Roodkapje, maar dan anders

kinderboek: Roodkapje | een reis door verschillende sprookjes, maar vooral Roodkapje | vanaf 5 jaar
getest door: Rixt (5 jaar)

Er was eens… een moeder die niet van sprookjes hield. In de bibliotheek liep ze altijd met een grote boog om de boeken met een toverhoed-sticker heen. En thuis had ze de werken van Grimm en Andersen verbannen naar de hoogste plank. Weggestopt achter een dikke rij andere boeken, zodat de kinderen ze niet zouden zien, zelfs niet als ze op de bank klommen (wat natuurlijk absoluut niet mocht!).

Op een kwade dag belt de postbode aan: “Alstublieft, een pakje van Mevrouw Kinderboek. Als u hier even wilt tekenen?” Nietsvermoedend scheurt de moeder de envelop open: een prentenboek van… Roodkapje.

Roodkapje Martine LetterieOmdat de moeder niet echt een boze heks is, laat ze het boek aan haar vijfjarige dochter zien. “Oei! Die wolf kijkt heel gemeen. Ga je dat voorlezen? Leuk!” zegt Rixt meteen. En de moeder begint te lezen… Maar het sprookje gaat heel anders dan ze dacht! Dat Roodkapjes moeder een pannenkoekenhuis in het bos heeft, lijkt nog een onschuldige dichterlijke vrijheid. Eentje die in elk geval meteen tot Rixts verbeelding spreekt: “Lekker, ik wou dat wij ook een pannenkoekenhuis hadden!” Maar als de moeder een bladzijde verderop leest dat de wolf ‘Lasse’ heet en een dekbed in zijn buik heeft zitten, begint ze toch te fronsen. Een dekbed? In de buik van de wolf? Zo ging dit sprookje toch helemaal niet?

Sprookje Anders

Het is dan ook niet zomaar een sprookje, maar een deel uit de serie Sprookjesreis: tien prentenboeken van bekende sprookjes, die net even iets anders verteld worden. In elk sprookje komt de lezer ook sprookjesfiguren uit andere sprookjes tegen. Grappig, voor wie de sprookjes al goed kent. Maar hoe zit dat met kleuters, die vaak al protesteren als je één woordje verandert in een favoriet verhaal?

Rixt heeft er in elk geval geen probleem mee. Zonder enig commentaar hoort ze het dekbed-verhaal aan. Het lijkt haar nauwelijks op te vallen dat het verhaal afwijkt van het ‘echte’ sprookje. Of ze integreert de nieuwe elementen met wat ze verwacht. Roodkapje vindt het bijvoorbeeld zielig voor de wolf dat zijn maag volgepropt is met een dekbed. Ze zegt tegen hem dat ze haar moeder wel zal vragen of ze het ding eruit kan halen. Rixt knikt: “Ja, dat kan hoor. Dan snijden ze de buik van de wolf gewoon open. Maar dat doen ze altijd als de wolf slaapt.”

De rest van het verhaal volgt het origineel verder redelijk getrouw. Aan het eind van het verhaal worden oma en Roodkapje uit de buik van de wolf gehaald door de houthakker (uit welk sprookje kwam die ook weer?). Roodkapjes moeder stopt het dekbed weer terug in de buik van de wolf, zodat hij niet meer kan eten. Ze biedt hem nog wel een glaasje wijn aan, maar dat slaat de wolf af. Hij strompelt weg met zijn buik-vol-dekbed, terwijl de familie proost op de goede afloop: ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’. Rixt: “Maar de wolf heeft nog wel dorst toch? Hij gaat zo meteen water drinken en dan valt hij in de put. Dat zijn ze zeker vergeten.” Maar deze ‘slordigheid’ lijkt de pret niet te drukken, want ze wil het verhaal meteen nog een keer horen. En ook de dagen daarna blijft Roodkapje bovenop de voorleesstapel liggen.

De volgende keren dat we in de bibliotheek zijn, gaat Rixt steeds op zoek naar andere delen uit de Sprookjesreis-serie. Hoe meer we er gelezen hebben, hoe meer figuren ze uit andere sprookjes herkent – in de verhalen én in de tekeningen. Vast spelletje bij elk nieuw boek is dan ook: op de pagina achterin (die in elk boek hetzelfde is) aanwijzen welke sprookjes we al gehad hebben en welke ‘we nog moeten’. En ze lazen nog lang en veel sprookjes…

Marjolijn Hovius, moeder van Rixt (5 jaar).

Over dit kinderboek

titel: Roodkapje
serie: Sprookjesreis
schrijver: Martine Letterie
illustroren: Els Vermeltfoort, Rick de Haas en Nicolle van den Hurk
uitgeverij: Zwijsen, 2010
isbn: 9789048705368
aantal pagina’s: 32
leeftijd:  vanaf 5 jaar

Meer lezen

Vind je het leuk te lezen wat kinderen van een kinderboek vinden? Je vindt meer recensies door kinderen in de rubriek Getest door kinderen.
Ik lees Nederlands-uitdaging

2 Reacties op “Roodkapje, maar dan anders

  1. Goedemorgen,

    Wat een leuke recensie. Ik heb deze door gestuurd naar mijn collega’s.

    Groetjes en heel veel leesplezier gewenst.

    Marie-José Eltink

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s