde

Wat is het voor boek?

Van de achterflap: Sinds Stijn uitvinder is geworden, vindt hij voor elk probleem een mooie oplossing. Een stafschop nemen die ook echt het doel in gaat? Eitje. Het gras in de tuin maaien? Dat doet hij vanuit zijn luie stoel. En Stijn is dolop zijn hond, maar die vreselijke poepzakjes… Ook daar komt hij met een prima uitvinding vanaf! Twaalf hilarische nieuwe uitvindingen, waar je zelf misschien ook wel wat aan hebt!

Waarom koos Sinterklaas dit kinderboek uit?

Ik weet natuurlijk  niet zeker wat Sinterklaas dacht, en wat Luisterpiet heeft opgevangen. Maar ik was niet verbaasd door zijn keuze. Tijmen heeft het eerste deel gelezen, Stijn uitvinder. Dat vond hij een leuk boek. Misschien omdat hij een Stijn erg goed kent. Of misschien omdat hij, net als de Stijn uit het boek, graag lang nadenkt op de WC. En als je de cover mag geloven, gaat Bommetje! (deels) over zwemmen. Dat is een grote hobby van Tijmen. Nu is hij gespecialiseerd in naar de bodem duiken. Maar straks mag ik vast genieten van zijn zoveel-mogelijk-water-opspatkunsten die hij uit dit boek gaat leren…

Meer lezen

Vier kinderen shoppen in de Kinderboekenweek
Nieuwe boeken in huis!

Ik lees Nederlands-uitdaging

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s