Moffel en Piertje vieren sinterklaas/kerst

kinderboek: Moffel en Piertje vieren sinterklaas / Moffel en Piertje vieren kerst (Lieneke Dijkzeul, illustraties Doeskja Bramlage) | feestelijke verhalenbundel vanaf 5 jaar
doetips: spelletje, cadeaupapier maken, geld tellen, baard van Sinterklaas maken, kerst knutselen

“Ken jij Moffel en Piertje?” vraag ik aan Tijmen (8 jaar). Dit duo komt namelijk ook op schooltelevisie aan bod. Vaag, half koortsig, kijkt hij naar het boek dat ik in mijn handen houd. Geen blik van herkenning. Tim (4 jaar) komt intussen aangerend vanuit de andere kant van de huiskamer. “Ik ken Vampiertje wel!” roept hij trots (waarmee hij verraadt wat het favoriete genre van zijn grote broer is).
Moffel en Piertje vieren sinterklaas kerst

Moffel en Piertje vieren sinterklaas is zeker geen vampierboek, ook niet als je aan de achterkant begint, waar het Moffel en Piertje vieren kerst heet. Het is een verhalenbundel over twee vrienden die de decemberfeesten vieren. Een boek vol kachels, sneeuw, warme chocolademelk en speculaas, knutselen, vriendschap, en natuurlijk Sinterklaas, de pieten en kerstbomen.

Tijmen is ziek en vindt het heerlijk dat ik uit dit boek voorlees, ook al is hij nu officieel “te groot” voor sinterklaasboeken. Tim heeft helaas niet de concentratie voor de vrij lange verhalen. (De kerstverhalen zijn trouwens een stuk korter, maar we begonnen met de sinterklaasverhalen.) Hij vindt het ook stom dat niet op elke bladzijde een plaatje staat. Hij speelt liever verder met zijn lego. Hij blijft wel in onze buurt. Kennelijk luistert hij toch wel mee, want af en toe roept hij iets over het verhaal. Kleine (lego)potjes hebben grote oren.

Knus en veilig

In veel sinterklaasboeken gaat er zoveel mis, dat het voor kinderen spannend wordt of Sinterklaas wel komt en of het wel goed komt met de cadeaus. Terwijl voor jonge kinderen het sinterklaasfeest op zich al spannend genoeg is. Ze moeten nog leren hoe dat nou allemaal gaat: je schoen zetten, eten klaar zetten voor het paard, de liedjes zingen… Daar kan dit boek zelfs bij helpen. Het verhaal “Een lied voor Sinterklaas” gaat daar zelfs over. Moffel en Piertje vieren sinterklaas gaat over de gewone, alledaagse beleving van de feesten, en dat maakt het tot een knus en veilig boek. Herkenbaar is het ook: elke kleuter (of iets ouder kind) wordt wel eens bevangen door een onredelijke hongerbui,  of is bang voor iets dat enorm blijkt mee te vallen, of tekent iets dat helaas niemand herkent…

Knus is ook de vriendschap tussen Moffel en Piertje. De twee dieren zijn de liefste vrienden die je maar kunt bedenken. Zijn ze het al een keer oneens met elkaar, dan hebben ze dat binnen drie regels opgelost. Dat maakt Moffel en Piertje tot een heel gezellig stel. Sinterklaas vond ik wel wat aan de mopperige kant (is dat liedje van Arie nou echt zo ondeugend, dat valt toch wel mee?). Aan de andere kant is hij wel uiterst toenaderbaar. Moffel en Piertje weten waar hij woont en kloppen zonder aarzelen bij hem aan als ze vragen hebben.

Doetips

Spelletje: waar is het paard?

N.a.v. het verhaal “Waar is het paard?” speel je Paardenverstoppertje. Je speelt het paard van Sinterklaas. Sinterklaas (je kind) zoekt je, want je stal is kapotgewaaid in een storm en nu ben je kwijt. Verstop je goed en laat je kind je zoeken. VIndt hij je niet zo snel? Dan kun je zachtjes briesen vanuit je verstopplek, stapgeluiden maken of zelfs hinniken.

Cadeaupapier maken

In het verhaal “Een cadeautje voor Sinterklaas” maken Moffel en Piertje cadeaupapier om te verkopen. Ze gebruiken een rol behang en stempels. Dat kun je thuis ook doen. Heb je geen behang, dan kun je natuurlijk gewoon papier gebruiken, liefst een groot vel. Je kunt stempels maken van bijvoorbeeld een gum, of een aardappel. Zie voor (gevorderde) stempelinspiratie de blog van illustrator Gertie Jaquet: a stamp a day. Maar gewoon tekenen kan natuurlijk ook. Is het cadeaupapier klaar? Misschien willen je kinderen dan iets inpakken.

Geld tellen

N.a.v. “Een cadeautje voor Sinterklaas”: Moffel en Piertje tellen het geld dat ze verdiend hebben met hun zelfgemaakte cadeaupapier. Vindt jouw kind het leuk om geld te bekijken en te tellen? Laat hem dan na dit verhaal zijn spaargeld tellen, of de muntjes in je eigen portemonnee. Hoeveel muntjes zijn het? Hebben ze dezelfde kleur, zijn ze even groot? Hoeveel zijn ze waard? En eventueel: hoeveel zijn alle muntjes samen waard?

Baard van Sinterklaas maken

N.a.v. “Een cadeautje voor Sinterklaas”: maak een mijter of een baard van Sinterklaas. Wij maakten zelf een simpele versie: gewoon lekker watten plakken op gekleurd papier.

baard sinterklaas knutselen

Kerst knutselen

Moffel en Piertje zijn lekker aan het knutselen, ook in de kerstverhalen. Misschien wil jouw kind ook kerstkaarten maken: een tekening maken op kaarten of stevig, en daarna glitters er overheen strooien. Of misschien willen jullie een kerstster proberen? Op Pinterest van Mevrouw Kinderboek staan een paar knutseltips voor kerststerren.

Recensies

Online recensies over Moffel en Piertje vieren sinterklaas:

Juf Janneke | Juf Sanne | Coole suggesties | Boeken op School | Leestafel |

Over dit kinderboek

titel: Moffel en Piertje vieren sinterklaas / Moffel en Piertje vieren kerst
serie: Moffel en Piertje
auteur: Lieneke Dijkzeul
illustrator: Doesjka Bramlage
uitgeverij: Lemniscaat, 2013
isbn: 9789047705079
aantal pagina’s: 112
leeftijd: vanaf circa 5 jaar

Meer lezen

kinderboeken over sinterklaasIk lees Nederlands-uitdaging

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s