De boom in! Tien kinderboeken over boomhutten

Het is boomhuttentijd bij ons. Een paar weken geleden lukte het Tim (3 jaar) om met een rondzwiepende touwladder op onze ‘boomvlot’ te komen, hoog in een boom. Het was tijd voor een nieuwe, degelijke hut. En die kwam er. De trap van de glijbaan doet nu dienst als ‘ladder’ en je kunt er nu dus ook snel uitglijden. Bijvoorbeeld om de boeken over boomhutten te halen…

Dikkie Dik-verhaal ‘Boomhut’

illustrator: Jet Boeke
auteur: Arthur van Norden
leeftijd: vanaf 2/3 jaar

Een spannend boomhut-verhaal voor peuters, dat (onder andere) staat in Dikkie Dik Het derde grote kijk- en leesboek. Dikkie Dik wil bij zijn beer in de boomhut zijn. Wat een prachtige boomhut heeft Beer!  Maar de wind blaast de touwladder weg. Gelukkig is de boomhut zelf heel sterk!

Gekke buren

auteurs/illustratoren:  Ingrid & Dieter Schubert
leeftijd: vanaf 4 jaar

Kaat krijgt een nieuwe buurman, Bram. Het is een beetje een rare. De grote kerel bouwt zelf een slordige hut van planken en doeken en gaat dan van de zomer genieten. Kaat kijkt hoofdschuddend het geluier van Bram aan. Waarom legt hij geen wintervoorraad aan? Tja, daar krijgt Bram in de winter ook spijt van. De koude wind waait door alle gaten en kieren en deponeert het huisje in een boom. (En zo wordt het dus een boomhut.)   Is de gierige Kaat in staat haar buurman op te vangen? Wil ze haar eten met hem delen? Bram blijkt een slimme te zijn… Mooi verhaal met sfeervolle, gedetailleerde illustraties over hoe een vriendschap/goed buurschap langzaam kan ontstaan, ondanks fikse verschillen.

Gedicht ‘Tante en Oom in Laren’

uit: (onder andere) Een vijver vol inkt
auteur: Annie M.G. Schmidt
illustrator: Sieb Posthuma
bekroond: Gouden Penseel
leeftijd: vanaf 4 jaar (en veel ouder)

Ik heb een tante en een oom
die zitten in een eikeboom,
een eikeboom in Laren.
Ze hebben zelf, van eikehout,
daar in de boom een huis gebouwd,
ze wonen er al jaren.

De tante in kwestie is niet al te blij met hun onderkomen, maar oom vindt  dat ze niet moet zeuren over onbelangrijke zaken als een kinderwagen die aan een tak hangt en de gevaarlijke hoogtes. En ik ben er blij om, want het levert een leuk gedicht op en prachtige illustraties van Sieb Posthuma.

Lees hier meer over Een vijver vol inkt.

De boomhut

auteur/illustrator:  Marije en Ronald Tolman
bekroond:  Gouden Penseel
leeftijd: vanaf 4/5 jaar

Een witte en bruine beer vinden een boomhut. Het wordt hun huis. In de lente en zomer krijgen ze veel toeloop van andere dieren, een horde flamingo’s bijvoorbeeld en pandaberen. Dat vinden de beren best, ook al zijn ze soms wat bang dat hun boomhut instort onder de toestroom. In de herfst blijven de witte en bruine beer weer alleen achter. En dat is ook goed.

De boomhut is een groot prentenboek  zonder tekst, maar met sprekende, schilderachtige illustraties. Beslist bijzonder!

aap en mol bouwen een hut

auteur/illustrator: Gitte Spee
bekroond: Leespluim
leeftijd: vanaf 5 jaar

Aap is kleddernat na een regenbui en schuilt in het hol van mol. Mol komt op het idee om een nieuwe hut voor hem te bouwen, een boomhut natuurlijk. Voorleesboek waarin de verschillende karakters goed naar voren komt: aap wil meteen gaan bouwen, mol leest eerst een boomhuttenbouwhoek en maakt een ontwerp. En ook hun wensen voor een nieuw huis lopen uiteen.. Lang voorleesprentenboek met sterke, maar zachte kleuren.

de hut van fiep

auteur: Lieneke Dijkzeul
illustrator: Daniëlle Schothorst
leeftijd: vanaf 6 jaar
avi M3

Leuk avi-boekje over beste vrienden Fiep en Jeen. Als Jeen ziek is mag Fiep niet naar hem toe. Maar daar weet Fiep wel wat op. Vanuit hun boomhut kan ze in zijn kamer kijken. Ze ‘praten’ met elkaar door middel van briefjes.

hoog in de hut / pak de dief!

serie: Fien & Sem
auteur: Vivian den Hollander
illustrator: Saskia Halfmouw
leeftijd: vanaf 6 jaar
avi M3

Hoog in de hut en het vervolg Pak de dief! zijn fleurige boekjes op laag avi-niveau. Ze hebben een slimmigheidje: moeilijke woorden staan als tekeningetjes in de zinnen.  Dat ziet er niet alleen grappig uit, het kan je ook op twee manieren helpen. Kinderen die nog niet kunnen lezen, kunnen zo toch woorden ‘voorlezen’. En zo staan er toch woorden in de tekst die avi-technisch gezien te moeilijk zijn.

Het zijn spannende verhalen over Fien en Sem, die graag in hun boomhut spelen. In Hoog in de hut breekt de touwladder af en kunnen ze er niet meer uit. In Pak de dief! zien ze vanuit hun boomhut verdachte mannen rondom een buurhuis. Die willen vast inbreken!

De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen

auteur: Andy Griffiths
illustrator: Terry Denton
vertaler: Edward van de Vendel
leeftijd:  circa 9-12 jaar

Ach, wat is een simpele boomhut? Die van Andy en Terry heeft wel dertien verdiepingen en alles wat je maar kunt verzinnen: zwemmende haaien, een snoepmachine… Opvallend aan dit avontuurlijke boek is de grote rol van de vele, vele illustraties. Hier kun je het begin van het boek inkijken (doen, is de moeite waard!).

Hoera, we bouwen een hut!

ondertitel: Coole ideeën voor speelhuizen, tenten, boomhutten en nog veel meer
auteur:  Didier Schmitt
illustrator: Anne Eydoux
leeftijd: om zelf te bouwen vanaf circa 12 jaar, maar zelf lezen of voorlezen kan natuurlijk al veel eerder

Ben je gek op buiten spelen en bouwen, dan is dit echt voor jou.  Een boek met bouwtips voor schuilplaatsen en zelfgemaakte tenten, maar ook voor bijvoorbeeld meubels van takken en touw.  Serieus spul voor vergevorderde bouwers, want je leert bijvoorbeeld ook hoe je een veilige uitkijktoren kunt bouwen. Aantrekkelijk vormgegeven. Met sterren geven ze aan hoe moeilijk en tijdrovend deze klus is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s