Een sportief prentenboek: Igor Stippelkampioen (Guido van Genechten)

Igor Stippelkampioen (Guido van Genechten)prentenboek: Igor Stippelkampioen (Guido van Genechten) | prentenboek in zwart-wit-rood over de Olympische Spelen voor gestippelde dieren | vanaf circa 5 jaar
doetips: woordenschat, meer over de Spelen, wegen en meten, meer over lieveheersbeestjes

Is jouw kind gek van sport? Is hij niet van sportwedstrijden weg te ‘slaan’? Dan is Igor Stippelkampioen vast een prentenboek naar zijn hart. Ook als hij van lieveheersbeestjes houdt trouwens. Of hij als hij zich wel eens te klein voelt terwijl hij ook groot wil zijn!

Igor, het heldje uit dit prentenboek, is een lieveheersbeestje. Het boek staat zelfs vol lieveheersbeestjes, die allemaal meedoen aan de Stippelspelen. Dat zijn zeg maar de Olympische spelen, maar met een paar verschillen. Ten eerste is het alleen toegankelijk voor gestippelde dieren. En ten tweede zijn deze spelen niet eens in de vier jaar, maar eens in de vier maanden.

In rap tempo komen verschillende sporten voorbij, zoals gewichtheffen, hoog- en verspringen, turnen, tafeltennissen en roeien. Helaas is Igor zelf overal te klein voor… Behalve om aan te moedigen dan, en dat doet hij ook enthousiast. En klein en licht zijn blijkt nog ergens heel handig voor te zijn!

Rood en zwart zijn de kleuren van lieveheersbeestjes, rood en zwart zijn de kleuren van van Igor Stippelkampioen. Juist die beperking in kleurkeuze maakt het boek zo sterk!

Doetips

Woordenschat

Er staan pittige woorden in. Herkent je kind om te beginnen welke sporten er zijn afgebeeld? Verspringen, hoogspringen, gewichtheffen, turnen, roeien, tafeltennissen… En push-ups en sit-ups (misschien wil je die zelfs voordoen?). Denk verder aan worden als topvorm, atleet, trainen, ringen, balk, salto, dubbele schroeven.
Ook komen er ‘Olympische’ termen in voor, zoals Stippelvlag, Stippelcomité, Stippelvuur, medaille.

Meer over de Spelen

Wil je kind meer weten van de Stippelspelen, of vooruit, van de Olympische Spelen? Op de NOS-site vind je o.a. filmpjes van de laatste Olympische Spelen.

Wegen en meten

De lieveheersbeestjes leveren prestaties van formaat. Als je goed kijkt, zie je dat de gewichtheffer 167 gram tilt en dat de verspringer 89 centimeter verspringt. O nee, pardon, de verspringer sprint 89 millimeter ver!
Weet je kind hoe zwaar dat is, en hoe ver? Misschien denkt je kind dat hij dat zelf niet kan, omdat hij de diertjes hard ziet werken. Wat een verrassing als je de afstand meet of het gewicht weegt. Wedden dat je kind dat toch kan? 

Meer over lieveheersbeestjes

Wil je kind meer over lieveheersbeestjes weten? Bezoek dan de site Stippen, dat helemaal over verschillende soorten lieveheersbeestjes gaat. Of bekijk dit filmpje van School TV.

Kleurplaat

Op de site van uitgeverij Clavis vind je een kleurplaat bij dit boek.

Recensies

Hier vind je recensies over Igor Stippelkampioen:

Elke dag een nieuw verhaal | Kinderboekenpraatjes |

Online doetips/lessuggesties vind je hier:

Lespakket eigenwijs onderwijs | Juf Anke (zwaar bestand, pdf) |

Over dit kinderboek

titel: Igor Stippelkampioen
auteur/illustrator: Guido van Genechten
uitgeverij: Clavis, 2013
isbn: 9789044819687
aantal pagina’s: 32
leeftijd: vanaf circa 5 jaar
bekroond: kerntitel Kinderboekenweek 2013

Verder lezen

Wat het lieveheersbeestje hoorde | een van de mooiste tien prentenboeken van het jaar | 2 t/m 6 jaarkinderboeken over sport en spelIk lees Nederlands-uitdaging

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s