Twee pieten die het nog moeten leren

kinderboeken: Zwarte Piet in 7 dagen (Maria van Donkelaar en Matine van Rooijen, illustraties Wendy Panders) | prentenboek op rijm | vanaf 5 jaar
piet kan dat niet! (Erik van Os en Elle van Lieshout, illustraties Els van Egeraat) | zelf lezen vanaf 6 jaar, avi start

Op het eerste oog zijn Zwarte Piet in 7 dagen en piet kan dat niet! heel verschillende sinterklaasboeken. Het eerste een groot, lang voorleesboek met tekst op rijm en vrolijke illustraties in een paar kleuren. Het tweede boek een klein leren lezen-boekje met zwierige, kleurige illustraties. Maar ze hebben hetzelfde onderwerp: hoe word je Piet? En wat moet je daar allemaal voor leren?

Snelle leerling

zwarte piet in zeven dagenIn beide boeken is er een kleine Piet die graag een echte Piet wil worden. Waar deze Pietjes vandaan komen is niet duidelijk, maar ze hebben duidelijk een andere achtergrond. Pikolino uit Zwarte Piet in 7 dagen lijkt niet uit een Pietenfamilie te komen: het werk is nieuw voor hem. Maar hij leert het megasnel onder leiding van de opperpieten. Maar goed ook, want over zeven dagen vertrekt de stoomboot al naar Nederland. De boodschap van dit boek is: “wie volhoudt, overwint”.

Het is een vrolijke boel in dit kinderboek. Op elke bladzijde wemelt het van de Pieten. Zwarte Piet in 7 dagen valt op door het lange verhaal in goed lopend sinterklaasrijm, maar vooral door de strakke, heldere illustraties, waarin heel veel te zien is.

Ik kan dat niet!

piet kan dat niet erik van os elle van lieshoutPiet uit piet kan dat niet! is minder succesvol in zijn pogingen het piet zijn te leren. Hij snapt wel wat Pieten moeten doen, maar hem lukt het niet zo snel. Dat maakt hem onzeker. Hij geeft zijn klusjes steeds snel op. Hij kan het toch niet…

ik kan dit niet.
Ik bak er niet veel van.
Ik bak maar niet, juf.

Dit boek is een feest van herkenning voor faalangstige kinderen. En er is hoop: misschien mogen ze ook wel Sinterklaas worden, net als dit Pietje. Want ook Sinterklaas kan niks, lees ik in dit boek. Wat handig om te weten! 🙂

Met Tijmen (nu 8 jaar) heb ik niet zo heel veel samen gelezen toen hij in groep 3 zat. (Dat pakten we later op, in groep 4, zie deze blog voor samen lezen-tips.) Maar als ik dat wel had gedaan, zou ik erg blij zijn geweest met dit boek. De tekst loopt bijzonder vloeiend voor een avi start-boek en het is vrolijk geïllustreerd. En niet te vergeten: de tekst is kort en er zitten veel herhalingen in, die logisch zijn in het verhaal. Dat haalt het leestempo omhoog, erg prettig voor beginnende lezers die vaak de woorden letter voor letter moeten bevechten.

Voorproefje

Benieuwd naar de illustraties van Zwarte Piet in 7 dagen? Die kun je zien op de website van de uitgeverij.

Recensies en lestips

Recensies Zwarte Piet in 7 dagen:

Kinderboekenpraatjes | Leestafel | JaapLeest | Leeswijzer | Kinderboekenblog | The Sword

Lestips over Zwarte Piet in zeven dagen vind je op: De klas van juf Linda

Een recensie over piet kan dat niet!: Juf Sanne

Over deze kinderboeken

titel: Zwarte Piet in 7 dagen
auteurs: Maria van Donkelaar en Martine van Rooijen
illustrator: Wendy Panders
uitgeverij: De Vier Windstreken, 2013
isbn: 9789051163308
aantal pagina’s: 18
leeftijd: vanaf 5 jaar

titel: piet kan dat niet!
auteurs: Erik van Os & Elle van Lieshout
illustrator: Els van Egeraat
uitgeverij: Maretak, 2013
isbn: 9789043703994
aantal pagina’s: 23
leeftijd: zelf lezen vanaf 6 jaar, avi start

Meer lezen

de boot van sint en piet (Mark Janssen)Waar is de sint? | avi-start-boek over Sinterklaas | 6-7 jaarIk lees Nederlands-uitdaging

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s