Kinderboeken aan Zee: lezen over strand en zee

Heb je ook zo’n zin in zon, zand en zee? Met deze kinderboeken kun je die heerlijke vakantiestemming oproepen. Om te lezen als voorpret, of lekker te lezen en bekijken op het strand. Prentenboeken, avi-boeken, leesboeken en informatieve kinderboeken. Van peuter tot tiener.

t/m 6 jaar
6 t/m 8 jaar
8 t/m 12 jaar

t/m 6 jaar

Zomerzee

auteur/illustrator: Liesbet Slegers
isbn: 9789044815238
leeftijd: vanaf 1,5 jaar

Kartonboekje (met afgeronde hoeken) over een jongen die een zomerdag doorbrengt aan zee. In het zand spelen, schelpen verzamelen… Wat kun je toch leuke dingen daan aan zee!

Dikkie Dik naar het strand

illustrator: Jet Boeke
auteur: Arthur van Norden
isbn: 9789025729769
leeftijd: vanaf 2 jaar

Na een lange tocht kruipt Dikkie Dik uit zijn reismand. Wat een vreemde wereld! Al dat zand, het lijkt wel een kattenbak! Gelukkig helpt een duinkat hem om wegwijs te worden aan de zee.

Zie in deze serie ook Dikkie Dik Sinterklaas.

Fien en Milo aan zee

auteur/illustrator: Pauline Oud
isbn: 9789044815054
leeftijd: vanaf 1 jaar

Kartonboekje in de serie rond de muis Fien en konijn Milo. Ze zijn lekker een dagje aan zee. Samen met je peuter lees en leer je over typische stranddingen als zwemkleding, je insmeren met zonnebrandcrème, spelen op het strand en in de zee.

Met oma en opa aan zee

auteur/illustrator: Kathleen Amant
isbn: 9789044812589
leeftijd: vanaf 2 jaar

Anna gaat bij opa en oma logeren, in een vakantiehuisje aan zee. Anna vindt het er heerlijk: lekker zandtaartjes bakken en met opa in zee spelen. Stevig prentenboek in bekende peuterserie (zie ook Op de grote wc en Anna poetst haar tanden). Van Anna ga ik altijd lachen. Dat komt door die enorme smile die op haar gezicht geplakt zit. 🙂

Boer Boris gaat naar zee

auteur: Ted van Lieshout
illustrator: Philip Hopman
isbn: 9789025754471
leeftijd: vanaf 3 jaar

In de nieuwe prentenboekenserie Boer Boris een mooie tocht naar de zee toe. Misschien kent je kind het inpakprobleem voor de vakantie nog niet, Boer Boris wel. Zijn koffer is te klein voor alle spullen die hij mee wil nemen. Dan moet de tractor maar helpen. Maar kan hij dan wel genoeg meenemen?

Zie ook de bespreking van Boer Boris.

Met opa naar zee

auteur: Stefan Boonen
illustrator: Marja Meijer
isbn: 9789044813074
leeftijd: vanaf 4 jaar

Opa en een stoet kleinkinderen zijn klaar voor een dag aan zee. Het wordt een dag vol plezier, het plezier en de energie van de kinderen straalt van de bladzijdes af. Maar aan het eind is opa hun eigen plekje niet meer vinden… En dat terwijl hij net ijsjes voor de kinderen had gehaald…

Het grote voorleesboek van zomer, zand en zee

auteur: Selma Noort
illustrator: Tineke van der Stelt
isbn: 9789025860691
leeftijd: vanaf circa 5 jaar

Van dezelfde makers als Het grote voorleesboek van de winter. Ook dit zomerboek is ook een bundel vol verhalen, liedjes en knutseltips.

Noor, haar broertje Roel en hun ouders hebben dit keer een vakantiehuisje in de duinen. Een boek met een en al vakantieplezier. Een citaat:

Thuis staat Noor nooit zomaar ’s morgens vroeg in haar nachtpon en op haar blote voeten op het strand.

Oftewel: op vakantie doe je vaak nieuwe en leuke, spannende dingen!

6 t/m 8 jaar

Ensor

ondertitel: De grote maskerade
auteur/illustrator: Marije Tolman
isbn: 9789025858186
leeftijd: vanaf 6 jaar

Een kunstprentenboek over de kunstenaar James Ensor. Die liet zich graag inspireren door de zee, en dat zie je terug in dit prachtige prentenboek voor wat oudere kinderen. Verwacht bij dit boek geen doorlopend verhaal, wel een kijkje in de wonderlijke wereld van Ensor: vreemde wezens, maskers, en de zee, de zee, de zee…

met vis naar zee

serie: strip voor beginnende lezers
auteur/illustrator: Jan Jutte
isbn: 9789027663047
leeftijd: vanaf 5/6 jaar
avi start

Het lijkt of er een vis met pootjes naar de zee reist, zo groot is de vis die Jan meeneemt naar het strand. Pas aan het eind van een spannende reis blijkt dat de vis een vlieger is. Superveel beeld in dit verhaal, dat het verhaal eigenlijk al helemaal vertelt. De tekst is ondersteunend. Briljant!

Lees ook de boot van sint en piet van Mark Janssen, uit dezelfde serie avistrips.

kas bijt de zon

serie: Hee, ik lees!
auteur: Bette Westera
illustrator: Claudia Verhelst
isbn: 9789048710751
leeftijd: vanaf 5/6 jaar
avi start

Knap, zo’n feestelijk strandboek op avi start-niveau. Een rijk geillustreerd boek, veel kleuren lekker fris. De Kas uit de titel is een hond, en ik verklap niet of hij echt in de zon gaat bijten. Waar hij ook in bijt, het hoort erg bij spelen het strand!

Wedstrijd op het strand

serie: De Effies
auteur: Vivian den Hollander
illustrator: Saskia Halfmouw
isbn: 9789047520429
leeftijd: vanaf circa 7 jaar
avi M4

Bas gaat kamperen, vlakbij zee. Gelukkig komt Kim daar ook, dan kunnen ze samen lekker veel gaan voetballen. En wat is er leuker dan een wedstrijdje op het strand? Maar dan gaat hun nieuwe Engelse voetbalvriend te ver de zee in..

Actie aan de kust

serie: Bikkels
auteur: Ann Stolting
illustrator: Juliette de Wit
isbn: 9789027672728
leeftijd: vanaf 7 jaar
avi M4

De zusjes Sas en Lot kamperen met hun vader in een kampeerbus, vlakbij zee. In het museum daar is een bot van een potvis gestolen. Sas en Lot speuren naar dit bot. Maar er gebeuren nog meer geheimzinnige dingen. Zo verdwijnt er ook een zeehondje dat net was opgevangen…

8 t/m 12 jaar

Oog in oog

serie: S.O.S. Dierenredders
auteur: Karen van Holst Pellekaan
illustrator: Tineke van der Stelt
isbn: 9789025860035
leeftijd: vanaf 9 jaar

Duuk vindt het vreselijk klein te zijn, toch is hij helemaal gek op walvissen. Hij is door het dolle heen als hij een schrijfwedstrijd wint. De hoofdprijs: een reis naar Chili om de enorme blauwe vinvissen te spotten! Maar daar ziet hij niet alleen de beloofde walvissen, maar ook walvisjagers…

Hoe ontstaan golven?

serie: Vertel eens
auteur: Wil Mara
isbn: 9789055667413
leeftijd: vanaf 10 jaar

Een overzichtelijk informatief boek over, inderdaad, het ontstaan van golven. Waar begint een golf, wat voor golven zijn er? Met veel foto’s van heel veel golven.

Drakeneiland-serie

auteur: Lydia Rood
illustrator: Kees de Boer
leeftijd: vanaf 10 jaar

Mark wordt weggestuurd omdat hij een lastpak zou zijn. Hij heeft geen idee waar hij naar toegestuurd wordt. Groot is zijn verbazing als hij op een eiland gedropt wordt, waar alleen maar kinderen leven. Dat wordt vast een zootje dus daar. Toch?

Over Drakeneiland verschenen acht spannende, avontuurlijke delen. En allemaal spelen ze op het eiland, met de zee in een belangrijke bijrol.

De zeevaarders

ondertitel: Avonturiers die de wereld in kaart brachten
auteur: Philip Steele
isbn: 9789051161465
leeftijd: vanaf 10 jaar

Een dik pakket van boek en uitschuifla, met daarin bouwpakketjes. Leer over zeevaarders kennen zoals de Noormannen en Feniciërs, maar ook over Europeanen die voor het eerst voet aan wal zetten in Amerika. Een prachtig boek, als op oud papier, met flapjes, veel illustraties en ander beeldmateriaal zoals oude kaarten.

Oceanen

serie: Insiders
auteur: Beverly McMillan en John A. Musick
isbn: 9789025748791
leeftijd: vanaf 10 jaar

Een uitgebreid informatief boek, voor kinderen die maar geen genoeg krijgen van zeeën en oceanen. Een deel uit de mooi vormgegeven Insiders-serie. Mooie beelden, informatieve dwarsdoorsnedes bijvoorbeeld. Alles, nou ja, bijna alles over het ontstaan van de eerste oceaan, tsunami’s, alles wat in de oceanen leeft. En hoe onderzoeken we de diepzee eigenlijk?

De Penderwicks aan zee

auteur: Jeanne Birdsall
isbn: 9789461640666
leeftijd: vanaf 10 jaar

De zusjes Penderwick vieren met hun tante hun vakantie aan zee. Alleen de oudste zus gaat niet mee. Daardoor liggen de rollen anders dan ze gewend zijn, en dat terwijl er al zoveel onverwachte dingen gebeuren!

Derde deel van de Penderwicks-serie, die door velen op handen gedragen wordt. Door de ouderwetse omslag dacht ik dat deze serie al heel oud was, of dat het historische boeken waren. Maar dat is niet zo. Wel echt een gezellige meidenboekenserie!

Nog meer boeken over zee

Pieter de papegaaiduiker
Elmo en het geheim van Sinterklaas
Mr Finney en de andere kant van het water
Duik duik duik!
De Ninja’s van de overkant
Help, mijn iglo smelt
Frozen planet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s