Smullen van Sjakie en de chocoladefabriek (Roald Dahl)

kinderboek: Sjakie en de chocoladefabriek (Roald Dahl & Quentin Blake) | 8 t/m 11 jaar
doetipsgoud spotten, juichen als opa Jakob, Wonka-snoepjes verzinnen, chocoladefabriek tekenen

Pak je chocoladerepen, check of er een gouden toegangskaart inzit en ga lezen. Misschien heb je Sjakie en de chocoladefabriek van Roald Dahl en Quentin Blake al eens gelezen (gewoon nog een keer lezen!). Maar voor Tijmen (bijna 8 jaar) was het de eerste keer. Lees verder voor de doetips en Tijmens boek-film-vergelijking.

Wat vond Tijmen het meest bijzonder? Het arme gezin van Sjakie, dat hij koolsoep moest eten en maar een keer per jaar snoep kreeg? Een chocoladefabriek vol snoep snoep snoep… en gekke snoepbedenksels. Of die reis, waarbij steeds meer kinderen op idiote, best enge manieren verdwijnen.. Komen die kinderen nog wel terug? Ja, wat vond Tijmen het meest bijzonder? Uh, geen idee. Misschien gewoon alles bij elkaar? Hoe dan ook, we moeten het boek steeds weer voorlezen en hij wil er zelf ook in lezen.

De taal van Dahl

Ook leuk: de taal van Dahl. Af en toe wat ouderwets. Leg maar eens sedertdien uit (sindsdien?). En pruimedanten heb ik ook al een tijd niet in huis gehad. Maar de Dahl-herhalingen werken heel goed. Bijna altijd als ik me afvraag hoe ik een woord moet uitleggen, volgt een zin met daarin een synoniem. En dan soms nog een. “Zijn ze niet kostelijk? Zijn ze niet enig?” Enthousiast, energiek en blij!

Boek versus film

Tijmen heeft na het boek ook de film gezien. Een van zijn eerste boekverfilmingen. Dat vraagt om een gesprekje.

Mevrouw Kinderboek (MK): “Wat vond je van de film?”
Tijmen: “Heel leuk.”
MK: “Was de film hetzelfde als het boek?”
Tijmen: “Het loopt wel anders af. Aan het eind van de film gaat Willie Wonka naar zijn vader. Er zijn daar ook herinneringen die er in het boek niet zijn. En Willie Wonka gaat in het boek ook niet alleen in de lift en hij komt ook niet bij Sjakie thuis eten. Er is dus een heel nieuw einde. En ik dacht dat ze hoger uit het huisje zouden gaan. Dat gebeurde in het boek wel maar in de film juist niet.”
MK: “En waren de mensen zoals je had gedacht?”
Tijmen: “Ik dacht opa Jakob langer zou zijn en dat Joris Teevee meer pistolen had. Willie Wonka zag er ook heel anders uit. En de Oempa-Loempa’s! In de film hadden ze jasjes aan, in het boek hertenvellen en bladeren.”

Doetips

Gouden verpakkingen spotten

Zelf las ik Sjakie en de chocoladefabriek als kind. Die gouden toegangskaarten heb ik altijd bijzonder gevonden. Goud, wauw! Pas de laatste weken valt me op hoeveel gouden verpakkingen er eigenlijk zijn. Waar zie jij ze?

goud

Juichen als opa Jakob

Opa Jakob is een krasse knar. Hij kan heel blij zijn en gilt dan jippie-ie-ie! Wat kan er nou lekkerder zijn dan zo juichen? Heb je dus behoefte aan een positieve sfeer, stel dan eens voor om te juichen als opa Jakob. Springen hoort erbij.

Wonka-snoepjes verzinnen

Bonbons met aardbeicrèmevulling, mwah. Zo gewoontjes. Geef mij maar een Eeuwigdurende Waffelvuller, zo’n keiharde bal waarop je maar kunt blijven zuigen, en die eens per week van kleur verandert. Of een kauwgommaaltijd, het Wonka-snoepje dat een hele driegangenmaaltijd is…

Er zijn veel gekke snoepjes in Sjakie en de chocoladefabriek. Geen enkele combinatie is te gek. Kan jouw kind ook een snoepje verzinnen? Een gekke combinatie van eten en snoep dat hij lekker vindt. Chocolade en pizza? Aardbei en spinazie met yoghurt? Kan dit snoepje iets bijzonders? Je wensen vervullen, je slimmer maken of zorgen dat je droog blijft in de regen? Natuurlijk moet dit snoepje nog een mooie naam krijgen.

Chocoladefabriek tekenen

Hoe ziet de chocoladefabriek er precies uit? De tekeningen van Quentin Blake laten veel ruimte voor je eigen fantasie. Daarom is het leuk om de fabriek te (laten) tekenen. Ik ben benieuwd wat je kind kiest: een bepaald snoepje, de uitvindkamer, een apparaat, de zingende Oempa-Loempa’s, Violet als blauwe bosbesballon of die gekke Willie Wonka?

chocoladerivier

Wij tekenden de chocoladerivier.

Recensies en doetips

Recensies over Sjakie en de chocoladefabriek vind je o.a. hier:

Boekreviews | Fun2read

Doetips vind je hier: Jeugdwerkidee (erg uitgebreid)

Over dit kinderboek

titel: Sjakie en de chocoladefabriek
oorspronkelijke titel: Charlie and the Chocolate Factory
schrijver: Roald Dahl
illustrator: Quentin Blake
vertaler: Harriët Freezer
uitgeverij: De Fontein, 1968
aantal pagina’s: 188
leeftijd: 8 t/m 11 jaar

Verder lezen

Matilda | kinderboekklassieker over een geniaal meisje, stomme ouders, een lieve juf en een gemeen schoolhoofd | vanaf 9 jaarDe wraak van Lorre (Tosca Menten & Elly Hees)Kinderboekentips over eten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s