Gelezen in april en mei 2013

Wat kun je veel lezen in twee maanden… Het resultaat is een mooie lijst met kinderboeken. Tips nodig? Misschien zit er wat voor je bij. Prentenboeken voor kinderen van (bijna) vier jaar, voorleesboeken voor 8+ en ook wat informatieve kinderboeken.

Voorlezen aan Tim (bijna 4 jaar, prentenboeken)
Voorlezen aan Tijmen (bijna 8 jaar, veel fictie dit keer)
Tijmen leest
Mevrouw Kinderboek leest


Voorlezen aan Tim


De steltenloper

auteur/illustrator: Matthias de Leeuw
leeftijd: vanaf 4 jaar

Waarom reist de reiziger? In het tekstloze prentenboek De steltenloper om het reizen zelf. Denk ik. Een man breekt zijn huisje af en maakt er hemelshoge stelten van. Daarmee stapt hij door de wereld heen. Eigenlijk neemt hij zijn huis dus mee… Prachtige illustraties. Tim bekijkt het boek per illustratie en ziet er niet echt een verhaal in. Maar misschien hoeft dat ook niet.. En het einde… Oost west thuis best.

Ik wil ook!

illustrator: Annemarie van Haeringen
auteur: Bibi Dumon Tak
leeftijd: vanaf circa 4 jaar

Dit prachtige prentenboek kreeg al een plaatsje op Mevrouw Kinderboek. Lees hier de bespreking en doetips.

Koning Koen en de Draak

auteur: Peter Bently
illustrator: Helen Oxenbury
vertaler: Maria van Donkelaar
leeftijd: vanaf 3/4 jaar
bekroond: Leespluim

Heel herkenbaar. Zet drie jongens in een tuin en ze zoeken stokken, bouwen een fort en vechten dapper tegen draken en monsters. Maar als ‘koning Koen’ weer alleen is en het wordt donker… Tim vond dit boek wel leuk, maar vroeg er verder niet naar. Waarom? Tja.

Pinguïn

auteur/illustrator: Polly Dunbar
leeftijd: vanaf 3/4 jaar

‘Hallo, Pinguïn!’ zei Ben.
Pinguïn zei niets.

Ben krijgt een pinguïn. Hij is blij, maar pinguïn zelf zegt niets. Lijkt mij niet ongebruikelijk voor een knuffel, maar is het eigenlijk wel een knuffel? Moet ik denken dat het een echte pinguïn is? Ik herken de frustratie van tegen iemand praten die niet op je reageert. Daar word je inderdaad gek van. 🙂
Tim en Tijmen vonden het boek best leuk (Tijmen heeft het nog een keer zelf gelezen. Zijn oude liefde voor pinguïn kwam weer helemaal naar boven.)

Aap en Mol in het Rijksmuseum

auteur/illustrator: Gitte Spee
leeftijd: vanaf 3 jaar

Mol graaft een gang en komt zo uit in het Rijksmuseum. Hij vindt het er prachtig en gaat meteen Aap halen. Samen dwalen ze door het gebouw, tot ze betrapt en opgejaagd worden door de portier. Tim vindt de portier eng, een Aap en Mol ook. Gelukkig is de museumdirecteur vriendelijker. Hij geeft ze zelf een rondleiding.
Ik hoop dat de gang van Mol echt bestaat. Ik ga hem binnenkort zoeken. Kan ik mooi de lange wachtrijen voor het Rijksmuseum omzeilen. (Ik heb toch een museumkaart.)
Tim vond het een leuk boek en vroeg er nog heel vaak naar.

Kleine Aap’s Grote Plascircus

auteur: Tjibbe Veldkamp
illustrator: Kees de Boer
leeftijd: vanaf 3 jaar

Hilarisch boek, vooral voor een peuter die net zindelijk geworden is. Tim kon er geen genoeg van krijgen. Het is altijd afwachten of de plaskunstjes van Kleine Aap misschien niet te inspirerend blijken maar hier viel het mee. 

Potje

Auteur/illustrator: Mylo Freeman
leeftijd: vanaf 2 jaar

“De allerliefste billetjes, hihi, de allerliefste billetjes,” zong Tim net vrolijk op de fiets. Die billetjes komen duidelijk uit Potje van Mylo Freeman. Een kartonnen boekje waarin allerlei wilde dieren uitproberen of hun “billetjes” op een potje passen. Freemans stijl past erg goed bij het oerwoud waar dit verhaal zich afspeelt.

Prinses Arabella vindt een ei

auteur/illustrator: Mylo Freeman
leeftijd: vanaf 3 jaar

Een prinses dat een ei vindt. Van wie zou dat ei zijn? Kleurrijk boek waarbij je zelf het verhaal kunt bedenken, want het is een tekstloos boek. Intussen slaat de koning per ongeluk een golfbal in het haar van de koningin en komen er steeds meer (kleurrijke) vriendjes naar het ei kijken. En wat voor dier kruipt eruit? Nou, geen vogel!

We gaan alle dieren tellen

auteur: Koos Meinderts
illustrator: Mark Janssen
leeftijd: vanaf 3 jaar

Telboek met dieren in de hoofdrol. Een doldwaas boek waar je op elke illustratie lekker veel kunt tellen, niet alleen de dieren waarin het in de versjes om gaat.

Arno en de bal

auteur/illustrator: Yvonne Jagtenberg
leeftijd: vanaf 3 jaar

Een van de kerntitels van de Kinderboekenweek, een van de weinige prentenboeken over sport. Lees hier de bespreking en doetips.

De liefste papa en ik

auteur: Arend van Dam
illustrator: Alex de Wolf
leeftijd: vanaf 3 jaar

Boeken over papa’s zijn altijd populair hier in huis. En dit boek gaat ook nog over de liefste papa. Nu lijkt papa beer niet erg op ‘Meneer Kinderboek’, maar Beertje lijkt best op Tim. Want die is ook best groot en denkt dat hij alles al kan.

Het grote boek van voertuigen en machines

auteur: Anne-Sophie Baumann
illustrator: Didier Balicevic
leeftijd: vanaf 3 jaar

Ach, ook over dit boek schreef ik al eerder. Tim heeft het boek weer helemaal ontdekt en wil er elke dag mee spelen. Het leuke is dat Tijmen het stiekem ook een erg leuk boek vindt en er dus graag uit ‘voorleest’.

Huisbeestenboel

auteur/illustrator: Loes Riphagen
leeftijd: vanaf 4 of 5 jaar

Als de kat van huis is, dansen de muizen. Of in dit boek: als de menselijke bewoners van huis zijn, danst al het dierlijks in huis. Knuffels, dieren, getekende dieren, wat dan ook. En ze dansen niet alleen, ze halen de stoutste dingen uit. Tot de mensen weer thuis komen en ze alles, nou ja, bijna alles weer in orde maken. In de typische Loes Riphagen-stijl. Tim blijkt er nog wat te jong voor, merk ik. Die vindt het alleen maar eng. Echt een prentenboek voor iets oudere kinderen dus.

Voorlezen aan Tijmen

Drie delen Dolfje Weerwolfje


Het is Dolfje Weerwolfje-tijd bij ons thuis! We lazen maar liefst drie delen: Zilvertand, Weerwolvenbos en Boze drieling.

serie: Dolfje Weerwolfje, deel 3, 4 en 5
auteur: Paul van Loon
illustrator: Hugo van Look
leeftijd: vanaf 7 jaar
avi: E5/M6

Het is heerlijk om voor te lezen aan een jongetje dat af en toe in giechelen uitbarst. Knap hoe de spannende scènes ook zo grappig zijn.

Dolfje rent graag door het Weerwolvenbos met volle maan. Maar er zijn mannen die het bos willen vernietigen. Daar moet hij een stokje voor steken! Hij krijgt hulp, ook uit onverwachte hoek.

Van wie zijn die ogen?

serie: Van wie zijn die…
auteur: Stéphane Fratiini
leeftijd: vanaf 4 jaar

Een van onze favoriete informatieve series voor jonge kinderen. Prachtige foto’s, mooie close-ups die uitnodigen om te raden van welk dier ze zijn. In dit boek dus close-ups van ogen. Wat een rare ogen bestaan er toch!

Zie ook de blog Informatieve boekenseries om cadeau te geven (5-7 jaar).

Spees de ruimtewees

auteur: Mirjam Mous
illustrator: Hugo van Look
leeftijd: vanaf 7 jaar

Duidelijk het lievelingsboek van Tijmen op dit moment. Hij is helemaal boos dat het niet de short list van de Kinderjury heeft gehaald. 
Lees hier de bespreking van Spees.

De ninja’s van de overkant

serie: De piraten van hiernaast
auteur: Reggie Naus
illustrator: Mark Janssen
leeftijd: vanaf 8 jaar

Grote hit bij Tijmen, lees er hier meer over.

Tijmen leest (zelf en/of samen met mij)

De ketting van een miljoen

serie: Bikkels
auteur: Mirjam Mous
leeftijd: vanaf 7/8 jaar
avi E4

De dag begint nukkig voor Jens. Hij heeft helemaal geen zin om zijn nieuwe stiefzusje te ontmoeten in een museum. Maar Saar valt best mee en vindt de tentoonstelling over Egypte en piramides ook interessant. Dan wordt er een ketting gestolen, het topstuk van de tentoonstelling. Jens en Saar gaan het onderzoeken. Spannend!

Verzin een list

serie: lekker lezen
auteur: Annet Jacobs
illustrator: Marieke Nelissen
leeftijd: circa 7-8 jaar
avi E4

Dit is een boek van de lekker lezen-serie. Lees er hier meer over.

Rondje stout

serie: lekker lezen
auteur: Jolanda Horsten
illustrator Marieke Nelissen
leeftijd: 7-8 jaar
avi M4

En nog een deel uit de lekker lezen-serie. De oppas komt niet opdagen, terwijl de moeder van Fee en Bram al weg is. Dat wordt dus een dagje feesten en keten. Een dagje stout! Ik ben benieuwd wat Tijmen zou uitspoken als hij een dag alleen thuis is, maar hij wil het niet vertellen… Misschien gewoon een dagje legoën.. 

Hagedis

oorspronkelijke titel: Lizard
serie: Bijzondere huisdieren
auteur: Deborah Chancellor

Dit boek gaat niet zomaar over hagedissen, het gaat over het houden van hagedissen als huisdier. Welke soort kun je het best kiezen als beginner, welk terrarium en voedsel hebben de verschillende hagedissoorten nodig? Tijmen vond het erg inspirerend. Misschien een beetje te…

Natuurgeweld

oorspronkelijke titel: Fearsone forces of nature
serie: extreme natuur
auteur: Anita Ganeri
leeftijd: vanaf circa 8 jaar

Overzichtelijk boekje over vulkanen, tsunami’s, aardbevingen en ander natuurgebied. Met grote letters en aansprekende foto’s. Over vulkanen is er niks nieuws voor Tijmen, want die las een tijd geleden al twee boeken over vulkanen, waaronder Duh vulkanen. Maar hij vindt het leuk het nog een keer te lezen, en ook het andere natuurgeweld fascineert hem. En het is fijn om een boek in een samenleessessie uit te hebben.

Zintuigen van dieren

Serie: mijn eerste docuboek
auteur: Mary Mackill
leeftijd: vanaf 7 jaar (zelf lezen)

Over het scherpe zicht van een uil, en veel meer. Grote letters, prettig bij het lezen, maar wel met een spelfout in…

Spieren en skelet

serie: Mijn lichaam
auteur: Anita Ganeri
leeftijd: vanaf 7 jaar

Tijmen vroeg zich laatst af hoe zijn lichaam (en dat van mij, van jou, van iedereen dus) in elkaar zit. Dit is een start, samen met het boekje over ademen dat hij laatst las.

Sammie en het snotmonster

auteur: Paul van Loon
illustrator: Els van Egeraat
leeftijd: vanaf 7 jaar
avi E4

Tijmen houdt wel van spannend, grappig en een beetje gek. Dus was Sammie en het snotmonster echt iets voor hem. Een schrikbeeld voor ieder kind dat wel eens in zijn neus peutert: dan komt het snotmonster je verorberen… Maar Sammie is dapper en slim.

Slangen

auteur: Sally Morgan
serie: Dieren leven

Het is duidelijk: na zijn dinofase blijft Tijmen geinteresseerd in reptielen. Slangen is zijn nieuwste hobby. Vooral de giftige…

Mevrouw Kinderboek leest

Hotel Tussentijd

auteur: Lisa Boersen
illustrator: Lars Deltrap
leeftijd: vanaf 9 jaar

Zie mijn bericht Een vrolijk boek over je schamen. Over een hotel waar de tijd stil staat.

Oma ontsnapt

auteur: Janneke Schotveld
illustrator: Annet Schaap
leeftijd: vanaf 8 jaar
bekroond: op de Tiplijst van de Kinderjury

Tibbel en oma zijn de beste vrienden, maar Tibbels moeder is daar niet blij mee. Die vindt dat Tibbel meer met leeftijdsgenootjes moet spelen. En zo verdwijnt oma in een bejaardenhuis, ergens ver weg. Maar Tibbel spoort haar op en samen ontsnappen ze. Een oma-en-kleinkind-road-book!

Wraak

auteur: Danielle Bakhuis
leeftijd: vanaf 13 jaar
bekroond: op de short list van de Jonge Jury

De voorkant van dit boek ziet er zoet uit, maar dat is het boek zelf niet. Nou ja, wraak is misschien altijd zoet?
De liefde van Frederique en Sven eindigt (als hij al ooit echt begonnen is) plotseling. Het zint Sven helemaal niet dat zij het uitmaakt. Hij neemt dus wraak. Maar dat doet Frederique ook. En daarna Sven, en daarna kunnen ze niet meer stoppen met wraak nemen.
Toegankelijk tienerboek dat je niet makkelijk weglegt.

Geen bereik

auteur: Marian De Smet
leeftijd: vanaf circa 14/15 jaar
bekroond: op de short list van de Jonge Jury

Leo valt tijdens een wandeling in de bergen in een spelonk. Het lukt hem niet om er zelf uit te komen, dus er zit niets anders op dan wachten tot iemand hem vindt.. En dat gebeurt, het meisje Nanou vindt hem en helpt hem. Maar ze helpt hem niet de spelonk uit, want ze heeft een geheim… Voor lezers die ervan houden zelf een puzzel op te lossen.

De reus van de zomerflat

auteur: Stefan Boonen
illustrator: Tom Schoonooghe
leeftijd: vanaf 9 jaar

De zomerflat is een saaie en armoedige flat, maar het is wel het thuis van Albert. Hij kent er alle hoeken en gaten. Met een nieuwe bewoner, het meisje Kalinda, ontdekt hij een reus in de buurt… Een reus met heimwee, die stiekem naar de mensenwereld is gegaan. Hij durft niet meer terug. Kunnen ze hem helpen? En dan hebben ze eigenlijk zelf zijn hulp nodig.
Een triest verhaal met een randje avontuur, prachtig vormgegeven.

Kom hier Rosa

auteur: Anna van Praag
leeftijd: vanaf 14 jaar

Over een hechte meisjesvriendschap, Spanje, Amsterdam, een scheiding. Broeierig, wordt er wel gezegd over dit boek, en dat klopt. Vandaar mijn aanduiding van 14+. 🙂

Drijfjacht

auteur: Rom Mokemaker
leeftijd: vanaf 15 jaar

‘Ik dacht aan Thomas. Als er iemand was, die je met een onweersbui kon vergelijken, was hij het wel.’

Spannende thriller over loner Arthur die ontzettend blij is met zijn nieuwe vriend Thomas. Door hem loopt hij warm voor mountain biken. Hij heeft dan ook zin in de crossfietsvakantie die Thomas en hij samen plannen, in de bossen van zijn oom. Maar waarom waarschuwt Linde hem voor Thomas? En wat is die oom eigenlijk voor kerel?

Gaan voor goud

serie: Hockeyteam de sterren, deel 4
auteur: Marlies Slegers
leeftijd: vanaf 9 jaar

En zomerkamp hockey is het toneel van dit boek. Julia heeft er helemaal zin in. Maar er speelt meer dan sportieve uitdagingen en competie. Haar nieuwe (bijna) stiefzusje Sarah gaat ook mee. Verrassinkje van hun ouders. Maar beide meiden zijn helemaal niet blij met deze verrassing. Ze kunnen elkaars bloed wel drinken! Wordt het zo nog wel een leuk zomerkamp?
Dit boek heeft me twee keer aan het huilen gemaakt. Dat bewijst maar mooi dat het over meer dan hockey gaat.

Verder lezen

Kinderboeken gelezen in januari, februari en maart.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s