Het geheim van het woeste water (Chris Bos)

kinderboek: Het geheim van het woeste water (Chris Bos) | een spannend speel- en survivalboek | vanaf 9 jaar
doetips: natuurspeeltuin, waar?, oerrr, hutten bouwen

het geheim van het woeste water chris bosSommige kinderen zijn gek op sporten. Die kun je verlokken tot lezen met een boek over sport. Voor andere kinderen hoeft dat sporten niet zo, die spelen liever binnen. Felix is zo’n kind uit de laatste categorie. (Net als mijn eigen Tijmen trouwens.)

Typisch voor Felix zijn deze zinnen:

Vorige week nog zei zijn moeder dat hij eindelijk eens buiten moest gaan spelen. Toen ging hij met de iPad in de tuin zitten, maar dat was ook weer niet goed.

Misschien kan ik voor Tijmen ook een Charlie inschakelen, een meisje dat op dezelfde camping kampeert als Felix. Want zij banjert graag door de bossen en bouwt hutten met wat er maar voor handen is. Zij neemt Charlie op sleeptouw en daagt hem zelfs uit om een riviertje bij hun camping te doorwaden. En zo steken ze illegaal de grens tussen Frankrijk en Zwitserland over.

Survival bij een woeste rivier

Felix weet wel veel, maar van survivallen heeft hij geen kaas gegeten. Toch zal hij wel moeten. Charlie heeft hem uitgedaagd een nacht in de hut aan de overkant van rivier door te brengen. Maar na die nacht is hun rustige riviertje omgetoverd in een woest brullend monster. Geen denken aan dat ze daar doorheen kunnen waden. Maar ze moeten wel terug naar de camping. Liefst voordat hun ouders wakker worden en ontdekken dat ze niet in hun tent hebben geslapen…

Aan hun kant van de rivier is geen pad of weg, dus moeten ze door het bos, schuivend over een boomstam over een ravijn, wiebelend over een ineenstortende loopbrug… Alles wat je met scouting associeert dus (behalve de uniformen dan ). Binnenkind wordt survivalkind. Spannend!

Chris Bos heeft iets met buiten spelen. Hij schrijft zo leuk over spelende kinderen, hun interactie, de fantasie die ze gebruiken bij samen spelen. Ik krijg gewoon zin om zelf ook buiten te gaan spelen. Dat viel me al op bij eerdere boeken van hem (Het landje van Tiff en Het piratennest van Jochem). En bij Het geheim van het woeste water is dat weer zo. Weer zo’n lekker spannend speel- en survivalboek!

Doetips

Natuurspeeltuin

Is er een natuurspeeltuin bij jullie in de buurt? Of anders een bos waar je lekker je gang kunt gaan? Jaag je kinderen er naar toe en laat ze lekker hun gang gaan. Eventueel met laarzen, zeker met kleren die vies mogen worden en desnoods met een extra set droge kleren. Veel plezier! (Ik kan niet garanderen dat er een Charlie is die kinderen extra stimuleert, maar je weet het nooit!).

Weet je geen natuurspeeltuin in de buurt? Misschien vind je er een op de site van Staatsbosbeheer.

Waar?

Waar zou dit boek zich afspelen? Bekijk samen op de kaart de grens tussen Frankrijk en Zwitserland. Hoe ziet die grens eruit? Wat voor landschap is het? Waar zou dit boek zich afspelen?

Oerrr!

Ken je OERRR al? Het is een project van Natuurmonumenten. Meld je aan en je krijgt gratis vier keer per jaar een set kaarten met speeltips, voor buiten, in de ‘wilde’ natuur (bij jou om de hoek). Handig als je even klaar bent met het zoeken naar kastanjes, mooie bladeren en takken. Trouwens, als je zelf een leuke speeltip hebt, horen ze die ook graag.

oerrr kaarten natuurmonumenten

(Lezen over) hutten bouwen

Wil je meer lezen over hutten bouwen? Of zelf een hut bouwen? Dan heb je vast iets aan mijn kinderboekentips De boom in! Tien kinderboeken over boomhutten

Online recensies en doetips

Edward van de Vendel leestips |

Over dit kinderboek

titel: Het geheim van het woeste water
serie: Het geheim
auteur: Chris Bos
illustrator: Saskia Halfmouw/ivan en ilia
uitgeverij: Leopold, 2013
isbn: 9789025861810
aantal pagina’s: 99
leeftijd: vanaf 9 jaar

Meer lezen

De geweldige zomer van Daan S. | 9-12 jaarHet geheim van de nachtmerrie (Wieke van Oordt)Ik lees Nederlands-uitdaging