Eigenwijs prentenboek: Ik doe het lekker toch! (Milja Praagman)

prentenboek: Ik doe het lekker toch! (Milja Praagman) | zonnig prentenboek voor eigenwijze kinderen | vanaf 3 jaar
doetips: lekker stout-spel, grommen, een woeste rivier oversteken, lezen over stout zijn

Vind jij het als voorlezer heerlijk om te grommen? Of lees je wel eens aan een eigenwijs kind voor? Dan is Ik doe het lekker toch! een ideaal, eigenwijs prentenboek voor julie.


Ik doe het lekker toch praagman
Op de voorkant staat in een zonnig geel-groen landschap een leeuw heel erg boos te kijken. Deze leeuw voelt zich duidelijk heel stoer, maar je ziet ook meteen dat hij best nog klein is. Zijn korte armen en grote ogen roepen het vertederde gevoel op dat veel mensen bij baby’s hebben. Ahhhhhh… wat een schatje, kijk eens hoe schattig hij zijn vuistjes balt!

Een klein kind dat zich al groot voelt, kan heel vertederend zijn. Het kan ook het bloed onder je nagels halen, en dat heeft Milja Praagman uitstekend begrepen. Mama leeuw weet ook niet hoe ze met haar ‘grote’ kleintje moet omgaan. Ze kan maar een ding doen: verschrikt haar hand voor de mond slaan terwijl haar leeuwenkindje in zijn pyjama, zonder jas, luid grommend het huis uitrent om met zijn vriendjes te spelen. Op haar aanmaningen en vragen heeft hij zijn antwoord klaar: “Ik doe het lekker toch!”

Kleine Leeuw amuseert zich kostelijk met zijn vriendjes door lekker alles te doen wat niet mag. Dat zal de gemiddelde kleuter zeker aanspreken! En voor je denkt dat al het leuke in dit boek voor je eigenwijze kind is: aan het eind van het prentenboek schuift Kleine Leeuw gewoon weer gezellig aan de ouderlijke eettafel aan. En dan heeft Mama Leeuw de perfecte manier gevonden om met haar dwarse kindje om te gaan. Kijkt, dat stemt de voorlezer dan weer tevreden!

Doetips

Lekker stout-spel

Is je kind wel eens stout? Kun je (soms) wel lachen om dat eigenwijze gedrag? Bij dit spelletje moet hij stout zijn.
Noem iets dat hij nu niet mag doen. Je maakt het jezelf natuurlijk makkelijker als je het helemaal niet erg vindt als hij het wel doet. En dan doe je net alsof jij Mama Leeuw bent, en hij Kleine Leeuw. “Oh, Kleine Leeuw mag niet…” Vul maar in: in de regenplas springen met zijn laarzen aan, naar school toe rennen, zijn wortel opeten, een boekje lezen… Wat kies jij?

Grommen

Kun jij het goed, grommen? Ik moest er even inkomen voor er een lekkere voorleesgrom uitkwam. Kan je kind een beetje goed grommen? En oma? De buurman? Een vriendje?

Een woeste rivier oversteken

Kleine Leeuw steekt een rivier over door over krokodillen te lopen. Dat kan je kind ook. Met blauw krijt teken je samen met je kind een rivier op de straat. Met groen krijt teken je de krokodillen. Nu kan het oversteken beginnen. Je mag alleen op de krokodillen lopen, als je op het blauw stapt ben je af (want dan val je in de rivier).

Lezen over stout zijn

Een paar andere kleuterboeken over stout zijn:

Brave kinders (verhalenbundel, 2013, auteurs: Mieke Dobbels en Vicky Lommatzsch, illustrator Sabien Clement, vanaf 5 jaar)
Stout! (serie: Tien kleine muisjes, 2013, auteur/illustrator: Pauline Oud, vanaf 3 jaar)
Rondje stout (avi-boek, ook voor te lezen, 2012, auteur: Jolanda Horsten, illustrator: Marieke Nelissen, zelf lezen vanaf 7 jaar, voorlezen vanaf 5 jaar)
Stoute hond! (prentenboek, 2012, auteur/illustrator: Chris Haughton, vanaf 4 jaar)
Stoute verhaaltjes voor het slapen gaan (verhalenbundel, 2010, auteurs: Marianne Busser en Ron Schroder, 4 jaar)
Sander is stout/lief (verhalenbundel, 2009, auteur: Thea Dubelaar, illustrator: Elly Hees, vanaf 5 jaar)

En natuurlijk het gedicht ‘Ik ben lekker stout’ van Annie M.G. Schmidt.

Recensies

Over Ik doe het lekker toch! verschenen de volgende recensies:
JaapLeest | Boekstart | Pluizuit | Moodkids | Kinderboekenblog | De Recensent | Kinderboekwinkel

Over dit kinderboek

titel: Ik doe het lekker toch!
auteur/illustrator: Milja Praagman
uitgeverij: Leopold, 2012
isbn: 9789025860714
aantal pagina’s: 32
leeftijd: vanaf 3 jaar

Meer lezen

Nog 100 nachtjes slapen (Milja Praagman) | Prentenboek van het Jaar 2013Meneer Rene | een prentenboek over surrealisme | vanaf circa 4 jaarIk lees Nederlands-uitdaging

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s